Πρέπει να φοράμε μάσκα σε δημόσιο χώρο;


Ένα κομφούζιο επικρατεί σχετικά με την αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς αλλά και σε εξωτερικούς χώρους και στο κομφούζιο αυτό συνέτεινε η παρότρυνση του Αμερικανικού CDC για προαιρετική ή εθελοντική χρήση μάσκας 

Είναι σαφές ότι υπάρχει μια αλλαγή στάσης στο θέμα της προστατευτικής μάσκας διεθνώς ενώ στη χώρα οι υπεύθυνοι κρατάνε μια στάση αναμονής χωρίς να αποκλείουν  το όφελος από την πρακτική της  χρήσης της προστατευτικής μάσκας στον ευρύτερο πληθυσμό και όχι μόνο στο ιατρικό προσωπικό.


-->
Ας δούμε τι είπε ο κ. Τσιόδρας για το θέμα αυτό στη χθεσινή του ενημέρωση : «Με βάση τα δικά μας δεδομένα αυτή τη στιγμή, το όφελος αναμένεται να είναι μικρό». Η προσεχτική χρήση των λέξεων φωτογραφίζει ακριβώς τον σκεπτικισμό που έχει δημιουργηθεί αφού μιλάει για «δικά» μας δεδομένα και «αυτή» τη στιγμή ενώ συνεχίζοντας  είπε ότι  «… έχω ζητήσει από το ευρωπαϊκό CDC να τοποθετηθεί επίσημα επ’ αυτού του θέματος και έχω ζητήσει και από τα μέλη της Επιτροπής μας να συζητήσουμε και να τοποθετηθούμε επ’ αυτού».  

Τη συζήτηση για τις μάσκες πυροδότησε του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) το οποίο συνιστά  πλέον να φοράμε καλύμματα προσώπου σε δημόσιους χώρους, όπου είναι δύσκολο να διατηρηθούν όλα τα μέτρα κοινωνικής απόστασης (π.χ. σούπερ μάρκετ και φαρμακεία), ειδικά σε περιοχές με σημαντική διασπορά του ιού στην κοινότητα. Μάλιστα για να προλάβει πιθανές ενστάσεις λόγω έλλειψης σε μάσκες, το CDC  συμβουλεύει επιπλέον τη χρήση απλών υφασμάτινων καλυμμάτων προσώπου, για να επιβραδυνθεί η διάδοση του ιού και για να μην μεταδίδουν εύκολα τον κορονοϊό άτομα που μπορεί είναι ασυμπτωματικά. Εδώ επίσης οι δηλώσεις Τσιόδρα ότι «…το όφελος μιας τέτοιας πρακτικής μπορεί να αυξηθεί, αν αυξηθεί περαιτέρω η μετάδοση τις επόμενες εβδομάδες.»   δείχνουν ότι ευθυγραμμίζεται  με αυτές του ΠΟΥ και του Αμερικανικού CDC απλά με χρονική μετατόπιση αφού θεωρεί, αν ερμηνεύουμε σωστά αυτές τις δηλώσεις, ότι σε αυτή τη φάση στη χώρα μας δεν υπάρχει σημαντική διασπορά του ιού μέσα στην κοινότητα χωρίς όμως αυτό να αποκλείεται να συμβεί τις επόμενες ημέρες.

Για την προαιρετική, εθελοντική   χρήση της μάσκας σε δημόσιους χώρους που ανακοίνωσε το αμερικανικό CDC  φαίνεται ότι συνέβαλε η Εθνική Ακαδημία Επιστημών (NAS). Όπως γράφει το περιοδικό Science σε πρόσφατη δημοσίευση του «η Εθνική Ακαδημία Επιστημών (NAS) έδωσε ώθηση σε μια ανησυχητική ιδέα: ότι ο νέος κοροναϊός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του αέρα  και όχι μόνο μέσα από τα μεγάλα σταγονίδια που εκπέμπονται με βήχα ή με φτάρνισμα». Αν και το NAS ξεκαθαρίζει ότι  οι μέχρι τώρα μελέτες δεν είναι καθοριστικές, τα αποτελέσματα τους δείχνουν ότι ο ιός αερομεταφέρεται  από τ αερολύματα που δημιουργεί η φυσιολογική αναπνοή. Αυτό σύμφωνα με το Science αναφέρεται σε μια επιστολή του Harvem Fineberg, ο οποίος είναι υπεύθυνός της επιτροπής για τις  λοιμώξεις και τις απειλές για την υγεία τον 21ου αιώνα (Emerging Infectious Diseases and 21st Century Health Threats) προς τον Kelvin Droegemeier, επικεφαλή του Γραφείου Επιστημών και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου.

