Κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά για την παράνομη πρόσδεση πλοίων στον Ιερό χώρο της Κυνόσουρας


Η ΚΥΝΟΣΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΨΟΥΝ ΝΑ ΑΣΕΛΓΟΥΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ
Την Πέμπτη 15 Μαρτίου στο Πρωτοδικείο Πειραιά, κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά με αριθ. πρωτοκόλλου 2302 κατά παντός υπευθύνου, για την παράνομη πρόσδεση του πλοίου SEA LADY στην Κυνόσουρα.
Είχε προηγηθεί με την πρόσδεση του πλοίου την Κυριακή 10/3 έγγραφο καταγγελία στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, το οποίο είχε δώσει την άδεια μεθόρμισης.

-->

Αποδείχθηκε στο πέρασμα των χρόνων, ότι τα ευχολόγια, τα έγγραφα , οι διαμαρτυρίες και οι επιστολές, οι οποίες έχουν σταλεί εκατοντάδες διαχρονικά, δεν έχουν αποτέλεσμα. Η Κυνόσουρα εξακολουθεί και ασελγείται βάναυσα. 
Θεωρούμε ότι η μηνυτήρια αυτή αναφορά, θα είναι η αρχή για να σταματήσει η παρανομία στον Ιερό χώρο και να μπορέσει η Κυνόσουρα να γίνει μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς όπως όλοι ονειρευόμαστε, για να δικαιωθούν οι αγώνες όλων εκείνων που προσπαθούν πολλά χρόνια πριν από εμάς.
Καλούμε την Περιφέρεια και τον Δήμο Σαλαμίνας να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια αυτή.
Ο αγώνας για τον Ιστορικό Αρχαιολογικό χώρο της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας είναι πέρα και έξω από κόμματα και Δημοτικούς Συνδυασμούς
Την μηνυτήρια αναφορά υπέγραψαν:
Μάνος Δερτούζος Δημοτικός Σύμβουλος, Γιώργος Κοκκινίδης και με ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής Ο.Ε.Ε.Σ.Σ η ο οποία εκπροσωπήθηκε από τους Γιαννούλη Δημήτρη Γ. Γραμματέα και Βούλγαρη Τζωρτζίνα Αντιπρόεδρο.



Προς τον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά


ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ

ΔΕΡΤΟΥΖΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ  ΔΕΡΤΟΥΖΟΥ, ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΟΥ  
ΚΟΚΚΙΝΙΔΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ κατοίκου Σεληνίων Σαλαμίνας οδός Θεμιστοκλέους 46.
ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟ  Γεν. Γραμματέα Ο.Ε.Ε.Σ.Σ
ΒΟΥΛΓΑΡΗ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΤΟΥ ΑΝΕΣΤΗ  Αντιπρόεδρο Ο.Ε.Ε.Σ.Σ
Αξιότιμε κύριε Εισαγγελέα,
Το Σάββατο το πρωί και περί ώρα 10:15  πρόσδεσε παράνομα στο Βόρειο μέρος της Κυνόσουρας Σαλαμίνας το πλοίο «SEA LADY» με την βοήθεια δύο ρυμουλκών και πιλότου, στο οποίο αμέσως ξεκίνησε εργασίες επισκευής και χρωματισμού.
Αμέσως επικοινωνήσαμε με την Αξιωματικό Φυλακής του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά κ. Κωνσταντοπούλου,  στο τηλ: 2132147610  και την ρωτήσαμε εάν το Λιμεναρχείο Πειραιά έδωσε άδεια μεθόρμισης του πλοίου «SEA LADY» και πρόσδεσης στην Κυνόσουρα. Μετά από δέκα λεπτά η εν λόγω αξιωματικός  επικοινώνησε μαζί μας και μας ανέφερε ότι η άδεια είχε δοθεί από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά.
Μετά από αυτήν την εξέλιξη ο πρώτος εγκαλών απέστειλε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, το παρακάτω έγγραφο :

                                                                                    «Σαλαμίνα 10-03-2018                                                            
Προς : Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά    
 Κοιν:   Υπουργό Πολιτισμού

