Κυριακή, 17 Ιουνίου 2018

Τα θολά νερά του εθνολαϊκισμού

του Πάνου Λουκάκου - athensvoice.gr
Είναι ίσως χρήσιμο να δούμε για μία ακόμη φορά τα κεντρικά δεδομένα του Μακεδονικού ζητήματος, πέρα από αφορισμούς και ανοησίες, που συχνά το έχουν συνοδεύσει και στην Αθήνα και στα Σκόπια:
Πρώτον, με τις συνθήκες του Βουκουρεστίου του 1913 και του Νεϊγύ του 1919, μετά τους δύο Βαλκανικούς Πολέμους και την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας διαμοιράσθηκε μεταξύ της Ελλάδας σε ποσοστό 51%, της Σερβίας 39% και της Βουλγαρίας 9%.

-->
Δεύτερον, τη διαίρεση αυτή την αποδέχτηκε πλήρως η ελληνική πλευρά και το Υπουργείο Εξωτερικών αναφερόταν παγίως έως το 1991, σε όλα τα επίσημα έγγραφά του, σε Γιουγκοσλαβική Μακεδονία και Βουλγαρική Μακεδονία.
Τρίτον, η Ελλάδα είχε εξαρχής και αδιαμαρτύρητα αποδεχθεί την ονομασία Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας, όταν ο Τίτο την κατέστησε ομόσπονδο κράτος μέλος της Ομοσπονδιακής Λαϊκής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.
Τέταρτον, η Ελλάδα έχει αποδεχθεί ήδη από το 1993 ως προσωρινή ονομασία του κράτους αυτού το «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Πέμπτον, ήδη από το 2008 στο Βουκουρέστι επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, η Ελλάδα έχει αποδεχθεί τη «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις», που βεβαίως αυτονόητα συμπεριλαμβάνει και τον όρο «Μακεδονία».
Έκτον, η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών της υφηλίου έχει ήδη επισήμως αναγνωρίσει το κράτος αυτό ως Δημοκρατία της Μακεδονίας και τους κατοίκους του ως «Μακεδόνες» και έτσι από το 1991 παγκοσμίως αποκαλούνται.
Αυτά σε ό,τι αφορά το παρελθόν. Σε ό,τι αφορά το παρόν και το μέλλον, τα κεντρικά δεδομένα είναι τα ακόλουθα:
Ο πληθυσμός της γειτονικής χώρας είναι μόλις 2 εκατομμύρια, εκ των οποίων 64% δηλώνει «Σλαβομακεδόνες», 30% Αλβανοί και υπόλοιποι Τούρκοι, Σέρβοι, Βούλγαροι και Ρομά.
Οι ένοπλες δυνάμεις της αποτελούνται από 8.000 άνδρες έναντι 161.000 της Ελλάδας, 12 αεροσκάφη έναντι 600 της Ελλάδας και 31 τεθωρακισμένα έναντι 1.345 της Ελλάδας.
Η εσωτερική κατάσταση στο κράτος αυτό ήταν και παραμένει συγκεχυμένη και ασταθής, καθώς συγκρούονται συχνά Σλαβομακεδονικοί, Αλβανικοί, Σερβικοί και Βουλγαρικοί εθνικισμοί.
Την ώρα αυτή είναι έκδηλες και έντονες οι προσπάθειες της Τουρκίας και της Ρωσίας να διεισδύσουν και να καταστήσουν τα Σκόπια, εν είδει προτεκτοράτου, μοχλό και προγεφύρωμά τους στα κεντρικά Βαλκάνια. Για τον λόγο αυτόν Μόσχα και Άγκυρα υπήρξαν αντίθετες και συστηματικά τορπίλησαν κάθε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης με την Ελλάδα. Η μεν Ρωσσία για να μην ενταχθεί το κράτος αυτό στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να περιέλθει στην απόλυτη επιρροή της, η δε Τουρκία γιά να παραμείνει ασταθές και παραπαίον, ώστε να  γίνεται ευκολότερα αποδεκτή η «προστασία» της.
Ας καταλήξουμε, λοιπόν, στα αυτονόητα συμπεράσματα που προκύπτουν. 
Αποτελεί καθαρή ανοησία η άποψη ότι «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική», αφού είναι δεδομένο και από όλους αποδεκτό ότι η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας έχει εδώ και έναν αιώνα διαμοιρασθεί ανάμεσα σε τρεις χώρες, όπως ανοησία είναι και να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να εξαφανισθεί ο επισήμως χρησιμοποιούμενος εδώ και 70 χρόνια όρος Μακεδονία και Μακεδόνες στην ονομασία του κράτους και των κατοίκων του.
Αποτελεί καθαρή ανοησία, δεδομένου και του συσχετισμού δυνάμεων, να υποστηρίζεται ότι το γειτονικό κράτος, ως έχει, μπορεί να καταστεί απειλή για την Ελλάδα.
Αποτελεί επικίνδυνη άγνοια της πραγματικότητας, όμως, να μην αντιλαμβάνεται κανείς ότι συμφέρει απολύτως την Ελλάδα η ύπαρξη στα βόρεια σύνορά της ενός φιλικού, σταθερού και ενταγμένου στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση κράτους, αντί μιας χαοτικά αποσταθεροποιημένης οντότητας, έρμαιου της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Τουρκίας και της Ρωσίας. Αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος για την Ελλάδα και όχι οι αλυτρωτικές προπαγάνδες κάποιων εθνικιστών Σκοπιανών, που με δεδομένους τους συντριπτικούς υπέρ της Ελλάδας συσχετισμούς δυνάμεων σε στρατιωτικό, οικονομικό και πολιτικό πεδίο αποτελούν άνευ σημασίας παραληρηματικές γραφικότητες.
Στον βαθμό που ευσταθούν οι σκέψεις αυτές, αποτελεί ακραίο παραλογισμό να μη θεωρηθεί θετικότατη εξέλιξη για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή η συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ και παράλληλα σημαντική και θαρραλέα επιτυχία των δύο πρωθυπουργών. Αποτελεί διαιώνιση του ανορθολογισμού, της δημαγωγίας και του εθνολαϊκισμού η εμμονή στη μη επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, το οποίο με παρόμοιο τρόπο θα είχε λύσει από το 1992 ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αν δεν είχε μπλέξει στα πόδια του ο τότε υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς και αν δεν είχε δημαγωγικά αντιδράσει, ψαρεύοντας στα θολά νερά των εθνολαϊκιστών, των φανατικών, των ιερέων και των καντηλαναφτών, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ανδρέας Παπανδρέου. Θα αποτελέσει δε τραγική ειρωνία της τύχης και σημείο των πολιτικών καιρών στον ρόλο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη να βρεθεί σήμερα ο Α. Τσίπρας και στον ρόλο του Ανδρέα Παπανδρέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

