Τα οκτώ καλύτερα events για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Εκθέσεις, ξεναγήσεις, προβολές, συζητήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους


Μουσείο Ακρόπολης

Tη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, το Μουσείο Ακρόπολης θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο τόσο στη μόνιμη έκθεση όσο και στην περιοδική έκθεση «Ελευσίνα. Τα μεγάλα μυστήρια».

Το Σάββατο 19 Μαΐου 2018, το Μουσείο θα γιορτάσει την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο από τις 8 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα.

-->

Στις 20:30, το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών θα ερμηνεύσει έργα από τους μεγάλους συνθέτες W. A. Mozart, L. van Beethoven και Ν. Σκαλκώτα στον εξώστη του δεύτερου ορόφου με θέα τα αγάλματα στην Αρχαϊκή Αίθουσα.

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) συμμετέχει στον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2018 με ένα σύνθετο πρόγραμμα που περιλαμβάνει μια έκθεση, δύο περφόρμανς και μια καλλιτεχνική δράση.

Το μουσείο εγκαινιάζει το νέο του πρόγραμμα «Εντός – Εκτός» και σε συνεργασία με το Δημοτικό Ίδρυμα «Μουσείο Κώστα Τσόκλη» παρουσιάζει από το Σάββατο 19 Μαΐου μια επιλογή από τεκμήρια και έργα του πρωτοπόρου και διεθνώς καταξιωμένου καλλιτέχνη.

Το ΕΜΣΤ συνεργάζεται με το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Arc For Dance Festival και προτείνει για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων δύο νέα site-specific έργα των Στυλιανού Τσάτσου (19/05 στις 18.00) και Ιωάννη Μανταφούνη (19/05 στις 21.00), υπό τον τίτλο ARC_hitects.

Τέλος, στις 19 Μαΐου, σε συνεργασία με το TEDxAthens, το ΕΜΣΤ εγκαινιάζει την έκθεση «Hyper Realities» του εικαστικού και φωτογράφου Benjamin Von Wong.

Στις 18 και 19 Μαΐου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, η είσοδος σε όλες τις δράσεις και τις εκθέσεις του ΕΜΣΤ θα είναι ελεύθερη.


Μουσείο Μπενάκη

Την Παρασκευή 18 Μαΐου το κοινό θα μπορεί να επισκεφθεί με ελεύθερη είσοδο τις μόνιμες και τις περιοδικές εκθέσεις, σε όλα τα κτίρια του Μουσείου Μπενάκη. Από την Παρασκευή 18 μέχρι και την Κυριακή 20 Μαΐου τα πωλητήρια του Μουσείου θα προσφέρουν εκπτώσεις που φτάνουν το 50%.

Το Σάββατο στις 11:30 θα πραγματοποιηθεί στο αίθριο της οδού Πειραιώς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αρχιτεκτονικά παιχνίδια: Η κατακόρυφος κάτοψη», για παιδιά 5-10 ετών. Την ίδια ημέρα δύο συναρπαστικές διαδρομές στην έκθεση «Τόποι Αναφοράς. Από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος» περιμένουν τα παιδιά από 8 ετών, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Πρόσωπα και Εικόνες», στον εκθεσιακό χώρο του ισογείου στην οδό Πειραιώς.

Την Κυριακή 20 Μαΐου, 10:00-18:00, στο αίθριο της οδού Πειραιώς θα φιλοξενηθεί το περιοδικό δρόμου «σχεδία». Μέσα από εκπαιδευτικά εργαστήρια up-cycling και κόμικ, προβολές, φωτογραφικές εκθέσεις αλλά και μια σειρά βιωματικών συζητήσεων με τους ανθρώπους της «σχεδίας» και τους συνεργάτες τους, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει τον κόσμο της «σχεδίας» και να ενημερωθεί για την φιλοσοφία, την πορεία και την εξέλιξη του περιοδικού. 

Atopos – Contemporary Visual Culture

Η γκαλερί Atopos CVC (Σαλαμίνος 72, Μεταξουργείο) συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θέμα «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό», με τη συζήτηση «Memes και διαδικτυακός λόγος στον ελλαδικό χώρο», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Μαΐου στις 20:00.

