Για 3 ακόμη εβδομάδες οι περιορισμοί στην κυκλοφορία – Ποια νέα μέτρα έρχονται

Την παράταση στην κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών που προβλέπει την απαγόρευση της κυκλοφορίας μέχρι τις 27 Απριλίου στις 6 το πρωί ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Η παράταση στην απαγόρευση κυκλοφορίας πιθανώς αποτελεί το πρώτο από μία σειρά νέων μέτρων, τα οποία ενδέχεται να ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.
-->

Τα επόμενα βήματα στη μάχη κατά του κοροναϊού

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως όλοι οι ειδικοί συμφωνούν στο γεγονός πως ο Απρίλιος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας, καθώς η συμμόρφωση και η πειθαρχία μας θα κρίνουν την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα.
Τα επιπρόσθετα μέτρα που θα ακολουθήσουν αναμένεται να αποφασιστούν σήμερα κιόλας  από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τη σύσκεψη που είχε στο Μαξίμου με τον Σωτήρη Τσιόδρα αλλά και όλο το επιτελείο του υπουργείου Υγείας.
Τα μέτρα λοιπόν που εξετάζονται βασίζονται σε πλαφόν στον αριθμό των μετακινήσεων, αλλά και σε περιορισμένη χρονική διάρκεια εξόδου από το σπίτι.
-->

Αναλυτικά τα πιθανά μέτρα:

1. Πλαφόν στις εξόδους
Πρώτο βήμα πιθανώς να γίνει με αριθμητικό περιορισμό στις ημερήσιες μετακινήσεις του πολίτη, με αποστολή έως δύο SMS. Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι η πλειονότητα των πολιτών συνδυάζει σε μία-δύο εξόδους τις ανάγκες του. Πάντως δεν προκρίνεται το μοντέλο Κύπρου με μόλις μία μετακίνηση ημερησίως.
2. Κυκλοφορία µε ώρα επιστροφής
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται η σκέψη για χρονικό όριο (όχι πάνω από τρίωρο) για τις μετακινήσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανώς να καθοριστεί περιθώριο ανά τύπο μετακίνησης (άλλο για την τράπεζα, άλλο για την άθληση). Οι τεχνικές λεπτομέρειες ώστε τα δύο πρώτα μέτρα να εφαρμοστούν μόνα τους ή σε συνδυασμό εξελίσσεται σε «σπαζοκεφαλιά» και μεγάλο σκέλος είναι στα χέρια του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
3. Αποκλεισμός δημόσιων χώρων
Η επέκταση του μοντέλου κλεισίματος της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ο Πρωθυπουργός ζητάει όλο και πιο έντονα την άμεση κινητοποίηση δημάρχων και περιφερειαρχών στις «κόκκινες ζώνες» τους (πάρκα, παραλίες κ.ά).
4. Ειδική έγγραφη βεβαίωση κυκλοφορίας για ηλικιωμένους
Τις τελευταίες μέρες διατυπώνονταν, κατά πληροφορίες, σκέψεις για κατάργηση της έντυπης βεβαίωσης μετακίνησης. Το σενάριο δείχνει να εγκαταλείπεται, ωστόσο υπό συζήτηση αναμένεται το ενδεχόμενο υποχρεωτικής συμπλήρωσης του εγγράφου μόνο για συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.
5. Αστυνομικοί έλεγχοι
Στο επιχειρησιακό σκέλος ειδικό σχεδιασμό καταρτίζουν τα σώματα ασφαλείας – ιδίως ενόψει Πάσχα – σε εθνικές οδούς, λιμάνια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, στάσεις λεωφορείων. Ελεγχοι γίνονται ήδη αλλά προδιαγράφεται ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας τη Μ. Εβδομάδα.
6. Κλείσιμο διοδίων
Στον φόβο του Μαξίμου για τυχόν απόπειρα φυγής πολιτών από τα αστικά κέντρα σε μικρότερες πόλεις, χωριά και νησιά, ουδείς αποκλείει «σφράγισμα» των εθνικών οδών. Από την κυβέρνηση υπενθυμίζουν ότι δεν επιτρέπονται βόλτες στα χωριά και εφόσον διαπιστωθεί καταστρατήγηση του κανόνα, θα ληφθεί κάθε μέτρο αποτροπής.
7. Κεκλεισμένων των θυρών λειτουργίες σε επιλεγμένες εκκλησίες μητροπόλεων
Επισήμως το Μαξίμου αντιμετωπίζει ως «υπεύθυνη και μετρημένη» τη στάση της Ιεράς Συνόδου για κεκλεισμένων των θυρών ακολουθίες τη Μ. Εβδομάδα. Η οριστική απάντηση της κυβέρνησης θα έρθει την επόμενη εβδομάδα με βάση και επιστημονικές εισηγήσεις. Κατά πληροφορίες, υπό επεξεργασία θα τεθεί η δυνατότητα για «κλειστές» λειτουργίες σε συγκεκριμένους ναούς που θα καλύπτουν γεωγραφικά όλη τη χώρα.
8. Μεγαλύτερο πρόστιμο στην άσκοπη κυκλοφορία
Κυβερνητικά στελέχη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των προστίμων ή και των ποινών ειδικά σε κατά εξακολούθηση παραβάτες. Μέχρι στιγμής πρόθεση δεν είναι η άμεση «αναβάθμιση» της χρηματικής τιμωρίας, ωστόσο πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις για αυστηροποίηση εφόσον ενταθούν οι απερίσκεπτες συμπεριφορές.
9. Αυστηρότερη απαγόρευση συναθροίσεων
Στην ίδια λογική θα συζητηθεί η αποτελεσματικότητα της απαγόρευσης δημόσιων συναθροίσεων και τυχόν ανάγκη ενίσχυσης ενόψει του Πάσχα, με πιθανότητα δηλαδή να χαμηλώσει το σημερινό όριο των 10 ανθρώπων.
10. Απαξ μετακινήσεις εκτός δήμου μόνιμης κατοικίας
Την επέκταση του μοντέλου κυκλοφορίας των μόνιμων κατοίκων των νησιών με τη Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης και το Ε1 επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο για όσους επιχειρήσουν να μετακινηθούν εκτός των δήμων τους. Και σε αυτή την περίπτωση διαμηνύεται πάντως ότι οι μετακινήσεις παραμένουν άπαξ και δεν επιτρέπεται μετάβαση σε εξοχικά.

Τι ισχύει για την αλλαγή διεύθυνσης κατοικίας

Πάντως όσον αφορά τα ήδη ισχύοντας μέτρα σχετικά με την απαγόρευσης της κυκλοφορίας, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε πως δεν διεκπεραιώνονται δηλώσεις αλλαγής διεύθυνσης κατοικίας από φυσικά πρόσωπα με ηλεκτρονικό τρόπο.
Το ίδιο ισχύει και για τυχόν υποβληθείσες χειρόγραφες δηλώσεις στις ΔΟΥ.
Με νεότερη απόφαση θα οριστούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα συνυποβάλλονται για την εξέταση αλλαγής διεύθυνσης κατοικίας και αυτό μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
-->