Ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για την Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και της Τρανσφοβίας

Στις 17 Μαΐου του 1990 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφαίρεσε επίσημα την ομοφυλοφιλία από τον Διεθνή Πίνακα Νοσημάτων και της αφαίρεσε το στίγμα της ψυχικής διαταραχής, ακολουθώντας, έστω και καθυστερημένα, όλες τις επιστημονικές και κοινωνικές εξελίξεις. Από τότε, η 17η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και της Τρανσφοβίας.
-->
Σχεδόν τρεις δεκαετίες αργότερα, είναι γεγονός ότι σε διεθνές επίπεδο έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των LGBTQI+ ατόμων, τόσο σε νομοθετικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Στην Ελλάδα, έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία τρία χρόνια κρίσιμες αλλαγές, οι οποίες κινούνται στην κατεύθυνση ικανοποίησης των πάγιων αιτημάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Η κατάργηση του απαράδεκτου άρθρου 347 του Ποινικού Κώδικα, η θεσμοθέτηση της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και η παροχή δυνατότητας να γίνουν ανάδοχοι γονείς, είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα που δείχνουν ότι η προστασία των LGBTQI+ ατόμων συνεχώς ενισχύεται από θεσμικής άποψης.
Παρόλα αυτά, είναι απολύτως σαφές ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί. Η μεταρρύθμιση του Αστικού Κώδικα, ώστε να επιτρέπεται ο πολιτικός γάμος και η τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια, αποτελεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα και πρέπει άμεσα να απασχολήσει με γόνιμο τρόπο τον δημόσιο διάλογο. Για να κατοχυρωθούν όμως πλήρως τα δικαιώματα των LGBTQI+ ατόμων δεν αρκούν μόνον οι θεσμικές παρεμβάσεις και οι νομικές διατάξεις. Πολύ περισσότερο χρειάζεται ο μετασχηματισμός της ελληνικής κοινωνίας, προς την κατεύθυνση της αρμονικής και ισότιμης συνύπαρξης με το ‘‘διαφορετικό’’. Απαιτούνται λοιπόν μαζικοί κοινωνικοί αγώνες χωρίς αποκλεισμούς, αλλά και κινηματικές διεργασίες, που θα θέτουν στο επίκεντρο τις διεκδικήσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Έτσι, θα δοθεί ένα καίριο χτύπημα στην ομοφοβία, την τρανσφοβία, το σεξισμό και κάθε μορφή ρατσισμού.
Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στέκεται πάντοτε εμπράκτως δίπλα στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και μάχεται για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων της. Οραματιζόμαστε έναν κόσμο δημοκρατίας, ελευθερίας και αλληλεγγύης, όπου όλοι/ες θα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα, ανεξάρτητα από την ταυτότητα και έκφραση του φύλου τους.
Το Γραφείο Τύπου
17/5/2018