Υπεγράφη η συμφωνία για τη «Βόρεια Μακεδονία» στις Πρέσπες

Με τις υπογραφές των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ και τις ομιλίες των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ επισημοποιήθηκε η νέα ονομασία της ΠΓΔΜ.

-->


Και επισήμως πλέον τίθεται σε ισχύ η συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ για τη «Βόρεια Μακεδονία».

Τις υπογραφές στο κείμενο της συμφωνίας έβαλαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, καθώς και ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ και διαμεσολαβητής για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς στις Πρέσπες.

Λίγο πριν μπουν οι υπογραφές στη συμφωνία, χαιρετισμό απηύθυναν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ ενώ τον λόγο πήρε και ο Μάθιου Νίμιτς.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Είμαστε εδώ για να πράξουμε και οι δυο το πατριωτικό μας καθήκον» και «καταλήξαμε με κόπο και ακούραστη προσπάθεια σε μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία, η οποία σέβεται την ιστορία και τις αξίες των δύο λαών».

Ο Ζόραν Ζάεφ έκανε λόγο για μια στρατηγικής σημασίας συμφωνία, η οποία μπορεί να μετατοπίσει βουνά και επισήμανε ότι «γινόμαστε σήμερα ξανά φίλοι, εταίροι και σύμμαχοι με την Ελλάδα».


Αυτήν την ώρα, οι δύο πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι μεταβαίνουν με σκάφη στην απέναντι όχθη της Μ. Πρέσπας στην πλευρά της ΠΓΔΜ, όπου θα παρακαθίσουν σε γεύμα.