Η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» στα 3 μίλια από το Barbaros

Η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς» πλέει σε απόσταση 3 μιλίων από το σημείο που βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Barbaros». Αυτή την ώρα το «Barbaros» βρίσκεται στα όρια των «οικοπέδων» 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ, με την ελληνική φρεγάτα να παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του. Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί και άλλες μονάδες επιφανείας του ελληνικού στόλου, προκειμένου να είναι σε θέση να σπεύσουν στην περιοχή αν παραστεί ανάγκη.
-->
Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν πληροφορίες για «θερμό» επεισόδιο ανάμεσα στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος και την ελληνική φρεγάτα, κάνοντας λόγο για «παρενόχληση» από πλευράς του ελληνικού πλοίου σε διεθνή ύδατα.
Πηγές του ΓΕΕΘΑ διέψευσαν το επεισόδιο και τόνισαν ότι τα τουρκικά μέσα συντηρούν την ένταση επικοινωνιακά, καθώς δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι η περιοχή ανήκει στην ελληνική επικράτεια.
Είχε προηγηθεί τουρκική NAVTEX που δεσμεύει περιοχή tης ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας και μάλιστα για ένα πολύ μεγάλο διάστημα από 18 Οκτωβρίου μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου. Η νέα πρόκληση της Τουρκίας ήρθε μετά την κοινή διακήρυξη της Τριμερούς Συνόδου, κατά την οποία Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος επανέλαβαν τη δέσμευση τους και την αποφασιστικότητα τους για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλάσσιων ζωνών. Η περιοχή στην οποία η Τουρκία έχει στείλει το Barbaros είναι πλησίον του σημείου που συναντώνται η ελληνική, κυπριακή και αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα που αμφισβητεί η Τουρκία.
Χθες το ΥΠΕΞ έκανε γνωστό ότι διαβίβασε έντονο διάβημα στην Άγκυρα κάνοντας λόγο για πρόκληση που επιδεινώνει τις εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. «Υπενθυμίζεται συναφώς ότι για τη διενέργεια ανάλογων ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Επιπλέον, η ευθύνη έκδοσης της σχετικής Navtex ανήκει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν τηρήθηκαν για μια εισέτι φορά από τουρκικής πλευράς οι προβλεπόμενες από το διεθνές δίκαιο διαδικασίες και οι διεθνείς κανόνες, γεγονός το οποίο η ελληνική πλευρά επισημαίνει μετ’ επιτάσεως σε έντονο διάβημα το οποίο γίνεται κατά παγία πρακτική έναντι των τουρκικών αρχών.», ανέφερε το ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.
Απάντηση έδωσε σήμερα το τουρκικό ΥΠΕΞ, κάνοντας λόγο για αναληθείς αναφορές από την Αθήνα οι οποίες κάνουν ζημιά στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και στη σταθερότητα της περιοχής.
Επισήμανε επίσης πως η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει χρήση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, συμβουλεύοντας την Ελλάδα να μην προκαλεί ένταση στην περιοχή.