Προγραμματικές θέσεις συνδυασμού «ΔΥΝΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣ»

Ο συνδυασμός "Δυνατός Δήμος" προβάλει μια σειρά προγραμματικών θέσεων σε σοβαρά θέματα που απασχολούν τους κατοίκους του νησιού μας.
Είναι αυτονόητο ότι οι δημότες δικαιούνται να έχουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες. Αυτό για εμάς αποτελεί δέσμευση!!!
Βάσει της νομοθεσίας αρμόδιοι για την διαχείριση των αδέσποτων είναι οι Δήμοι ενώ ευπρόσδεκτη είναι η συνεργασία με τις αναγνωρισμένες φιλοζωικές οργανώσεις.
-->


Η φιλοσοφία των νόμων είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένα αδέσποτο στον δρόμο. Έτσι δεν θα υπάρχει η δυσφορία αρκετών ανθρώπων που δυσανασχετούν με την ύπαρξη τους αλλά και οι ζωόφιλοι ικανοποιούνται γιατί και για τα ίδια θα σταματήσει η δύσκολη και αγωνιώδης επιβίωση τους. Καθώς εξημερώθηκαν είναι προσκολλημένα και απόλυτα εξαρτημένα από τον Άνθρωπο ως προς την αναζήτηση τροφής. Εξυπακούεται ότι θα υπάρχουν μόνο δεσποζόμενα.


Για να συμβεί αυτό και για την βελτίωση της εικόνας που παρουσιάζουν οι δημόσιοι χώροι εφαρμόζονται εκτεταμένα προγράμματα περισυλλογής, εμβολιασμού, ηλεκτρονικής σήμανσης (μικροτσίπς), στειρώσεων, ιδίως των θηλυκών με σκοπό την μείωση του πληθυσμού αλλά και για την περίθαλψη τους.

Η Πολιτεία έχει ορίσει τις προδιαγραφές για την δημιουργία και λειτουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου, Χώρου βραχείας παραμονής, Καταφυγίου και επιστροφή στο οικείο τους περιβάλλον. 

Όλα τα αδέσποτα είναι αδύνατον να φιλοξενηθούν σε ελεγχόμενους χώρους. Οι περισσότερες από αυτές τις ενέργειες επιδοτούνται. Επιδοτούνται με ποσοστό 70% το κόστος εξοπλισμού του κτηνιατρείου, των χειρουργικών επεμβάσεων, των φαρμάκων. Η διατροφή των ζώων με 50%. Οι λειτουργικές δαπάνες και οι δαπάνες κατασκευής θα χρηματοδοτηθούν από άλλα προγράμματα.

Πρόθεση της παρατάξεως μας είναι η δημιουργία χώρων 25 τ.μ. για την χρήση κτηνιατρείου και 60 τ.μ. για την χρήση χώρου βραχείας παραμονής. 

Μπορεί να είναι προκάτ κατασκευές, και είναι τα ελάχιστα τ.μ. που προβλέπει ο νόμος. Ο χώρος βραχείας παραμονής περιλαμβάνει χώρο για το προσωπικό και λοιπές λειτουργίες. Στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου θα δημιουργήσουμε 30 ατομικές θέσεις προσωρινής φιλοξενίας για να έχουμε έτσι το χρονικό περιθώριο να υιοθετηθούν κάποια από ζωόφιλους και τα υπόλοιπα θα επιστρέφονται στο φυσικό τους περιβάλλον. 

Οι ατομικοί χώροι θα έχουν διαστάσεις 8 τ.μ. για κάθε ζώο (τα 4 τ.μ. κλειστά στεγασμένα, τα υπόλοιπα 4 τ.μ. υπαίθρια) και χώρος κοινής προαυλίσεως. Οι κλειστοί κλωβοί των 4 τ.μ. θα είναι χαμηλού κόστους προκάτ κατασκευές. Για τα ζώα που χρειάζονται αποθεραπεία και παρακολούθηση προβλέπονται οι θερμαινόμενοι χώροι που αναφέραμε πιο πάνω. Για τα επιθετικά και ανίατα ζώα προβλέπεται ευθανασία μετά από απόφαση της πενταμελούς επιτροπής που συστήνεται στους Δήμους. Για την περισυλλογή των ζώων, ένα ημιφορτηγό με καρότσα για κλειστούς κλωβούς μπορεί να καλύψει την ανάγκη.

Η όλη δραστηριότητα μπορεί να καλυφθεί με ιδιαίτερο νομικό πρόσωπο του Δήμου ή δημιουργία Υπηρεσίας μέσα στον Δήμο. Ο κτηνίατρος μπορεί να είναι υπάλληλος του δήμου ή συνεργαζόμενος. Απαιτούνται επίσης 2 άτομα για το συνεργείο περισυλλογής, 2 άτομα ως φροντιστές και 1 άτομο ως διοικητικός υπάλληλος.

Η ενασχόληση του Δήμου με τα αδέσποτα θα είναι συνεχής, καθώς πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συνεργασία με τους ζωόφιλους ιδιοκτήτες δεσποζόμενων, ώστε να μην προκαλούν ανεπιθύμητες αναπαραγωγές που συχνά τα εγκαταλείπουν, με συνέπεια την αύξηση των αδέσποτων.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι φιλοζωικές οργανώσεις βρίσκονται πάντα στο πλευρό των Δημοτικών αρχών, αναλαμβάνοντας και καλύπτοντας υποχρεώσεις που έχει αποκλειστικά ο δήμος. Είναι βέβαιο ότι και τώρα, θα συνεισφέρουν στην δημιουργία και στη μελλοντική λειτουργία των εγκαταστάσεων.
Αυτή την στιγμή ο Δήμος Σαλαμίνος δεν διαθέτει καμία υποδομή και πληρώνει περίπου 30.000€ τον χρόνο στην ΔΙΚΕΠΑΖ, τα οποία κάλλιστα μπορούν να εξοικονομηθούν.
Εμείς θεωρούμε ότι αφού τα εξημερώσαμε και τα μάθαμε να είναι εξαρτημένα από εμάς.., δεν έχουμε το δικαίωμα να τα εγκαταλείψουμε και να τα αφήσουμε να ζουν στο δρόμο, οφείλουμε να μην τα εγκαταλείψουμε, αλλά να τα περιθάλψουμε και παράλληλα να προστατεύσουμε τους κατοίκους, από τυχόν ατυχήματα.

Είμαστε και θα είμαστε κοντά στις φιλοζωικές οργανώσεις για την από κοινού επίλυση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων.