Πιθανότητα εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, τις επόμενες ώρες, στην περιοχή της Σαλαμίνας


Στην ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού ( Σαλαμίνα, Αίγινα, Σούνιο ) συνίσταται προσοχή για το ενδεχόμενο εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων ( χαλάζι, θυελλώδεις άνεμοι , κατακλυσμιαιές βροχές). 


Οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή της Ιταλίας  το οποίο κινείται γρήγορα νοτιοανατολικά πρόκειται να διασχίσει τη χώρα μας κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ στη συνέχεια προβλέπεται να «εγκατασταθεί» για περίπου ένα 24ώρο στην ευρύτερη περιοχή του κεντρικού/νότιου Αιγαίου. 


-->


Αποτέλεσμα ο καιρός να παρουσιάσει σημαντική επιδείνωση από απόψε και από τα δυτικά με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες όπου θα επεκταθούν ανατολικότερα και κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Τρίτη θα επηρεάσουν τις περισσότερες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένων του νομού Αττικής και της πόλης της Αθήνας, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Αργά το βράδυ οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν σε ημιορεινά τμήματα, καθώς και σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Βορειοδυτικής Θεσσαλίας με χαμηλό υψόμετρο.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται η κατανομή των βροχοπτώσεων που θα εκδηλωθούν έως και τις 03:00 τα ξημερώματα της Τρίτης καθώς  και η θέση του βαρομετρικού χαμηλού


Την Τρίτη  η κακοκαιρία θα συνεχιστεί μέχρι το μεσημέρι στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Αιγαίο, και ιδιαίτερα στις Σποράδες, στις Κυκλάδες, στα ανατολικά νησιωτικά τμήματα και στα Δωδεκάνησα.

Πυκνές χιονοπτώσεις - ικανές να δημιουργήσουν προβλήματα - θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, σε ημιορεινά τμήματα της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, αλλά και σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Βορειοδυτικής Θεσσαλίας με χαμηλό υψόμετρο. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν και στον νομό της Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να χιονίσει πρόσκαιρα εντός της πόλης.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι περιοχές οι οποίες θα δεχθούν τις σημαντικότερες χιονοπτώσεις έως και τις μεσημεριανές ώρες της Τρίτης.


Σύμφωνα με το Forecastweather, στην Αττική με αυτή την τροχιά του βαρομετρικού συστήματος έχουμε δει στο παρελθόν αρκετά έντονα φαινόμενα αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις ο καιρός βελτιώνεται γρήγορα και επιδεινώνεται εκ νέου έπειτα από ένα 6ώρο περίπου,αλλά με πιο ήπια φαινόμενα. Σε κάθε περίπτωση, επειδή το σύστημα θα περάσει πολύ κοντά από τον νομό, δεν είναι δυνατό να δοθεί μια ασφαλής πρόγνωση ακόμα με την έννοια ότι μετακινήσεις λίγων χλμ αλλάζουν τελείως τη φορά των ανέμων στα διάφορα τροποσφαιρικά στρώματα και συνεπώς τις ροές υγρασίας. 


Ακολουθεί πρόγνωση του καιρού της Αττικής με βάση την επικρατέστερη εκδοχή:

Aπό το βράδυ σήμερα και από τα δυτικά θα συννεφιάσει και μέσα στη νύχτα προς την Τρίτη θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές αλλά και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και νότια παράκτια τμήματα του νομού. Στη συνέχεια, τα έντονα φαινόμενα θα επιμείνουν στην περιοχή του Σαρωνικού αλλά και στην ανατολική και νότια Αττική, ενώ μέσα στο Λεκανοπέδιο θα εκδηλώνονται παροδικές μπόρες.

Μέσα στην ημέρα αύριο η κακοκαιρία αναμένεται να παρουσιάσει ύφεση αλλά αργότερα από τα βόρεια ο καιρός θα κλείσει εκ νέου και θα εκδηλωθούν βροχές,παροδικά αξιόλογες, ειδικά στο βόρειο κομμάτι του νομού και του Λεκανοπεδίου. Αύριο το βράδυ χιόνια θα πέσουν στην Πάρνηθα και τον Κιθαιρώνα από τα 1.000μ και πάνω. 


Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ανατολικοί-νοτιοανατολικοί στα 3-4 μποφόρ με τάση απότομης ενίσχυσης κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ σταδιακά θα στραφούν σε βόρειους-βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν στα 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πρωτεύουσα θα κυμανθεί αύριο από 7 έως 11oC. Στα βόρεια θα είναι 2-3 oC χαμηλότερη.

Στην ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού ( Σαλαμίνα, Αίγινα, Σούνιο ) αλλά στη συνέχεια και του νότιου Ευβοϊκού συνίσταται προσοχή για το ενδεχόμενο εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων ( χαλάζι, θυελλώδεις άνεμοι , κατακλυσμιαιές βροχές). Αυτό το σύστημα καταιγίδων, με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, δύσκολα θα επηρεάσει τα ενδότερα της Αθήνας, ωστόσο ας δοθεί μια σχετική προσοχή κατά τη διάρκεια του ξημερώματος και του αυριανού πρωινού. 

Πηγές: Forecastweather.gr, Eθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, weather.gr