Κυριακή, 3 Ιουνίου 2018

Πόσο ανώνυμα μπορεί να είναι τα blogs; Η κατάσταση με τα ανώνυμα σχόλια ξεπέρασε κάθε όριο, η ελευθερία του τύπου δεν σημαίνει ασυδοσία του τύπου

του Μάνου Δερτούζου
Πριν από δύο μέρες ο κ. Ελευσινιώτης κάλεσε σε Συνέντευξη τύπου τους εκδότες των τοπικών εφημερίδων, για να δηλώσει την υποψηφιότητά του ως Δήμαρχος στις προσεχείς Δημοτικές εκλογές, αλλά δεν κάλεσε τα τοπικά blogs. Με αυτόν τον τρόπο άνοιξε ένα μεγάλο θέμα το οποίο είναι υπαρκτό , απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια όσους ασχολούνται με τα κοινά.

Επανέρχεται στη δημόσια συζήτηση το θέμα της ανωνυμίας των blogs και το κατά πόσον αυτή προστατεύει την ελεύθερη έκφραση ή γίνεται αιτία για να μπορούν ορισμένοι να παραβαίνουν τους κανόνες, να συκοφαντούν , να βρίζουν χυδαία, να θίγουν την τιμή και την υπόληψη όλων των πολιτικών προσώπων, χωρίς καμία επίπτωση.


-->


Υπάρχουν δύο απόψεις. Η μία υποστηρίζει «Εφ΄ όσον κάποιος αποπειράται να επικοινωνήσει δημόσια, δεν μπορεί να κρύβει τα στοιχεία της ταυτότητάς του και δεν μπορεί να μένει στο απυρόβλητο οποιαδήποτε συκοφαντική δυσφήμιση. Η άλλη άποψη υποστηρίζει ότι εάν όλα τα blogs θα πρέπει να είναι επώνυμα θα περιόριζε σε μεγάλο βαθμό την ελευθερία των πολιτών να εκφραστούν, να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις και να επικοινωνήσουν μέσω των blogs. 
Που βίσκεται το σωστό;Τα blogs στην Σαλαμίνα εάν δεν είχαν τα ανώνυμα σχόλια τα οποία ακολουθούν μία ανάρτηση, είναι ένα σοβαρό δημοσιογραφικό ηλεκτρονικό έντυπο που μεταφέρουν ειδήσεις, ενημερώνουν τους πολίτες, τόσο για την κεντρική πολιτική σκηνή όσο και για τα τοπικά δρώμενα. Είναι ένα έντυπο δημοσιογραφικό και μάλιστα σε καθημερινή βάση . Όπως κάθε έντυπο έτσι και αυτό χρειάζεται κόπο και προ πάντων μεράκι αφού κίνητρα οικονομικά δεν υπάρχουν. Μέχρι εδώ πάμε καλά και συμφωνούμε απόλυτα και έχουν τα θετικά σχόλια μας.
Τι γίνεται όμως με τα ανώνυμα σχόλια τα οποία ακολουθούν, τα οποία είναι ανεξέλεγκτα και χωρίς έλεος ο ένας εκθέτει τον άλλον;

Σε μία εφημερίδα υπάρχει ο εκδότης. Είναι επώνυμος και συγχρόνως ο νομικά υπεύθυνος για οποιοδήποτε συκοφαντικό γραφεί στην εφημερίδα και από τον οποιοδήποτε. Εάν δηλαδή κάποιος συνεργάτης της εφημερίδας γράψει ‘ένα άρθρο και οδηγηθεί στο δικαστήριο μαζί του θα κατηγορηθεί και ο εκδότης.

Στα blogs της Σαλαμίνας (όχι σε όλα) η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Θεωρώ ότι είναι άδικο και για τους ίδιους τους διαχειριστές που κοπιάζουν να παρουσιάσουν μία είδηση , να φιλοξενούν στο δικό τους έντυπο ύβρεις που ξεπερνούν κάθε όριο. Καθιστούν το ίδιο το ηλεκτρονικό έντυπο όχι σοβαρό.

Υπάρχουν δύο λύσεις. Η μία είναι προτού αναρτηθούν τα σχόλια να ελέγχονται από τον ίδιο τον διαχειριστή και να δημοσιοποιούνται αυτά που δεν συκοφαντούν. Αυτό φυσικά απαιτεί χρόνο και κόπο και είναι η δικαιολογία που προβάλουν οι διαχειριστές ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Εάν όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει και επειδή η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και δεν τιμά κανένα αυτό, η προσωπική μου άποψη είναι ότι τα σχόλια θα πρέπει να είναι επώνυμα. 

Η επισκεψιμότητα στα τοπικά blog γίνεται για την ενημέρωση, δεν γίνεται για την κάθε χυδαιολογία που ο καθένας κρυβόμενος πίσω από μία κουκούλα ανωνυμίας μπορεί να βρίζει τον οποιοδήποτε. Δεν τιμά κανένα μας και ιδιαίτερα τον διαχειριστή ενός blog να ανέχεται την δικιά του δουλειά που με κόπο και μεράκι κάνει , να την βρωμίζουν λίγοι με τις χυδαιολογίες τους

Ελευθερία του τύπου, δεν σημαίνει ασυδοσία του τύπου.

16 σχόλια:

 1. Ανώνυμος3/6/18 12:10

  Κύριε Δερτούζε, θα συμφωνούσα μαζί σας εάν αυτή η ανάρτηση δημοσιευόταν ώς πληρωμένη καταχώριση σε έντυπα του νησιού και όχι σε ανώνυμα blog!!
  Γιατί απλούστατα δημιουργεί καταστάσεις πράξεων κάτω του τραπεζιού αν με νοείτε ?
  Ένας νοήμων Ανώνυμος πολίτης Ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος3/6/18 17:22

   Αγαπητέ φίλε ανώνυμε 12.10, το άρθρο μου αυτό, το δημοσιοποίησα στο προσωπικό μου λογαριασμό F.B. Δεν το έδωσα στα Blogs ούτε στις εφημερίδες. Oι διαχειριστές από μόνοι τους κοινοποίησαν το άρθρο μου θεωρώντας ότι υπάρχει ένα γενικό ενδιαφέρον. Ποτέ δεν έχω αρνηθεί σε κανένα διαχειριστή , ένα οποιοδήποτε άρθρο που εγώ αναρτώ τον προσωπικο μου λογαριασμό να το αναρτήσουν στο δικό του blog. Αντίθετα τους ευχαριστώ. Επομένως αγαπητέ φίλε δεν υπάρχουν καταστάσεις όπως λες, ούτε κάτω από το τραπέζι ούτε πάνω από το τραπέζι.
   Όσον αφορά την ουσία του θέματος να επαναλάβω ακόμη μία φορά, ότι το πρόβλημα είναι τα σχόλια. Αυτό το άθλιο τοπίο ύβρεων που παρακολουθούμε μερικές φορές , είναι αυτό που πρέπει να επικεντρωθούν οι διαχειρηστές και να βάλουν τις ασφαλιστικές δυκλίδες που χρειάζονται για να μην θίγονται πρόσωπα και υπολείψεις. Νομίζω σωστά άνοιξε το θέμα για μία ακόμη φορά και όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε

   Μάνος Δερτούζος

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος3/6/18 17:43

   Κύριε Δερτούζε με καλύψατε πλήρως για τη λογική της ανάρτησης σας και πολιτικά-ηθικά ΣΥΜΦΩΝΩ μαζί σας.
   Το "κακό" της υπόθεσης το μεταφέρω στους Ανώνυμους Διαχειριστές του μπλογκ αυτού για την επιλεκτική ή μή διάθεση αναρτήσεων από προσωπικούς λογαριασμούς άλλων αιρετών του νησιού. Για να το αποσαφηνίσω, ποιος μας προστατεύει εμάς τους ανώνυμους αναγνώστες από στοχευμένες αναρτήσεις του εν λόγο μπλογκ από πράξεις "εκβιαστικές" "κίτρινες" ή και πολιτικά εχθρικές προς άλλους ??
   ένας νοήμων Ανώνυμος πολίτης