10 σχόλια:

 1. Ανώνυμος17/6/18 20:28

  Μια νηφάλια και με επιχειρήματα ανάλυση, για ένα θέμα που επιτέλους λύθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με πολλά οφέλη για την Ελλάδα! Μια πραγματικά πατριωτική λύση, σε ένα πρώην δεδικασμένο, που για 3 δεκαετίες στρουθοκαμηλίζαμε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος18/6/18 01:00

   Ποιο ηλίθιος πεθαίνεις.... έτσι απλά... Διάβασε την συμφωνία...σκέψου λίγο , και μετά θα αναθεωρήσεις

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος18/6/18 09:06

   Αυτό : "Ποιο ηλίθιος πεθαίνεις" (με την αλλαγή του ανορθόγραφού σου "ποιο", στο ορθό "πιο") να το γράψεις στο Δεξιό πρώην βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ, και σύμβουλο των αρχηγών της, Πάνο Λουκάκο, που υπογράφει το άρθρο.

   Διαγραφή
  3. Ανώνυμος18/6/18 09:51

   γράφει το άρθρο: "Ο πληθυσμός της γειτονικής χώρας είναι μόλις 2 εκατομμύρια,"

   ΕΝΩ ΕΜΕΙΣ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ 80.000.000 Ε;.....
   Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΥΤΕ 5 ΦΟΡΕΣ ΑΥΤΟ ΜΟΛΙΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΓΕΡΑΣΜΕΝΟ......

   ΑΝΤΙ ΝΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΜΕ ΧΕΙΡΟΚΤΟΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ ΜΑΣ, ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΙΓΑΝΤΕΣ (;)...

   ΦΤΑΝΕΙ...

