Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος - Οριακή νίκη του ΟΧΙ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ
Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη χθες 20/3/2016 ημέρα Κυριακή από 8π.μ. έως 8μ.μ. στη Σαλαμίνα το άτυπο δημοψήφισμα για ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο επικείμενο έργο της  υποθαλάσσιας ζεύξης  Περάματος-Παλούκια.
Γεγονός είναι ότι η είδηση περί δημοψηφίσματος ενόχλησε πολλούς για διάφορους λόγους με αποτέλεσμα να κηρυχθεί ένας ανηλεής πόλεμος λάσπης κυρίως κατά της Δημάρχου που τόλμησε να κάνει αυτό που δεν έκανε ο προκάτοχός της δηλ. να αφήσει να μιλήσει ανεπηρέαστα το κυρίαρχο Σώμα που είναι ο λαός της Σαλαμίνας.

Προσπάθησαν με κάθε τρόπο να υπονομεύσουν την διαδικασία αλλά τους γύρισε μπούμεραγκ.  Οι κασάνδρες  για ακόμη μία φορά διαψεύστηκαν.
Η διεξαγωγή ήταν ομαλή χωρίς εντάσεις και θύμιζε γιορταστική ατμόσφαιρα.
Η διαπαραταξιακή επιτροπή που συστήθηκε για τη διεξαγωγή με την αμέριστη συμπαράσταση των εφορευτικών επιτροπών που απαρτίζονταν από δημοτικούς υπαλλήλους και δικηγόρους που επέβλεπαν την διαδικασία έφερε σε πέρας ένα δύσκολο εγχείρημα που για πρώτη φορά έλαβε χώρα στο νησί μας. Τους αξίζουν όλους πολλά συγχαρητήρια. Οι πολυάριθμες κάλπες και παραβάν που είχαν στηθεί συνέβαλαν στο να μην ταλαιπωρηθεί  καθόλου ο κόσμος αφού η όλη διαδικασία της ψηφοφορίας δεν ξεπερνούσε το ένα λεπτό.
Ορισμένοι, ασθμαίνοντας από τον αγώνα δρόμου που έκαναν για να αμαυρώσουν την εικόνα του δημοψηφίσματος πού είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας,  προσέτρεξαν κατόπιν εορτής και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις να βγάλουν και ανακοινώσεις.  Οσα λέγονται  περί εκδόσεως Προεδρικού Διατάγματος του άρθρου 216 για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος , τη στιγμή που αυτό απαγορεύεται ρητώς από το Σύνταγμα της Ελλάδος μόνο ασχετοσύνη δείχνουν και μάλιστα για άνθρωπο που έχει διατελέσει δήμαρχος.. Δεν διερωτήθηκε καν γιατί 10 χρόνια τώρα δεν έχει αυτό εκδοθεί και γιατί τα δημοψηφίσματα που κάνουν όλοι οι Δήμοι της Ελλάδας είναι άτυπα;
Και μιλάει για έλλειψη δικαστικών αντιπροσώπων όταν ξέρει ότι το δημοψήφισμα είναι άτυπο, ε’ τι να πει κανείς απ’ εκεί και πέρα;
Από την πρώτη στιγμή η Δήμαρχος δεν κρύφτηκε, ξεκαθάρισε τόσο στο Δημ.Συμβούλιο που πάρθηκε η απόφαση για το δημοψήφισμα όσο και στο Δελτίο Τύπου που δημοσιεύτηκε όλα όσα σχετίζονται με τη διεξαγωγή του άτυπου δημοψ/τος και μάλιστα το ονόμασε γενική συνέλευση.   Ζήτησε από όλους όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην διαπαραταξιακή και δεν εμπόδισε κανέναν να παρευρεθεί ως εκλογικός αντιπρόσωπος του ΟΧΙ ή του ΝΑΙ. Τα όσα καταγγέλλουν οι πολιτικοί αντίπαλοί της δεν ευσταθούν, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.
Το ότι δεν υπήρχαν στο τραπέζι οι εκλογικοί κατάλογοι τούτο οφείλεται σε νομικό κώλυμα. Ο ψηφοφόρος έδινε την ταυτότητα του, καταγράφονταν τα στοιχεία του και μετά το κλείσιμο της κάλπης τα διασταύρωναν με τους δημοτικούς καταλόγους. Ο λόγος για τον οποίο δεν ανακοινώθηκαν αμέσως τα αποτελέσματα ήταν ότι έπρεπε πρώτα να γίνει η σχετική και απαραίτητη διασταύρωση για να εντοπιστούν οι διπλοψηφίσαντες.
Με την διασταύρωση αυτή διαπιστώθηκαν τα εξής: Όλοι οι ψηφίσαντες είναι δημότες Σαλαμίνας και ανέρχονται στους 4.584
Από αυτούς 4 τριπλοψήφισαν και 31 διπλοψήφισαν μεταξύ των οποίων και ένας αιρετός, ο Δημοτικός Σύμβουλος Περικλής Βασιλικής ο οποίος γνωρίζοντας προφανώς ότι θα ανακαλυπτόταν από την διασταύρωση που έκαναν οι υπηρεσίες του Δήμου, προσέτρεξε με ανακοίνωσή του να δικαιολογήσει τη διπλοψηφία, πράξη που δεν του περιποιεί τιμή.
Τέλος, επειδή ορισμένοι ετεροδημότες απαίτησαν επιμόνως να ψηφίσουν και προκειμένου να μη διασαλευτεί η τάξη, στήθηκε μία ακόμη κάλπη στο κάθε δημοτικό κατάστημα ειδικά για τους ετεροδημότες που ανήλθαν συνολικά στους 85.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έχει ως εξής:
ΟΧΙ          49,68 %   
ΝΑΙ          48,79 %
ΛΕΥΚΑ     0,45 %
ΑΚΥΡΑ     1,08 %
Ακολουθεί ο σχετικός πίνακας κατά δημοτική κοινότητα.

Τελειώνοντας θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συνδημότες μας που έδωσαν το παρόν κι εκφράσανε ελεύθερα και ανεπηρέαστα τη γνώμη τους η οποία θα γίνει σεβαστή και θα αποτελέσει πυξίδα για την όποια εξέλιξη του θέματος της ζεύξης.
                                                                    Σαλαμίνα  21/3/2016

Ισιδώρα Νάννου                                         Διαπαραταξιακή επιτροπή
Δήμαρχος Σαλαμίνας                                  διεξαγωγής δημοψηφίσματος