Σχετίζεται η αύξηση των μεδουσών με τους συνεχόμενους θανάτους θαλασσίων χελωνών;




Τα πτερύγια της θαλάσσιας χελώνας τα οποία είναι εξαιρετικά προσαρμοσμένα για να κολυμπά οδηγούσαν τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι δεν επιτελούν κάποια άλλη δραστηριότητα. Όμως η Jessica Fujii από το  Monterey Bay Aquarium της California και οι συνάδελφοι της έχουν συγκεντρώσει στοιχεία ότι οι χελώνες χρησιμοποιούν τα πτερύγια τους για να χειρίζονται και να τρώνε τη λεία τους.


Η ομάδα αυτή δημοσίευσε στοιχεία με εικόνες και βίντεο από παρατηρήσεις τριών ειδών χελώνας – της πράσινης χελώνας  (Chelonia mydas), hawksbill (Eretmochelys imbricata) Caretta caretta – που χρησιμοποιούν τα πτερύγια τους για να κρατήσουν τις μέδουσες και άλλα θαλάσσια είδη για να τα καταναλώσουν. Η ομάδα επίσης καταγράφει τις θαλάσσιες χελώνες να κρατούν τα θύματα τους με τα πτερύγια και να τα διαμελίζουν.
Οι θαλάσσιες χελώνες μάλιστα μπορεί να βασίζονταν στα πτερύγια τους κατά τη διάρκεια των γευμάτων τους από την αρχή της εμφάνισης τους πριν από περίπου 120 εκατομμύρια χρόνια όπως δηλώνουν οι συγγραφείς. 


Το προηγούμενο κείμενο δημοσιεύτηκε στο site του επιστημονικού περιοδικού nature (ίσως -αν όχι -το δημοφιλέστερο περιοδικό στο χώρο της επιστήμης) με τίτλο «Dexterous sea turtles use flippers as grippers» (οι επηδέξιες θαλάσσιες χελώνες χρησιμοποιούν τα πτερύγια τους ως λαβίδες) και θέλησα να το μεταφράσω   καθώς γίνεται αναφορά σε δύο είδη που μας απασχολούν αρκετά τον τελευταίο καιρό καθώς έχουμε διαρκώς την περισυλλογή νεκρών θαλασσίων χελωνών ενώ και ο πληθυσμός των μεδουσών αυξάνεται ανησυχητικά. Δεν ξέρω αν και κατά πόσο τα δύο αυτά γεγονότα έχουν σχέση είναι όμως βέβαιο ότι η μείωση ενός είδους ευνοεί την ανάπτυξη ενός άλλου