43.339 αποτσίγαρα στις ελληνικές ακτές

Ενδιαφέροντα στοιχεία περιέχει το ενημερωτικό δελτίο της Helmepa - Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος και μεταξύ αυτών τα στοιχεία για τον Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμό Ακτών 2017.

Όπως αναφέρει η Helmepa για τη δράση που εξελίχτηκε στην Ελλάδα: «Με την ελπίδα ότι η δύναμη των εθελοντών μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση των θαλασσών και των ακτών αλλά και με ανησυχία για τη συνεχιζόμενη κατάσταση και τις επιπτώσεις της ρύπανσης από σκουπίδια, ολοκληρώθηκε ο «Μήνας Δράσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον» που συντόνισε η HELMEPA μεταξύ 16 Σεπτεμβρίου και 16 Οκτωβρίου 2017. Από την Κέρκυρα μέχρι την Κάρπαθο και από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Νεάπολη Λακωνίας, χιλιάδες ευαισθητοποιημένοι εθελοντές έδειξαν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για τις θάλασσες και τις ακτές της χώρας μας.
Συνολικά 99 καθαρισμοί ακτών και βυθού οργανώθηκαν από 108 ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς.
Αξιοσημείωτη ήταν και φέτος η συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας. Μέλη και εθελοντές εκπαιδευτικοί του Προγράμματος «Παιδική HELMEPA», νέες και νέοι εθελοντές-Ναυτίλοι και παιδιά 55 Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων έστειλαν το δικό τους περιβαλλοντικό μήνυμα προς τους μεγαλύτερους. Στην πρωτοβουλία συμμετείχαν ακόμη εκπρόσωποι ΟΤΑ, στελέχη του Λιμενικού Σώματος και Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων, συλλόγων και ομίλων, δύτες και απλοί πολίτες.
Το «παρών» έδωσαν και 4 εταιρείες-μέλη της HELMEPA, που οργάνωσαν καθαρισμό παραλιών με στελέχη και τις οικογένειές τους:
– American Bureau of Shipping (ABS) – παραλία στο Μεγάλο Καβούρι,
– Lamda Flisvos Marina S.A. σε συνεργασία με παιδιά-μέλη της Παιδικής HELMEPA και εκπαιδευτικούς
του τοπικού Δημοτικού Σχολείου – παραλία Δερβενίου Κορινθίας,
– Tsakos Columbia Shipmanagement “TCM” S.A. και Tsakos Energy Navigation Ltd – παραλία Αγίου Νικολάου, Ανάβυσσος.
Με σύνθημα «Καθαρίζουμε ό,τι αφήσαμε πίσω μας το καλοκαίρι», οι εθελοντές εκτός της συλλογής των απορριμμάτων, συνέβαλαν και στην έρευνα που διεξάγει κάθε χρόνο η HELMEPA για τις ποσότητες, τη σύνθεση και την προέλευση των απορριμμάτων. Τα στοιχεία που μας έστειλαν οι εθελοντές προωθούνται στον οργανισμό Ocean Conservancy, παγκόσμιο συντονιστή της πρωτοβουλίας για να εκδώσει τα συνολικά αποτελέσματα».
Aπολογισμός ντροπής
Στο ενημερωτικό δελτίο τονίζεται πως: «Τα αποτσίγαρα είναι και φέτος στην κορυφή του καταλόγου, αποτελώντας το 37% του συνολικού αριθμού των απορριμμάτων που συλλέχθηκαν (δηλαδή περίπου 1 στα 3 απορρίμματα είναι αποτσίγαρα). Τα τελευταία χρόνια, ο κατάλογος συμπληρώνεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από πλαστικά απορρίμματα, που προέρχονται από τις δραστηριότητες αναψυχής στην παράκτια ζώνη και ρυπαίνουν κάθε «γωνιά» των θαλασσών και των ακτών μας.
Ειδικά τα μικροπλαστικά είναι μια από τις περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας γιατί γίνονται ένας νέος τύπος «τροφής» που εισβάλλει ανεξέλεγκτα στις θαλάσσιες τροφικές αλυσίδες καθώς θαλασσοπούλια, ψάρια, θαλάσσια θηλαστικά αλλά και μικρότεροι οργανισμοί καταναλώνουν αυτή τη θανάσιμη «λιχουδιά».
Από τους 6,8 τόνους απορριμμάτων που συλλέχθηκαν, οι 1,3 τόνοι ανακυκλώθηκαν σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.). Για άλλη μια φορά όμως βρέθηκαν στις ακτές πεταμένα είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως 86 ηλεκτρικές συσκευές, 1 μαγκάλι, 15 καρέκλες, 1 πάπλωμα και 2 χαλιά, 3 φιάλες υγραερίου αλλά και είδη ρουχισμού και υπόδησης όπως 72 παπούτσια και σαγιονάρες! Επίσης, επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία υλικά, όπως 355 μπαταρίες, 164 χρησιμοποιημένες πάνες και 92 σύριγγες, εγκαταλελειμμένα αλιευτικά σύνεργα, όπως 685 μέτρα συνθετικών διχτυών, 420 μέτρα πετονιάς και 1.006 μέτρα σχοινιού, καθώς και 469 ελαστικά αυτοκινήτων!
Η HELMEPA συγχαίρει όλους τους εθελοντές που με τη συμμετοχή τους προβάλουν την ανάγκη σεβασμού του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος της πατρίδας μας και εύχεται «κάθε χρόνο, οι παραλίες μας να μας χρειάζονται όλο και λιγότερο», όπως χαρακτηριστικά μας έγραψε εθελοντής-καθηγητής του 4ου Λυκείου Ρόδου».

Πηγη:http://m.tvxs.gr/mo/i/256249/f/news/ellada/43339-apotsigara-stis-ellinikes-aktes.html