   Διαγραφή
 2. Ανώνυμος18/6/18 00:48

  Δεν τελείωσε τίποτα 20:28.ακόμα. Τώρα έγινε η αρχή. Θυμήσου τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας. Το αιματοκυλισμα της Σερμπρενιτσας.Γιατί εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι παίξε ,γέλασε.Δες και θαλασσινά ύδατα. Δικά μας λέμε. Μόνο λέμε. Πάντα λέγαμε. Και για Βόρεια σύνορα, και για Νότια. Εμεις μόνο στα λόγια. Μια ζωή ραγιάδες. Ο αδαείς Τσίπρας, και ο ψευτογελαστος Ζαεφ,τελματωσαν την μή συμφωνία η οι Αφεντάδες? Τότε άντε και η Κωνσταντινούπολη δική μας.Και τόσα άλλα εδάφη που νομίζουμε οτι είναι δικά μας αλλά δεν είναι. Προτιμούμε την Σιωπή, και κάποιες υπογραφές. Κείμενα βγήκαν στήν δημοσιότητα. Είναι τ'αληθεινα?όχι.Τα υποβληθεντα είναι καλά κρυμμένα. Και αν σκάσουν κάποια μέρα τίποτα δεν θα μείνει. ΤΙΠΟΤΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος18/6/18 10:41

  Αποτελεί επικίνδυνη άγνοια της πραγματικότητας, όμως, να μην αντιλαμβάνεται κανείς ότι συμφέρει απολύτως την Ελλάδα η ύπαρξη στα βόρεια σύνορά της ενός φιλικού, σταθερού και ενταγμένου στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση κράτους

  Αν αυτό είναι επιχείρημα υπέρ της συμφωνίας και θεωρείται καλό ας μας εξηγήσει ο συγγραφέας του άρθρου γιατί δεν πιάνει με την Τουρκία???Είμαστε και οι 2 στο ΝΑΤΟ και όμως έχουμε κάτι δεκάδες παραβιάσεις την ημέρα και 2 κρατούμενους πολέμου σε καιρό <>...για να μην αναφέρω για παλαιότερα περιστατικά....Αποτελεί επικίνδυνη άγνοια της πραγματικότητας, όμως, να μην αντιλαμβάνεσαι εσύ ότι οι λυκοσυμμαχίες αυτές μόνο την ειρήνη και την καλή γειτνίαση δεν εξασφαλίζουν για να δεχτούμε μια τέτοια συμφωνία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος18/6/18 14:51

  Όπως λέτε και στον τίτλο σας "θολά νερα" έτσι λοιπον μέσω αυτού του φιλοσυριζαιηκου blog γνωρίζουμε ότι όντως σε θολά νερα βαδίζουμε με κυβερνητες τσιπροκαμενους. Όσο για την νέα ανάρτηση "ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ", σίγουρα αναφέρεστε στον δικό σας φασισμο, όπου όποιος δεν έχει την ίδια άποψη με εσάς είναι φασίστας, οποίος αγαπα την πατρίδα του είναι ναζί και ακροδεξιός, οποίος δεν θέλει ανομία και λαθρομαιμουδες είναι ρατσιστής, όποιος αγριευει με της αντιληψεις σας πρέπει να φυκακιζεται. Μαιστα, πάντως να ξέρετε ένα πραγμα, ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΩΡΑ ΠΟΥ ΑΥΤΗ Η ΚΥΝΕΡΝΗΣΗ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ ΚΑΙ ΔΟΣΙΛΟΓΩΝ θα πεσει και να δω που θα κρυφτειτε. Έννοια σας όμως, θα σας βρούμε όπου και αν είστε για να πληρώσετε για ότι εχετε κανει, όπου η τιμωρία θα είναι ΘΑΝΑΤΟΣ ύστερα από δικη για εσχάτη προδοσία. Όσοι προδώσατε και όσοι συνεχίζετε να το κανετε ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ για τα χειρότερα (για εσάς βέβαια). Δεν χρειαζοταν ο Μητσοτάκης να ξεσηκώσει τον κόσμο διοτι αυτό έχει ήδη γίνει, έπρεπε όμως να τους στηρίξει απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ότι αν τολμούσαν να πειραξουν έστω και έναν Έλληνα διαδηλωτη στις Πρέσπες οι αστυνομικοί επειτα απο εντολή της κυβέρνησης, να πηγαινε ο ίδιος στον εισαγγελέα για να συλληφθούν οι κυβερνώντες όπως κάνανε στον Μπαρμπαρούση οι τσιπροκαμενοι. Η δημοκρατία είναι για όλους και όχι μόνο για τους γυφτοσυριζαιους που την παραβιάζουν και ότι δεν τους αρέσει η δεν είναι σύμφωνος με τις ιδεες τους διώκεται ποινικα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος18/6/18 15:58

