Σκηνές απείρου κάλλους με τη διοίκηση Πατούλη

Στέργιος Ζιαμπάκας - efsyn.gr
Πυρά από την αντιπολίτευση στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής για τις πρωτοβουλίες συνδιοργάνωσης ποδηλατοδρομίας και εκδήλωσης για τους Σαλαμινομάχους! Ούτε λέξη από τον περιφερειάρχη για το ζήτημα του ΧΥΤΑ Φυλής.
-->
Δεν ήταν μόνο η αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου, όπου διεξήχθη το χθεσινό περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, αλλά πιθανόν και το θέμα που άνοιξε τη συνεδρίαση, το οποίο πρόσφερε ευκαιρίες για… κανονιές από την αντιπολίτευση προς τη διοίκηση Πατούλη. Η περιφερειακή αρχή λοιπόν εισηγήθηκε ως πρώτο θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης τη συνδιοργάνωση τιμητικής εκδήλωσης στον Τύμβο Σαλαμινομάχων με τον Δήμο Σαλαμίνας για τον επετειακό εορτασμό της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας στις 28 Σεπτεμβρίου.
Με την απόφαση που ελήφθη η Περιφέρεια θα δαπανήσει 5.000 ευρώ, όπως ενημέρωσε η αντιπεριφερειάρχης Νήσων Βασιλική Μπόγρη-Θεοδωρακοπούλου, επισημαίνοντας τον στόχο «να δώσουμε στην εκδήλωση την αίγλη που της αρμόζει και αυτό νομίζω μπορεί να γίνει με την Κρατική Ορχήστα Αθηνών».
Δηλαδή «το κράτος θα πληρώσει το κράτος;» αναρωτήθηκαν πολλοί σύμβουλοι. Πάντως υπάρχουν δύο δεδομένα. Το πρώτο είναι ότι, σύμφωνα με την κ. Μπόγρη, το ποσό έχει μείνει αδιάθετο, καθώς προοριζόταν για παλαιότερη εκδήλωση στη Σαλαμίνα που τελικά δεν έγινε.
Το δεύτερο, ότι για όσους είχαν διαβάσει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φετινών Σαλαμινίων, ήταν γνωστό ότι υπήρχε ήδη προγραμματισμένη συναυλία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών για τη συγκεκριμένη ημέρα.
Τα πυρά προς την περιφερειακή αρχή συνεχίστηκαν στο επόμενο θέμα. Ο συμπράττων με την περιφερειακή αρχή σύμβουλος (κατέβηκε στις εκλογές ως επικεφαλής της παράταξης «Αττική-Πράσινη Περιφέρεια») Ν. Παπαδάκης εισηγήθηκε συνδιοργάνωση ποδηλατοδρομίας το Σάββατο, σε έναν γύρο 54 χλμ. που θα περάσει από 14 σημεία (δημαρχεία, αντιπεριφέρεια και υπουργείο Περιβάλλοντος) στα βόρεια προάστια, αφήνοντας από μία γλάστρα και μια επιστολή σε στήριξη της προσπάθειας της Βιώσιμης Κινητικότητας.
Αποφασίστηκε δαπάνη 4.130 ευρώ για τη δράση. Έγκαιρα η αντιπολίτευση είχε επισημάνει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα εισήγησης θέματος προ ημερησίας διάταξης από σύμβουλο που δεν είναι επικεφαλής παράταξης, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για το ενδεχόμενο η απόφαση να καταπέσει από την Αποκεντρωμένη.
Το προεδρείο υποστήριξε ότι υπάρχει ασάφεια νόμου, για την οποία έχει απευθυνθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Αν και για τη Σαλαμίνα διατύπωναν ερωτήματα, μετά το συγκεκριμένο θέμα πολλοί σύμβουλοι σχολίαζαν μεταξύ τους με βεβαιότητα: «Θα ζήσουμε στιγμές απείρου κάλλους σε αυτήν τη θητεία».

Τα απορρίμματα

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, δεν συζητήθηκε ένα πολύ πιο κρίσιμο θέμα. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζήτησε -για έκτη φορά, σύμφωνα με τον σύμβουλό της Γ. Πρωτούλη- να συζητηθεί η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική και ειδικότερα η απόφαση (248/2019) του ΕΔΣΝΑ την 1η Αυγούστου για την ΟΕΔΑ Φυλής. «Πρέπει να γίνει συζήτηση γιατί οι ημερομηνίες τρέχουν. Στις 20/9 ξεκινά ο διαγωνισμός για μια χωματερή που θα δεχτεί όλα τα απορρίμματα της Αττικής» τόνισε ο κ. Πρωτούλης.
Αρνούμενος τη συζήτηση και σε μια απόπειρα ελιγμού, ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης αντιπρότεινε εντός 10 ημερών κάθε παράταξη να συντάξει «επιστημονικά τεκμηριωμένη» πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής και ακολούθως να γίνει συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο.
«Αυτό θα σημαίνει και πάγωμα όσων διαδικασιών τρέχουν;» ρώτησε -χωρίς να πάρει απάντηση από τον περιφερειάρχη- ο σύμβουλος της «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική», Κ. Τουλγαρίδης, ενώ η Μαριάννα Τσίχλη από την «Ανυπότακτη Αττική» σχολίασε: «Η παράταξη Πατούλη δεν έχει πρόταση και αφήνει τον Μητσοτάκη να μιλάει για αυτήν. Γιατί η πρότασή της είναι ΣΔΙΤ και καύση». Επεται λοιπόν ολοκληρωμένη συζήτηση για το θέμα των απορριμμάτων στο περιφερειακό συμβούλιο; Ή μήπως κάποιοι θα διατηρήσουν κλειστά τα χαρτιά τους;

-->