«Ναι στους πρόσφυγες, όχι στους χειρισμούς των Βρυξελλών», λένε οι πολίτες της Ευρώπης

Έρευνα του Ινστιτούτου Pew για τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων πολιτών απέναντι στο προσφυγικό φαινόμενο - Οι περισσότεροι δεν υιοθετούν τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές πολιτικές της Ακροδεξιάς απέναντι στα θύματα των πολέμων και της προσφυγιάς.

-->




Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες δεν υιοθετούν τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές πολιτικές της Ακροδεξιάς απέναντι στα θύματα των πολέμων και της προσφυγιάς. Αντίθετα, υποστηρίζουν τη χορήγηση ασύλου στα θύματα των διώξεων και των πολεμικών συγκρούσεων, ενώ αποδοκιμάζουν τους χειρισμούς της Ε.Ε. απέναντι στην προσφυγική κρίση.

Τα ευρήματα της έρευνας που έκανε το Pew Research Center (εδώ η σχετική δημοσίευση) και τα οποία ισοδυναμούν με απόρριψη των λύσεων και της πολιτικής που εφαρμόζει ο γραφειοκρατικός μηχανισμός των Βρυξελλών δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσέρχονταν στην άτυπη σύνοδο κορυφής του Σάλτσμπουργκ κι ενώ η Ακροδεξιά εμφανίζεται ενισχυμένη στις χώρες που αποτελούν τον ιδρυτικό πυρήνα της Ένωσης.

Τρία χρόνια μετά την κορύφωση της προσφυγικής κρίσης, όταν 1,3 εκατομμύρια πρόσφυγες, οι περισσότεροι από τον πόλεμο της Συρίας ζήτησαν άσυλο στην Ευρώπη, πάνω από τα 3/4 των πολιτών στην Ισπανία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και τη Γαλλία στηρίζουν την παροχή φιλοξενίας στους πρόσφυγες. Στην Ελλάδα το ποσοστό υπέρ της υποδοχής είναι στο 69%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας κατέχει τα πρωτεία στις αρνητικές γνώμες για τους χειρισμούς της Ε.Ε. με 92%.


Σε υψηλά ποσοστά οι Ευρωπαίοι πολίτες αποδοκίμασαν τους χειρισμούς της Ε.Ε. και στις δέκα χώρες της Ένωσης που συμπεριλαμβάνονται στην έρευνα. Το ινστιτούτο διευκρίνισε ότι στη δημοσκόπηση δεν υπήρξε ειδικό ερώτημα για το ακριβώς ποια στοιχεία της ευρωπαϊκής πολιτικής είναι απορριπτέα. Σημειώνεται επίσης ότι σε πολλές χώρες η αποδοκιμασία των χειρισμών των Βρυξελλών στο προσφυγικό είναι μεγαλύτερη από την αποδοκιμασία για τους χειρισμούς στην οικονομική κρίση.

Η έρευνα του Pew Research Center έγινε την περασμένη άνοιξη προς καλοκαίρι, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε δείγματα των χιλίων ατόμων. Στην Ελλάδα έγινε το διάστημα 25 Μαΐου - 25 Ιουλίου σε δείγμα 1.050 ατόμων με περιθώριο λάθους 4,8%, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ινστιτούτου. Υψηλά ποσοστά αποδοχής των προσφύγων (πάνω από 70%) κατέγραψε η έρευνα στο Μεξικό, στον Καναδά και στην Αυστραλία, ακόμα και στις ΗΠΑ (66%), σε αντίθεση με την πολιτική της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

Η ευρωπαϊκή χώρα με το μικρότερο ποσοστό αποδοχής είναι η Ουγγαρία (σχεδόν ένας στους τρεις πολίτες τάσσεται υπέρ), ενώ στην Πολωνία μόνο ένας στους δύο πολίτες δέχεται να φιλοξενήσει η χώρα του πρόσφυγες. Και στις δύο χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ κυβερνά η λαϊκιστική Δεξιά καλλιεργώντας κλίμα ξενοφοβίας. Μόλις χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο, μιλώντας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, ισχυρίστηκε πως εργαζόμενοι του ΟΗΕ διασπείρουν ψεύδη και μεροληπτούν σε βάρος της χώρας του, ενώ διακήρυξε ότι "η Ουγγαρία δεν θα γίνει ποτέ μια χώρα μεταναστών. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να μπει στο έδαφός μας έστω και ένας παράνομος μετανάστης".

Επιμονή Κουρτς στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Ο πρωτεργάτης του κλεισίματος του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, που συγκυβερνά με την Ακροδεξιά και προεδρεύει αυτό το εξάμηνο στην Ε.Ε., επέμεινε χθες ότι "το θέμα της μετανάστευσης μπορεί να λυθεί μόνο στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης". Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Der Standard", o Κουρτς διαπίστωσε ότι "δικαιολογημένα" υπάρχει τώρα μια εστίαση στην ενίσχυση της Frontex και στην καλύτερη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και με τις χώρες διέλευσης, ενώ θα πρέπει να πείσει κανείς μερικές χώρες-μέλη που "είναι ακόμη κάπως επιφυλακτικές, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα". Απαντώντας στο ερώτημα ποιο είναι το επίμαχο σημείο στη νέα εντολή για τη Frontex, σημείωσε ότι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών (που διατυπώνουν επιφυλάξεις) και κάποιες ανησυχίες τους σχετικά με την καλύτερη καταγραφή των μεταναστών.

Εν τω μεταξύ, ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό Δημήτρης Αβραμόπουλος χαρακτήρισε θετική την πρώτη συνάντησή του με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, σημειώνοντας ότι είχε μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων μαζί του στη Βιέννη. Στην ίδια συνέντευξη στην εφημερίδα "Il Messaggero", ο Ευρωπαίος επίτροπος υπεραμύνθηκε των μέτρων που έχει λάβει η Κομισιόν για το προσφυγικό, ενώ ανέφερε ότι είναι πιθανό να επισκεφτεί κάποιες αφρικανικές χώρες μαζί με τον Σαλβίνι. Σχετικά με τη δυνατότητα αλλαγής του Κανονισμού του Δουβλίνου ο Δ. Αβραμόπουλος δήλωσε αισιόδοξος, ενώ τόνισε ότι το ζητούμενο είναι "να καταλάβουν όλοι ότι χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία δεν μπορούν να αφεθούν μόνες υπό μια συνεχή πίεση".