   Διαγραφή
 2. Ανώνυμος3/6/18 12:34

  Το blog SALAMINA-PRESS, καταρρίπτει τον ισχυρισμό ότι η κουκούλα μπορεί να γράφει ότι γουστάρει. Εύγε στους διαχειριστές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος3/6/18 12:44

   .....και το ονοματάκι των διαχειριστών?? δε θα πρέπει να ξέρουμε ποιοί είναι και ποιόν συμφέροντα καλύπτουν?? ΛΕΩ ΕΓΩ ΤΩΡΑ!! Εδώ επώνυμοι δημοσιογράφοι και τα παίρνουν!!! οι ανώνυμοι bloggers το κάνουν για την ψυχή της μάνας τους???
   ένας Ανώνυμος νοήμων πολίτης

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος3/6/18 12:49

   Εδώ ο κύριος βλέπετε θέλει ονοματάκια μόλις του τα δώσετε λέτε να πάει στον εισαγγελέα ;δεν νομίζω θα στείλει δυο μπράβους να σπάσουν στο ξύλο τον μπλόγκερ και από αύριο θα ελέγχει το μπλογκ και τις αναρτήσεις

   Διαγραφή
  3. Ανώνυμος3/6/18 13:08

   Θα σου δώσω 2 αρχικά ενός κατώτατου στέλεχος του κουκουλοφόρου μπλογκ, σημείωσε πολύ κατώτερο έτσι για να έχουμε συζήτηση. Μ.Φ. ;)

   Διαγραφή
  4. Ανώνυμος3/6/18 13:35

   Όποιος θέλει επώνημες συζητήσεις πηγαίνει στα φεισπούκια,και αρχίζει το κους-κους,εκεί όμως δε μπορείς να πεις πράγματα που ξέρεις αλλά δεν έχεις αποδήξεις.Πώς θα πεις για παράδειγμα ότι γινόταν της πουτάνας με τα τιμολόγια στα καύσιμα ή ότι υπάρχει συμπεγνία με τον εθνικό εργολάβο και το βρηκόλακα των σελινίων;

   Διαγραφή
 3. Ανώνυμος3/6/18 12:37

  Τους κανόνες τους βάζει το κάθε μπλογκ,το μπλογκ δεν είναι εφημερίδα ο μπλόγκερ δεν είναι δημοσιογράφος και όταν υπάρχει παράβαση το μπλογκ ανοίγει σοβαρή πάντα ,οι υπόλοιποι σχολιαστές μεγάλα παιδιά είμαστε και έξυπνα και τις αλήθειες καταλαβαίνουμε και τα ψέματα ,οποίος δεν θέλει να αναφέρουν το όνομα του να ιδιώτευση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος3/6/18 14:01

  Πίπες!
  Τα blog του νησιού είναι για λύπηση.
  Επιτρέπουν τις ύβρεις και τις αισχρολογίες και τις συκοφαντίες και την λάσπη.


  Εμετικές σελίδες χωρίς κανένα νόημα ύπαρξης πέρα από την προφανή.
  Καλώς που τα έγραψε στα αχαμνά του ο υποψηφιος και καλώς θα κάνει να συνεχίσει.

