Ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο μνήμης του Πολυτεχνείου

45 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου. 45 χρόνια από τότε που ο ελληνικός λαός αγωνίστηκε και θυσιάστηκε για την δημοκρατία, διεκδικώντας «ψωμί – παιδεία – ελευθερία».

--> Η αμερικανοκίνητη χούντα των συνταγματαρχών κράτησε την εξουσία για 6 συνεχόμενα χρόνια, βάζοντας την χώρα στον «γύψο», την 21η Απριλίου του 1967. Η χούντα του Παπαδόπουλου, του Παττακού, του Μακαρέζου, διατηρήθηκε στην εξουσία δια της βίας καταλύοντας τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών. 45 χρόνια μετά, υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που δεν την αποκηρύσσουν, αλλά αντιθέτως την επικαλούνται ως ένα μοντέλο διακυβέρνησης.
Σήμερα το Πολυτεχνείο και ο Νοέμβρης σηματοδοτεί, για εμάς, τους αγώνες για μια καλύτερη κοινωνία, τις μάχες για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, την αντίσταση στο σκοταδισμό και τον αυταρχισμό, την ανάγκη για αξιοπρεπή ζωή και εργασία. Ειδικά σήμερα, που η Ελλάδα πρωτοστατεί στον αγώνα για Δημοκρατία, ενάντια στο ακροδεξιό παγκόσμιο ντόμινο. Ενάντια στο νεοφιλελεύθερο μονόδρομο που επιδιώκουν να επιβάλουν οι ευρωπαϊκές ελίτ.
Ειδικά σήμερα, που στην Ευρώπη αναδεικνύονται νεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές δυνάμεις, ο ελληνικός λαός κατάφερε να βασιστεί στις δικές του δυνάμεις κατοχυρώνοντας τα εργασιακά του δικαιώματα, με την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας , κερδίζοντας την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, σήμερα που, έπειτα από 6 χρόνια, γίνονται προσπάθειες για την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Ειδικά σήμερα, που οι αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θωρακίζουν και διευρύνουν τον δημόσιο, δωρεάν, μαζικό και δημοκρατικό χαρακτήρα των πανεπιστημίων. Με την κατάργηση των αντιδραστικών νόμων Διαμαντοπούλου - Αρβανιτόπουλου και την εκ νέου θεσμοθέτηση του ασύλου και της συνδιοίκησης, καθώς και την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου, οχυρώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απέναντι σε όσες δυνάμεις τον επιβουλεύονται.
Την ίδια στιγμή, πρωτοβουλίες για τη διεύρυνση των κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, όπως η νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου και η χορήγηση της ιθαγένειας σε μετανάστες δεύτερης γενιάς συνιστούν προοδευτικές τομές, μακριά από τη λογική των διακρίσεων. Ωστόσο, δεν αρκούμαστε σε αυτά.
Για εμάς, η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί φάρο για τους αγώνες που δίνουμε και που έχουμε να δώσουμε. Απέναντι στην συντονισμένη προσπάθεια να εξαγνιστούν τα πεπραγμένα της Χούντας και να αλλοιωθούν οι εφιαλτικές μνήμες της επταετίας. Οφείλουμε να θυμόμαστε ότι στη διάρκεια της δικτατορίας οι κοινωνικές ανισότητες εντάθηκαν, οι ατομικές ελευθερίες εξαφανίστηκαν, ενώ χιλιάδες άνθρωποι βασανίστηκαν, μαχόμενοι υπέρ της δημοκρατίας.
Ο αγώνας για μία κοινωνία ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης εξακολουθεί να είναι επίκαιρος. Ιδιαίτερα, σήμερα που ο φασισμός, με την ‘‘πολιτική’’ κάλυψη της Χρυσής Αυγής, επιχειρεί να κερδίσει ξανά χώρο στις γειτονιές μας, διασπείροντας το ρατσιστικό μίσος και εξαπολύοντας επιθέσεις σε πρόσφυγες και μετανάστες.
Καλούμε τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, κάθε νέο και νέα, να συμμετέχουν στις επετειακές εκδηλώσεις και την πορεία της 17ης Νοέμβρη, αλλά, κυρίως, να γίνουν κομμάτι αυτού του αγώνα, για να διεκδικήσουμε όλοι/ες μαζί μια ζωή στα μέτρα των αναγκών μας. Το Γραφείο Τύπου