κύριε Λιμενάρχα,
Σήμερα το πρωί και ώρα 10.15 στο βόρειο τμήμα της Κυνόσουρας Σαλαμίνας πρόσδεσε (πριμάτσα) το πλοίο «SEA LADY» με την βοήθεια δύο ρυμουλκών και πιλότου.
Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας την οποία είχαμε με την Αξιωματικό Φυλακής του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, μας επιβεβαίωσε ότι την άδεια μεθόρμισης και πρόσδεσης του πλοίου έδωσε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά.
Αυτό αντίκειται στη νομοθεσία η οποία χαρακτηρίζει την Κυνόσουρα Αρχαιολογική Ζώνη απολύτου προστασίας (Ζώνη Α’) και την θαλάσσια ζώνη που την περιβάλλει ενάλια αρχαιολογική ζώνη.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία “στους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους απαγορεύεται η αλιεία, η αγκυροβολία και η υποβρύχια δραστηριότητα, εκτός εάν έχει χορηγηθεί άδεια του Υπουργού Πολιτισμού”. (Ν.3028/2002 αρθ.15 παρ. 1)
Συγχρόνως, με την Σύμβαση παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ Ν.4404/16, ρητά απαγορεύεται οποιαδήποτε Λιμενική δραστηριότητα συμπεριλαμβανομένης της πρόσδεσης πλοίων σε απόσταση 200 μέτρων από την ακτογραμμή της Κυνόσουρας (Παράρτημα 6.2.β.IX της Σύμβασης), ενώ σύμφωνα με το άρθρο 66 επιβάλλεται ποινή φυλάκισης στον οποιονδήποτε παραβάτη των συγκεκριμένων διατάξεων.
κύριε Λιμενάρχα, 
Σας καλούμε να σεβαστείτε την νομοθεσία στον Αρχαιολογικό χώρο ο οποίος κατ επανάληψη βιάζεται με την πρόσδεση και τις επισκευές πλοίων.
Σας καλούμε επίσης να διατάξετε άμεσα την απομάκρυνση του πλοίου «SEA LADY» από το συγκεκριμένο σημείο το οποίο παράνομα έχει προσδέσει.
Για την Επιτροπή Διάσωσης των Αρχαιολογικών χώρων Σαλαμίνας
Μάνος Δερτούζος
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Σαλαμίνας»

Αξιότιμε κύριε Εισαγγελέα,

Η Χερσόνησος Κυνόσουρα προστατεύεται από τη νομοθεσία.
α) με την Υπουργική απόφαση ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/ΦΟ2/16973/665/26.3.82 (ΦΕΚ 305/Β/26.5.82) η εν λόγω περιοχή κηρύχθηκε Ιστορικός χώρος και Αρχαιολογικός Τόπος.
β) Με την Υπουργική απόφαση ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/ΦΟ2/54404/3270/17-10-2001 (ΦΕΚ 1459/Β/26-10-2001, θεσμοθετήθηκαν Ζώνες προστασίας στην Κυνόσουρα.  Η εν λόγω περιοχή περιλαμβάνεται στις Ζώνες Απολύτου Προστασίας (Ζώνη Α’).
γ) Με την Σύμβαση παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ (Νόμος 4404/16) ρητά απαγορεύεται οποιαδήποτε Λιμενική δραστηριότητα συμπεριλαμβανομένης της πρόσδεσης πλοίων σε απόσταση 200 μέτρων από την ακτογραμμή της Κυνόσουρας (Παράρτημα 6.2.β.IX της Σύμβασης)
δ) Σύμφωνα με τον Ν.3028/2002 αρθ.15 παρ. 1 “Στους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους απαγορεύεται η αλιεία, η αγκυροβολία, η υποβρύχια δραστηριότητα, εκτός εάν έχει χορηγηθεί άδεια του Υπουργού πολιτισμού, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου (ΚΑΣ)


Αξιότιμε κύριε Εισαγγελέα,

Η Κυνόσουρα αποτελεί μείζονος σημασίας αρχαιολογική περιοχή για την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή ιστορία.
Επί πολλά χρόνια σε αυτό το ιστορικό μνημείο, η νομιμότητα παραβιάζεται συστηματικά. Το ανωτέρω περιστατικό είναι μικρό μόνο δείγμα όσων συμβαίνουν διαχρονικά.
Για τους παραπάνω λόγους, σας καλούμε να προβείτε σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την απόδοση ευθυνών όπου αυτές ανήκουν.
                                                                  

Αντίκλητο και δεκτικό επίδοσης όλων των εγγράφων, ορίζουμε τον δικηγόρο Πειραιώς Στέφανο Γ. Χρήστου (ΑΜ 1560) τηλ. 6972881188, οδός Φιλίππου 12 & Μενελάου Κορυδαλλός.


Πειραιάς 15-3-2018
Οι Εγκαλούντες
ΔΕΡΤΟΥΖΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΚΟΚΚΙΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 
ΒΟΥΛΓΑΡΗ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