"Θείες λειτουργίες για διαγωνιζόμενους" - το έθιμο καλά κρατεί !

Επιτέλους ησύχασα! Ένα θέμα που βασάνιζε χρόνια το μυαλό μου και πίστευα ότι είχαμε το μοναδικό προνόμιο ως κοινωνία σήμερα με χαρά ή λύπη - δύσκολο να αποφασίσει κανείς - ήρθε αυτό το άρθρο της καθημερινής με τίτλο "Λιτανείες για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων" να μου τα γκρεμίσει όλα αυτά καθώς όπως φαίνεται τα "αγιασμένα στυλό" είναι πανελλαδικό φαινόμενο. 
-->


Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να είμαστε εμείς η πρώτοι που ξεκίνησαν το έθιμο και τότε θα αισθανθώ πάλι αδικημένος καθώς δεν θα μας έχουν αποδοθεί τα εύσημα. Πάντως εγώ σε μια μικρή έρευνα που είχα στο παρελθόν μεταξύ γνωστών και φίλων, η ιστορία αυτή πάει πολύ πίσω καθώς βρήκα αναφορές από τα τέλη της δεκαετία του 80 και αρχές της δεκαετίας του 90 για θείες λειτουργίες από τον Ιγνάντιο για τους μαθητές των πανελλαδικών. Σε κάθε περίπτωση όσοι ασχολούνται με την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού οφείλουν να κάνουν μια σχετική έρευνα για αποδοθούν τα Καίσαρος Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ (sic).


"Αγιασμένα στυλό, εικόνες, cd με την Καινή Διαθήκη αλλά και σοκολάτες, και βέβαια ευχές, προσέφεραν και φέτος στους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ιερείς που έως και χθες τέλεσαν Θεία Λειτουργία προ της ενάρξεώς τους. Πρόκειται για πρακτική που υιοθετείται τα τελευταία χρόνια, αποκτώντας έτσι εθιμικό χαρακτήρα. Σε κάποιες θείες λειτουργίες μετείχαν και τοπικά στελέχη της εκπαίδευσης.
Ειδικότερα, η αυλαία των Πανελλαδικών Εξετάσεων ανοίγει σήμερα για τους υποψηφίους των επαγγελματικών λυκείων και αύριο για τη μεγάλη κατηγορία υποψηφίων, των γενικών λυκείων. Τις τελευταίες ημέρες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (π.χ. Κομοτηνή, Φωκίδα, Εβρο, Γρεβενά, Χανιά) τελέστηκαν θείες λειτουργίες για τους υποψηφίους. Ιεράρχες τους έδωσαν ευχές και συμβουλές για το πώς να χειριστούν το άγχος των εξετάσεων. Στο τέλος ευλόγησαν τα παιδιά, ενώ τους μοίρασαν μικροδώρα. Μεταξύ αυτών, στιλό με ή χωρίς εικονίτσες που θα μπορούν να έχουν οι υποψήφιοι την ώρα της εξέτασης, μάλλον για να έχουν θεία φώτιση προς απάντηση των θεμάτων. Μάλιστα, κάποιες λειτουργίες βιντεοσκοπήθηκαν".