Μέχρι στιγμής γνωρίζαμε ότι η πρωταρχική οδός μετάδοσης για το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο που προκαλεί ο κοροναϊός 2 (SARS-CoV-2) είναι μέσω των μεγαλύτερων σταγονιδίων του αναπνευστικού που παράγουν  οι άνθρωποι όταν βήχουν και φτερνίζονται. Τα σωματίδια διατηρούνται στον αέρα σε απόσταση ενός με δύο μέτρων και εν συνεχεία λόγω βαρύτητας κάθονται σε επιφάνειες, από τις οποίες οι άνθρωποι μπορούν να τον πάρουν και να μολυνθούν αγγίζοντας το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια τους. Αν όμως ο κοροναϊός μπορεί να μεταφερθεί μέσω της υπέρλεπτης ομίχλης που παράγεται κατά την  αναπνοή μας , η προστασία γίνεται πιο δύσκολη, ενισχύοντας το επιχείρημα ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να φορούν μάσκες στους δημόσιους χώρους  για να μειωθεί η  ανεπιθύμητη μετάδοση του ιού από ασυμπτωματικούς φορείς.

Η σχετική συζήτηση είχε ξεκινήσει νωρίτερα όταν το The New England Journal of Medicine ανέφερε ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να αιωρείται ακόμα και για  3 ώρες σε σταγονίδια έως και 5μm και να παραμένει μολυσματικός. Ο Harvem Fineberg στην επιστολή του αναφέρει και άλλες έρευνες στις οποίες το ιικό RNA βρέθηκε σε αποστάσεις μεγαλύτερες των δύο μέτρων σε θαλάμους ασθενών που ήταν σε απομόνωση γεγονός που δείχνει ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω αερολυματων που παράγονται από την αναπνοή.

Το περιοδικό Science κλείνει το άρθρο του τονίζοντας ότι οι ειδικοί δεν συμφωνούν όλοι για τη δυνατότητα μετάδοσης του ιού μέσω της αναπνοής  Σε  σύντομη έκθεση του στις 27 Μαρτίου, ο  ΠΟΥ αναφέρει ότι η μεταφορά μέσω αερολυμάτων που παράγονται κατά την αναπνοή μπορεί να είναι δυνατή σε συγκεκριμένες όμως περιπτώσεις και καταστάσεις όπως για παράδειγμα αυτές που δημιουργούνται στις περιπτώσεις ασθενών που είναι διασωληνωμένοι. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς του ΠΟΥ από μελέτη σε πάνω από 75.000 περιπτώσεις κορωναϊού στην Κίνα δεν επιβεβαιώθηκαν περιπτώσεις αερομεταφοράς.

Παρ΄ όλα αυτά το αμερικανικό CDC άλλαξε την στάση του στο θέμα της προστατευτικής μάσκας συστήνοντας μάλιστα και την χρήση των υφασμάτινων για την αξία των οποίων ο κ Τσίορδας έθεσε σοβαρά ερωτηματικά λέγοντας χαρακτηριστικά  «Και δεν τονίζουν και κάτι άλλο. Ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα χρησιμοποιώντας τέτοια καλύμματα, μαντήλια, κασκόλ και αυτοσχέδιες μάσκες. Ποιο είναι αυτό το πρόβλημα; Ας υποθέσουμε πως δεν είμαι μολυσμένος και φοράω ένα τέτοιο μαντήλι. Μετά εκτίθεμαι σε κάποιον που βγάζει με το φτάρνισμά του τον ιό. 40% με 90% των σωματιδίων του ίδιου του ιού παγιδεύονται στο ύφασμα, μάλιστα όταν αυτό έχει μαζέψει και αρκετή υγρασία από την αναπνοή μας. Μετά εγώ νομίζοντας ότι είμαι ασφαλής βγάζω το μαντήλι με απρόσεκτες κινήσεις, δεν τηρώ την υγιεινή των χεριών και φυσικά μπορεί να μολυνθώ με την ψευδαίσθηση της ασφάλειας. Μάλιστα, ενδέχεται να αυξηθεί ο κίνδυνος της μόλυνσης. Άρα κάποιες από αυτές τις αυτοσχέδιες μάσκες, μπορεί ενώ προστατεύουν αυτούς που είναι υγιείς από τη μετάδοση από αυτούς που δεν έχουν συμπτώματα και έχουν τον ιό, να κάνουν πρόβλημα από την αντίθετη πλευρά. Αυτοί που είναι υγιείς και τη φορούν να μη τη χειριστούν σωστά και να μολυνθούν”

Σκεπτικισμός όμως και από δημοσιογράφους και απλούς πολίτες. Ενδεικτική η ανάρτηση της Μαρίας Δεναξά στο instagram στη οποία γράφει: «Φάση 1η: Η μάσκα είναι ανώφελη. (Επειδή δεν διαθέτουμε) Φάση 2η: Η μάσκα είναι χρήσιμη (Παραγγείλαμε) Φάση 3η: Η μάσκα είναι απαραίτητη (Θα τις παραλάβουμε προσεχώς) Φάση 4η: Η μάσκα είναι υποχρεωτική (παράγουμε ή παραλάβαμε) Φάση 5η: Φοράτε μάσκα διαφορετικά τσουχτερά πρόστιμα (Εχουν «τιγκάρει» οι αποθήκες)»


-->



Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Maria Denaxa (@mdenaxa) στις