Ποιος είναι ο ρόλος των memes, των χιουμοριστικών εικόνων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η από-τα-κάτω παραγωγή περιεχομένου στην εποχή της μετα-αλήθειας; Από το 4chan και την άνοδο της αμερικανικής ακροδεξιάς μέχρι τα memes των κουίρ και φεμινιστικών κοινοτήτων, πέντε συζητητές/τριες επιχειρούν μια ιστορική αναδρομή και ανάλυση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της διαδικτυακής επικοινωνίας με στόχο την κατανόηση των πολιτικών τους συνδηλώσεων και επιδράσεων.

Στη συζήτηση συμμετέχουν οι: Μαργαρίτα Αθανασίου, Σοφία Αποστολίδου, Φοίβος Δούσος, Βασιλική Λαζαρίδου, CloClo.


Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Την Παρασκευή 18 Μαΐου, από τις 10.00 έως τις 22.00, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2018 και παρουσιάζει το «The ne(s)t». Σε συνεργασία με το Innovathens και το «Εthnofest - Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθήνας», προτείνει μία σειρά προβολών εθνογραφικών ντοκιμαντέρ στους χώρους του παλιού εργοστασίου φωταερίου, μια οπτικοακουστική διαδρομή με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ιστορίες του.

Σκοπός του μουσείου είναι να αποτελέσει σημείο αναφοράς, μία φωλιά, έναν τόπο όπου διαφορετικοί άνθρωποι, διαφορετικές γλώσσες, διαφορετικές κουλτούρες συναντιούνται, συνδέονται και δημιουργούν ένα νέο πολυεθνικό περιβάλλον. 


Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης εγκαινιάζει την Παρασκευή 18 Μαΐου στις 18:00 την έκθεση «Δες το ειδώλιο αλλιώς». Η έκθεση θα φιλοξενήσει τα έργα των νικητών του φετινού, πέμπτου κατά σειρά διαγωνισμού παιδικής ζωγραφικής για παιδιά ηλικίας 4-12 ετών, καθώς και μία επιλογή 2500 ακόμη έργων που συμμετείχαν σε αυτόν.

Την Πέμπτη 17 Μαΐου στις 19:00 και την Κυριακή 20 Μαΐου στις 11:30, μικροί και μεγάλοι, μπορούν να πάρουν μέρος σε ένα εργαστήριο κινούμενης εικόνας αφιερωμένο στον διαγωνισμό «Δες το ειδώλιο αλλιώς», που πραγματοποιεί ο animation and media artist Μπάμπης Αλεξιάδης.

Με την τεχνική του φωνοτρόπιου οι συμμετέχοντες θα δώσουν ζωή στον πρωταγωνιστή του φετινού διαγωνισμού, το κυπριακό σανιδόμορφο ειδώλιο της 2ης χιλιετίας π.Χ.. Θα το χρωματίσουν, θα το κάνουν να περπατήσει, να χορέψει, να αλλάξει σχήμα αλλά και εμφάνιση!

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και οργανώνει δράσεις που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 20 Μαΐου 2018.

Με τη βοήθεια των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, οι συμμετέχοντες στις δωρεάν ξεναγήσεις -με την αγορά εισιτηρίου- που θα πραγματοποιηθούν στις 10:00 και 12:00 θα γνωρίσουν την έκθεση με τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τα παιδιά από 12 έως 15 ετών μπορούν να πάρουν μέρος τις ίδιες ώρες στη δωρεάν εκπαιδευτική δράση στη μόνιμη έκθεση του μουσείου «Bits και bytes στο Βυζαντινό Μουσείο ή αλλιώς πώς το πραγματικό γίνεται εικονικό...». Οι νεαροί επισκέπτες θα γνωρίσουν αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης και με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου θα τα προβάλλουν από την ιστοσελίδα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

Δηλώσεις συμμετοχής στις ξεναγήσεις και την εκπαιδευτική δράση στο 213 2139507 (Δευτέρα – Παρασκευή από τις 09:00 έως τις 15:00). Την Παρασκευή 18 Μαΐου η είσοδος στο μουσείο είναι ελεύθερη.

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ

To Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ έχει επιλεγεί ως τιμώμενο Μουσείο για την Ελλάδα για το 2018. Γιορτάζοντας φέτος το θέμα της «Υπερ-συνδεσιμότητας» (Hyperconnectivity), των νέων προσεγγίσεων και των νέων κοινών, το ελληνικό τμήμα του ICOM αποφάσισε να τιμήσει το μοναδικό μουσείο της Ελλάδας που συνδυάζει την τεχνολογία με την επικοινωνία.

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών, με τη σειρά του, τιμά τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ένα τετραήμερο εκδηλώσεων στις 17,18,19 & 20 Μαΐου γεμάτο από δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, γονείς και ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.