Σαλαμίνια 2011 : Αδελφοποίηση 23ων Δήμων και μεγάλη παρέλαση. Το λαμπρό επιστέγασμα της πολιτιστικής εβδομάδας του Δήμου Σαλαμίνας


Η Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου και η Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου αποτέλεσαν την κορωνίδα της εβδομάδας Πολιτισμού του Δήμου Σαλαμίνας.
Η αδελφοποίηση των 23ων Δήμων (πόλεις-κράτη) που έλαβαν μέρος στην ιστορική  Ναυμαχία, ήταν μια εξαιρετική πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Γιάννη Τσαβαρή, που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης των Δημάρχων διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων, όσον αφορά στην αναγκαιότητα ευρύτερης ανάδειξης του κορυφαίου ιστορικού γεγονότος της Ναυμαχίας.
Επιπροσθέτως, ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Τσαβαρής κατέθεσε προτάσεις συνεργασίας των αδελφοποιημένων Δήμων, οι οποίες έγιναν ομόφωνα αποδεκτές.

Το ίδιο βράδυ, στην τελετή αδελφοποίησης, υπεγράφη το σχετικό πρωτόκολλο από τους Δημάρχους.
Εξαιρετικά επιτυχημένη ήταν και η επόμενη μέρα, όπου έλαβε χώρα μεγάλη παρέλαση στον Αρχαίο Λιμένα Αμπελακίων, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης σε όλους όσους παρευρέθησαν.
Η σύγκλιση του χρόνου που έγινε έσμιξε το ένδοξο παρελθόν της Ελλάδας με το σύγχρονο ελπιδοφόρο μέλλον, βλέποντας τα μικρά παιδιά με υψωμένες τις σημαίες να παρελαύνουν εκεί που, πριν 2500 χρόνια περίπου, προετοιμάζονταν το έδαφος για τη λαμπρότερη νίκη της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού.
Την παρέλαση παρακολούθησαν η Ανώτατη Στρατιωτική Ηγεσία, βουλευτές, εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης, εκπρόσωποι της Εκκλησίας και του τοπικού Τύπου.

Αξίζει να σημειωθεί ιδιαίτερα ότι για πρώτη φορά τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση Πρέσβεις και Στρατιωτικοί Ακόλουθοι. Συγκεκριμένα παρευρέθησαν εκπρόσωποι πρεσβειών από την Κύπρο, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Βενεζουέλα, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη Ρωσία και την Κίνα.
Το βράδυ της ίδιας μέρας, η Πλατεία Εθνικής Αντίστασης κατακλύστηκε και πάλι από κόσμο, όπου πραγματοποιήθηκε η συναυλία του Κώστα Μακεδόνα.

Η εβδομάδα Πολιτισμού του Δήμου Σαλαμίνας έληξε με την δεξίωση προς τιμήν των επισήμων προσκεκλημένων, που οργάνωσε η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού στην αίθουσα κοσμικών εκδηλώσεων «Λιόγερμα».


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