ΠΕΡΙΒΟΣ: Ένα σημαντικό έργο πυροπροστασίας που απαξιώνεται για πολλαπλή φορά

Και αυτή η φωτιά ξεκίνησε από πρανές .Δεν πήρε καθόλου διαστάσεις. Ήταν μέρα με απόλυτη άπνοια και χωρίς δάσος κοντά της. Απλά σκεφτείτε το ανάλογο περιστατικό με πολλά μποφόρ στο δάσος των Κανακίων ή στον Πηλό. Αυτό μόνο.
Ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας ΠΕΡΙΒΟΣ για άλλη μια χρονιά διαπιστώνει την εγκληματική καθυστέρηση της εκτέλεσης των έργων πρόληψης δασικών πυρκαγιών.
Συγκεκριμένα μόλις στις 13 Αυγούστου υπογράφτηκε η σύμβαση για την εκτέλεση των καθαρισμών των πρανών δρόμων διερχόμενων από δάση, με καταληκτική ημερομηνία 31 Οκτωβρίου.
-->


Θυμίζουμε ότι και τις προηγούμενες τρείς χρονιές οι καθαρισμοί έγιναν από τέλη Αυγούστου, Σεπτέμβρη ακόμα και Οκτώβρη όταν πλέον έχει παρέλθει ο μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς καθιστώντας το έργο άχρηστο. Ουσιαστικά έχουμε κατασπατάληση δημοσίου χρήματος.

Η χρηματοδότηση από το αρμόδιο Υπουργείο έγινε έγκαιρα τέλη άνοιξης. Ο ΠΕΡΙΒΟΣ σε πολλές επαφές που είχε με το Δήμο, προσπάθησε να πιέσει ώστε να μην δούμε και αυτή τη χρονιά το κωμικοτραγικό να καθαρίζονται τα πρανή το φθινόπωρο. Δυστυχώς όμως ο Δήμος και οι Υπηρεσίες του δείχνει να παίζουν με τη φωτιά. Ένας Δήμος σαν τον δικό μας με τόσο ποσοστό δασοκάλυψης (άνω του 60%) και τις ιδιαιτερότητες ως προς την εκδήλωση πυρκαγιών (σκουπίδια, γειτνίαση οικισμών με δάση κλπ) διατρέχει υψηλότατο κίνδυνο. Αν υπάρξει περιστατικό σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες οι συνέπειες θα είναι ολέθριες και καμιά πυροσβεστική δύναμη δε θα μπορέσει να είναι αποτελεσματική. Σε τέτοιες περιπτώσεις επιβάλλονται μέτρα πρόληψης και τέτοια είναι οι καθαρισμοί των πρανών μιας και μεγάλο ποσοστό πυρκαγιών ξεκινά από εκεί.
Αν η συσσώρευση σκουπιδιών μας ανησυχεί όλους, σκεφτείτε ότι ανάλογος είναι ο κίνδυνος στα γεμάτα ξερόχορτα δάση. Μόνο που εκεί θα είναι σαφώς δυσκολότερη η αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς, μιας και τα θερμικά φορτία που μπορούν να αναπτυχθούν είναι πολλαπλάσια και η προσβασιμότητα πολύ πιο μειωμένη.

Στην προκειμένη περίπτωση πραγματικά δεν μπορούμε να δεχτούμε επιχειρήματα του τύπου αδυναμία υλικοτεχνικών μέσων, ανεπάρκεια προσωπικού, μη ύπαρξη χώρου για υποδοχή προϊόντων βιομάζας κλπ. Το μόνο που χρειάζεται είναι η ανάθεση μιας εργολαβίας. Τόσο απλά.
Η ανάθεση μόνο μιας εργολαβίας. Όπως αποδεικνύεται όμως ούτε για κάτι τέτοιο υπάρχει ικανότητα ή διάθεση. Επαναλαμβάνουμε αυτή η τραγική καθυστέρηση είναι ανάλογη με μη υλοποίηση του έργου. Δεν είναι απλά λυπηρό το γεγονός, είναι εν δυνάμει φονικό. Συνθήκες όπως στο Μάτι το 2018 ή του καλοκαιριού του 2007 θα βιώνουμε συχνότερα και τότε θα ψάχνουμε υπεύθυνους.
Ένα άλλο στοιχείο που προκύπτει από τη σύμβαση είναι ότι από το συνολικό ποσό των 71.000 ευρώ μόλις το 35% διατίθεται για καθαρισμούς που αποτελούν πραγματικά έργο δασοπροστασίας. Το υπόλοιπο 65% αφορά σε κλαδεύσεις η κοπές δένδρων.
Φυσικά και μπορούν οι κοπές δέντρων να συμβάλουν στη δασοπροστασία (δημιουργία ζωνών πυρασφάλειας, στεγασμένες ζώνες κλπ ). Όμως τέτοιες ενέργειες που αφορούν δασικές εκτάσεις επιβάλουν , ευτυχώς μελέτη από το Δασαρχείο, άρα οι κοπές που αναφέρονται στη σύμβαση αφορούν προφανώς αστικές περιοχές. Και αναφέρονται σε κλάδευση ή κοπή 1050 δέντρων. Η περιβαλλοντική ευαισθησία των υπευθύνων, αιρετών και υπαλλήλων φαίνεται εξαντλείται εκεί. Είναι αξιοσημείωτο ότι στο Δήμο μας το ισοζύγιο δημιουργίας πρασίνου ως προς την μείωση του, δυστυχώς γέρνει προς το δεύτερο.
Κατόπιν αυτών ο ΠΕΡΙΒΟΣ θα προωθήσει το θέμα τόσο σε επίπεδο δημοσιοποίησης όσο και σε νομικό και διοικητικό σε μια προσπάθεια να μην έχουμε και την επόμενη χρονιά τους καθαρισμούς να γίνονται μαζί με τα πρωτοβρόχια του φθινοπώρου.