Κοπή επετειακού νομίσματος για τα 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας

Προς : 
Το Δήμο Σαλαμίνας.

ΘΕΜΑ: ΚΟΠΗ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ 2.500  ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ 480 π.Χ – 2020 μ. Χ.

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, κύριε  Πρόεδρε  του  δημοτικού  συμβουλίου,  κυρίες  και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι.

 Απ’ ότι μαθαίνουμε πρόκειται να γίνουν διάφορες εκδηλώσεις για να τιμήσουμε με το δέοντα σεβασμό το εν λόγω ιστορικό γεγονός. Στα σκαριά είναι εξάλλου η σύσταση της σχετικής επιτροπής που θα αναλάβει, σχεδιάσει και υλοποιήσει τις λαμπρές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης.

-->

Επειδή κατά τη γνώμη μου εκτιμώ ότι το μεγαλύτερο διαφημιστικό μέσο για την ανάδειξη του γεγονότος που δεν θα στοιχίσει ούτε ένα λεπτό του ευρώ και που θα αποτελεί μόνιμη προβολή στο διηνεκές, είναι η κοπή ενός επετειακού νομίσματος των 2 ΕΥΡΩ.

          Ας το κάνουμε πιο κατανοητό για τους πιθανόν ελάχιστους που δεν γνωρίζουν. Όπως καλύτερα από μένα ξέρετε, ότι το 2002 μπήκαμε στην ΟΝΕ « ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ » με ότι αυτό συνεπάγεται. Τότε λοιπόν ήρθαμε σε επαφή με το νέο νόμισμα του ΕΥΡΩ. Επίσης μάθαμε ότι κάθε χώρα κόβει τα δικά της νομίσματα που έχουν κοινή τη μία όψη, με αναπαράσταση το χάρτη της Ευρώπης και από την άλλη ότι θέλει η εκάστοτε χώρα. Έτσι λοιπόν η Ελλάδα έκοψε τα δικά της νομίσματα . Ας σταθούμε για λίγο στο νόμισμα των 2 ΕΥΡΩ που απεικονίζει την αρπαγή της Ευρώπης από το Δία, μεταμορφωμένο σε ταύρο.


-->
Το 2004 εν όψη των Ολυμπιακών Αγώνων που έγιναν στην Αθήνα, πρωτοτυπήσαμε σαν χώρα ζητώντας από την Ε.Ε. να κόψουμε 2ΕΥΡΩ με επετειακό χαρακτήρα. Μας δόθηκε το πράσινο φως και έτσι κόψαμε το 2ΕΥΡΩ που αντί να έχει στη μία  όψη το προκαθορισμένο ανάγλυφο, (αρπαγή της Ευρώπης) φτιάξαμε νέο, με το δισκοβόλο του Μύρωνα. Ένα πραγματικά πανέμορφο νόμισμα.  Έτσι άνοιξε ο δρόμος και σήμερα όλες οι χώρες εκδίδουν 2ΕΥΡΑ με διάφορα επετειακά γεγονότα και όχι μόνο. Επίσης εκδίδονται και κοινά για όλες τις χώρες της Ε.Ε με θέματα όπως «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ », «ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ» « ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΣΗΜΑΙΑΣ της Ε.Ε.» κ.α. Εκδίδονται επίσης και αναμνηστικά - συλλεκτικά σε ασήμι και χρυσό. Για να μη σας κουράσω περισσότερο θα σας πω μόνο ότι τελειωμό δεν έχει αυτή η πραγματικά όμορφη εξέλιξη, που πρώτοι εμείς οι Έλληνες, επινοήσαμε. Προτείνω λοιπόν να κόψουμε – εκδώσουμε ένα επετειακό αναμνηστικό νόμισμα εν όψη της συμπληρώσεως των 2.500 χρόνων από τη μεγαλειώδη – μοναδική, αξιόλογη Ναυμαχία που αληθινά θεωρείται παγκοσμίως η αρχή του ξηλώματος της Περσικής Αυτοκρατορίας. Η διαδικασία για να επιτευχθεί αυτό, είναι οι εξής :

1. Έγκριση από το διοικητή της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κον, ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ.

 2. Προεδρικό Διάταγμα.

3. Έγκριση από το ΣΤΕ

4. Ανάθεση σε χαράκτη κατόπιν σχετικών διαδικασιών. Για να ισχυροποιήσουμε τη πρότασή μας, καλό θα ήταν να πάρουμε μία ομόφωνη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου. Όσον αφορά την παράσταση που θα έχει το νόμισμα το σωστό θα ήταν να προκύψει κατόπιν : Πανσαλαμίνιου, Πανελλαδικού, ή ακόμη καλύτερα Παγκόσμιου διαγωνισμού. Αν θέλετε και τη δική μου ταπεινή γνώμη, μετά την τουλάχιστον 15ετή εμπλοκή μου με διάφορους τρόπους στο σοβαρό θέμα της σωτηρίας κατ’ αρχάς και της ανάδειξης στη συνέχεια του χαρακτηρισμένου από την Πολιτεία : ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΟΠΟΥ της Ναυμαχίας, προτείνω σαν αναπαράσταση του νέου νομίσματος :
 Α. Το ορειχάλκινο άγαλμα που βρίσκεται και κοσμεί τον τύμβο των Σαλαμινομάχων γιατί είναι πανέμορφο και σηματοδοτεί με το καλύτερο τρόπο το Ιστορικό γεγονός.
Β. Τη σμιλευμένη απεικόνιση σε πέτρα μέρους της αρχαίας τριήρεως που δείχνει ξεκάθαρα τις 3 σειρές κωπηλατών και που το είχε για λογότυπό της η πρώην Νομαρχία Πειραιά.


ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΗΜΗΣ  


-->