Ο «Φιλόδημος» θυσία στον παλαιοκομματισμό της ΝΔ

Η κατάργηση του Φιλόδημου από την κυβέρνηση μπορεί να προκαλεί σοκ, ως απόφαση που σταματά πλήθος έργων με σημαντικό προϋπολογισμό σε όλη τη χώρα, αλλά ακολουθεί τη στενή κομματική αντίληψη της "κανονικότητας" που ευαγγελίζεται η νέα κυβέρνηση και θέλει τους πάντες "ομήρους" των πελατειακών δικτύων της Δεξιάς.


-->
Ο Φιλόδημος υπήρξε για την αυτοδιοίκηση μια μικρή "επανάσταση" γιατί οι Δήμοι, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης των Δημάρχων, είχαν τη δυνατότητα να αντλούν τεράστιους πόρους για πολύ κρίσιμα έργα υποδομών, ποιότητας ζωής, αθλητικών εγκαταστάσεων, ύδρευσης, αποχέτευσης. Βασίστηκε σε μια πλατφόρμα, σχεδόν αυτοματοποιημένη με γρήγορες διαδικασίες, άμεσες εντάξεις έργων και αντικειμενικά κριτήρια που "έβγαλαν από τη μέση" την δικαιοδοσία κάθε υπουργού να πριμοδοτεί αρεστούς Δημάρχους. Και για αυτό ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής σε όλη την αυτοδιοίκηση.


Ο υπουργός εσωτερικών ανακοίνωσε στους εμβρόντητους δημάρχους της ΚΕΔΕ, την απόφασή του να διακόψει το Φιλόδημο, τινάζοντας στον αέρα πάνω από 500 έργα με προϋπολογισμό άνω του ενός δισ. ευρώ. Παρουσίασε κάποια έωλα και προσχηματικά επιχειρήματα, κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση για έλλειψη προϋπολογισμού ενώ είναι σαφές ότι το μικτό χρηματοδοτικό μοντέλο εξελίσσεται ανάλογα με την πρόοδο των έργων.

Απέναντι στο μεταρρυθμιστικό στίγμα της προηγούμενης κυβέρνησης έχουμε το παλαιοκομματικό αποτύπωμα της νέας. Κανένα έργο και καμία χρηματοδότηση αν προηγούμενως οι Δήμαρχοι δεν περάσουν από το γραφείο του Υπουργού και δεν δείξουν την υποταγή τους στην κεντρική διοίκηση. Ένα τεράστιο πισωγύρισμα για το κράτος, την αυτοδιοίκηση, την ελληνική κοινωνία. Ενώ οι προοδευτικές διακυβερνήσεις αποκεντρώνουν πόρους και αρμοδιότητες, οι συντηρητικές κυβερνήσεις επιδιώκουν τη συγκέντρωση και την εξάρτηση κάθε Δημάρχου από την πολιτική τους εξουσία.

-->
Λίγες μέρες πριν άλλωστε,  με νομοσχέδιό του το Υπουργείο Εσωτερικών επανέφερε το καθεστώς εκτροφείου ρουσφετιών και σκανδάλων στην αυτοδιοίκηση: Μελέτες σε ιδιώτες, παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου για τις δημόσιες συμβάσεις, αθρόες προσλήψεις χωρίς ΑΣΕΠ σε αμαρτωλές "Αναπτυξιακές, σκοτεινές διαδικασίες. Αλλά και στα δημόσια έργα φρόντισαν να ακυρώσουν όλους τους διαγωνισμούς που είχαν γίνει πριν, σταμάτησαν κάθε έργο που  φέρει τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ και έχει κοινωνικό αποτύπωμα, ξαναψηφίζουν τις ίδιες διατάξεις, για να τις παρουσιάσουν ως δικές τους.

Η ΝΔ αναβιώνει τις ξεπερασμένες πρακτικές και νοοτροπίες που διόγκωσαν το δημόσιο, χρεοκόπησαν τη χώρα, κατέστρεψαν την ελληνική κοινωνία. Προσπαθεί να αναπαραχθεί με το κράτος-φέουδο και ελπίζει τι η βόμβα θα σκάσει -πάλι- στα χέρια κάποιου άλλου..


πηγή
-->