   Φίλε για δεν πας να μείνεις στη βόρεια Μακεδονία με τον ζαεφ και θα απαλλαγείς από μας τα σιχάματα που μισείς θα είσαι και μακεδωνας αφού είσαι σίγουρος ότι αυτοί στο μέλλον θα είναι οι ορίτζιναλ

   Διαγραφή
 5. Ανώνυμος18/6/18 19:12

  Καλά κανουμε γιουφτε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος18/6/18 23:10

  ΚΥΡΙΕ ΛΟΥΚΑΚΟ,
  ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΚΑΙ ΣΕΙΣ, ΟΠΩΣ Ο κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Ο κ.ΥΠΕΞ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ, ΩΣΑΝ ΝΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ.
  ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΌΤΙ ΟΤΑΝ ΙΔΡΥΘΗΚΕ Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΓΙΝΑΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΑΠΟ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ. ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ ΗΤΑΝ Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΕΙΧΕ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ, Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΥΤΗ ΚΡΥΦΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ. ΔΕΝ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΑΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΟ ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ. ΝΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ.
  ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΤΑΝ ΔΕΧΘΗΚΑΜΕ, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΣΤΑ Η.Ε. ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΥΤΟ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΩΣ ΠΓΔΜ, ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΣΗΜΑΙΝΕ ΟΤΙ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΑΜΕ ΩΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΑΛΛΑ ΩΣ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ....ΗΤΑΝ ΠΡΩΗΝ, ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΔΟΥΛΕΥΑΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΕΝΑ ΚΟΙΝΑ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΟΝΟΜΑ.
  ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΩΝ ΟΚΤΩ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΝΕΚΔΟΤΟ, ΑΣ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ ΝΑ ΠΩ. ΓΙΑΤΙ ΕΙΔΑΜΕ ΤΗΝ ΙΣΧΥΡΗ ΣΕΡΒΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΗ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΣΑΝ, ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΕΣΤΗΡΙΞΑΝ ΤΑ "ΘΗΡΙΑ".
  ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ: ΑΦΟΥ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΓΙΝΕ ΤΡΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΤΡΙΑ ΚΡΑΤΗ, ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΦΑΝΕΙΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΔΕΝ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΩΣ ΚΑΛΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΥΖΗΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΡΜΟΝΙΚΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΤΗΣ ΓΗΣ ΓΩΝΙΑ;
  ΕΔΩ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΤΙΜΙΑ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΩΝ ΜΑΣ. Η ΓΛΩΣΣΑ ΚΥΡΙΕ ΛΟΥΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΘΝΟΤΗΤΑΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ,ΗΤΑΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΛΟΓΩ ΣΕΡΒΙΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΒΟΥΛΓΑΡΟΣΕΡΒΙΚΗ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ. ΟΥΤΕ Η ΕΘΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΟΙΑ.
  ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΡΩΤΑΕΙ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΖΑΕΦ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΣΤΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ. Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΑ ΡΩΤΑΕΙ ΑΥΤΑ, ΑΛΛΑ, ΑΝ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ, ΕΜΑΣ ΚΥΡΙΕ ΛΟΥΚΑΚΟ ΜΑΣ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΚΡΕΜΑΣΜΑ. ΚΑΛΗ Η ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΗ, Ο ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΝΟΡΘ-ΠΟΛΙΤΙΚ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΕΒΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΑΚΙ ΜΑΣ. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΦΑΝΕ ΟΙ ΑΛΛΟΙ, ΑΣ ΠΕΣΟΥΜΕ ...ΦΑΓΩΜΕΝΟΙ ΗΡΩ.Ι.ΚΑ ΚΥΡΙΕ ΛΟΥΚΑΚΟ.
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ.
  ΙΚ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο salamina.press δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.