  Βγαίνει ο χαζός όμως να γράψει για τα blog για να συκοφαντήσει έμμεσα τον υποψήφιο. Τόσο ρεζίλια άντρας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος3/6/18 14:44

   Φίλε κακώς γράφεις ανώνυμα και μπαίνεις εδώ

   Διαγραφή
 5. Ανώνυμος3/6/18 15:02

  Καλέ κύριε Μάνο είσαι απίστευτος , απο μία δέχεσαι ότι καλώς έπραξε ο κ. Ελευσινιώτης πού αγνόησε τα ανώνυμα μπλόγκς και εσύ επώνυμα διαφημίζεσαι μέσω αυτών ,τι συμβαίνει με σένα ;; Είσαι καλά ;; Μήπως έπαθες εγκεφαλικό ;; Μήπως ο χαρακτήρας σου είναι ασταθείς ;; Η τώρα πού δήλωσες υποψηφιότητα με αυτόν που έβριζες επί τρία χρόνια προσπαθείς να δικαιολογηθείς απροκάλυπτα ;; σε πόσους ρε Μάνο έλεγες ότι δεν αξίζει πλέον ο Τσάβες ;; Αλλά έπρεπε να σού είχε κλείσει την πόρτα ο Τσάβες !!! Να ξέρεις μετά από αυτά πού κάνετε ο κόσμος θα σας γυρίσει την πλάτη .....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος3/6/18 17:06

  Είναι θετικό και μπράβο στον Δερτούζο που είχε το θάρρος να αναδείξει ένα θέμα που το κουβεντιάζουμε όλοι. Σε όλους μας δεν άρέσει αυτό που υπάρχει σήμερα. Όλοι θέλουμε να αλλάξει και να μπούνε κανόνες. Μερικές φορές αισθάνομαι αηδία με αυτά που διαβάζω. Ο ένας βρίζει τον άλλον χωρίς φραγμούς. Οι διαχειριστές είναι οι μόνοι που μπορούν να βάλουν κανόνες. Η κατάσταση που υπάρχει σήμερα δεν τιμά τα blogs της Σαλαμίνας. Να ξεκαθαρίσω κάτι. Άλλο ενημέρωση που εδώ δεν υπάρχει πρόβλημα και άλλο σχόλια που εδώ η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ανώνυμος3/6/18 18:02

  ΔΕΡΤΟΥΖΟ ΕΙΣΑΙ ΑΚΟΜΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΡΠΑΞΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ 22 ΜΗΝΕΣ ΦΥΛΑΚΗ;
  ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΔΕΡΤΟΥΖΑΚΟ;
  ΒΓΑΛΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΕΣ ΜΑΣ ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ Η ΔΕΝ ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣΕΣ;
  ΜΑΝΩΛΑΚΟ ΜΗΠΩΣ ΕΡΩΤΩ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΣΥ ΝΑ ΑΡΠΑΞΕΙΣ ΚΑΜΊΑ ΠΟΙΝΗ;
  ΜΑΝΩΛΑΚΟ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΗΣΟΥΜΑ ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΑΠΑΤΕΏΝΑΣ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ανώνυμος4/6/18 00:17

  ΟΤΑΝ ΤΑ ΜΠΛΟΓΚΣ ΜΑΣ ΚΑΝΑΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΒΑΖΑΝΕ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΑ ΤΑ ΜΠΛΟΓΚΣ ΜΑΝΟ ΜΑΣ.
  ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΦΟΡΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ,ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ,ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΩΝ. ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΕΒΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΑΒΑΡΗ ΑΠΟ ΦΟΒΟ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΤΡΕΛΑΘΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΠΟΙΟΣ ΕΣΤΗΣΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ.
  ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ -ΚΟΨΙΜΟ ΑΠΟ ΕΛΕΥΣΙΝΙΩΤΗ ΤΟ ΠΗΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΣ ΝΑ ΤΟΝ ΓΛΕΙΦΕΙΣ.
  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΗ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΦΙΛΟΥ ΣΟΥ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΩ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ανώνυμος4/6/18 10:27

  Πασχάλης Λιάσκος = Λάμπρος Μαστροκολιας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο salamina.press δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.