Κυριακή, 10 Ιουνίου 2018

Βαλκάνιοι κομάντος στην άσκηση «Salamis Storm 2018»

Είναι οι καλύτεροι. Η αιχμή του δόρατος όλων των στρατών, εκπαιδευμένοι άρτια και πάντα προετοιμασμένοι να επιχειρήσουν οποτεδήποτε, οπουδήποτε και υπό οιεσδήποτε συνθήκες, όποτε οι ανάγκες το απαιτούν, αντιμετωπίζοντας οποιονδήποτε εχθρό. 

-->


Είναι οι πρώτοι που θα ριχτούν στη μάχη, ενώ ο κρίσιμος ρόλος τους να μπορεί να καθορίσει ακόμα και την έκβαση ενός ολόκληρου πολέμου. Είναι ικανοί να επιχειρήσουν σε αέρα, ξηρά και θάλασσα, χρησιμοποιώντας τον πιο σύγχρονο πολεμικό εξοπλισμό που υπάρχει.«Παραδοσιακά» θέατρα επιχειρήσεων ή πεδία ασύμμετρων και υβριδικών απειλών, όπως αυτές διαμορφώνονται στις σύγχρονες συνθήκες πολέμου, αποτελούν την «έδρα» τους, και η δια βίου εκπαίδευση και οι σκληρές ασκήσεις την καθημερινότητά τους.

Είναι οι Ειδικές Δυνάμεις. Και στο πλαίσιο της Διακλαδικής Άσκησης «SALAMIS STORM 2018» επιχείρησαν από κοινού αυτές της Ελλάδας, της Σερβίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στη Νέα Πέραμο. 

Πρόκειται για μια «βαλκανική συμμαχία» που θεσπίστηκε για πρώτη φορά υπό ελληνική πρωτοβουλία, με έντονο γεωστρατηγικό συμβολισμό και όχι μόνο, δεδομένων και των ενεργειακών συμφωνιών που αναμένονται το επόμενο διάστημα, απέναντι σε όποιον επιβουλεύεται την «ειρήνη και τη σταθερότητα», μιας ούτως ή άλλως ταραγμένης στο παρελθόν περιοχής.


Η άσκηση διεξήχθη από τις 31 Μαΐου και ολοκληρώθηκε σήμερα, στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και συντονίστηκε από τη Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ. Οι κομάντος των τεσσάρων χωρών κλήθηκαν να ανταποκριθούν σε μια σειρά σεναρίων που περιλάμβαναν επιχειρήσεις σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, όπως η απόβαση και απελευθέρωση ομήρων σε αεροδρόμιο που κατέλαβε ο εχθρός, διάσωση πιλότου από τη θάλασσα και «ρεσάλτο» σε ύποπτο πλοίο. 

Και όλα αυτά, στα νερά απέναντι από τη Σαλαμίνα, όπου διεξήχθη η ναυμαχία που καθόρισε την ιστορία του δυτικού κόσμου, γεγονός το οποίο επισημάνθηκε από τους συμμετέχοντες. 


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Υπουργός Άμυνας της Σερβίας Aleksandar Vulin και ο Υπουργός Άμυνας της Ρουμανίας Mihai - Viorel Fifor παρέστησαν, όπως επίσης και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλγαρίας Στρατηγός Andrey Botsev, ο οποίος εκπροσωπούσε και τον Υπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας, ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρουμανίας Στρατηγός Nicolae - Ionel Ciuca και ο Αρχηγός των Χερσαίων Δυνάμεων της Σερβίας Αντιστράτηγος Milosav Simovic, εκπροσωπώντας τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας του.

Παρέστησαν ακόμα ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου. Την άσκηση παρακολούθησαν επίσης η πρέσβης του Ισραήλ, Ιρίτ Μπεν-Άμπα, ο πρέσβης της Κύπρου Κυριάκος Κενεβέζος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης ΠΝ, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβ. Στεφανής, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Χρ. Χριστοδούλου και παρατηρητές από Κύπρο, Αίγυπτο, Εσθονία, ΗΠΑ, Ιορδανία, Ισραήλ και Πολωνία.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε την εξής δήλωση:

«Θέλω να καλωσορίσω τους Υπουργούς Άμυνας της Ρουμανίας και της Σερβίας, τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Βουλγαρίας - δυστυχώς ο Υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας δεν μπόρεσε για έκτακτους λόγους να βρίσκεται σήμερα εδώ μαζί μας - στην Άσκηση «SALAMIS STORM 2018» που είναι η πρώτη άσκηση που γίνεται από Βαλκανικές χώρες στις Ειδικές Δυνάμεις με την παρουσία των Υπουργών και των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων.

Θέλουμε μαζί, οι χώρες των Βαλκανίων, οι Υπουργοί Άμυνας, να στείλουμε ένα μήνυμα συνεργασίας, ειρήνης και δημιουργίας ενός ισχυρότατου άξονα σταθερότητας από την περιοχή των Βαλκανίων. Μια περιοχή, η οποία υπέφερε στο παρελθόν από διαμάχες, μια περιοχή που πλέον στον ευρύτερο χώρο της Ευρώπης και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου αποτελεί έναν άξονα σταθερότητας.

Εργαζόμαστε από κοινού, τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας, οι Ένοπλές μας Δυνάμεις, προκειμένου αυτή τη γεωπολιτική δύναμη που πλέον σχηματίζεται να τη χρησιμοποιήσουμε για να φέρουμε στους λαούς μας την ειρήνη και την πρόοδο.

Όπως και εσείς είχατε τη δυνατότητα να διαπιστώσετε, αυτή η πρώτη άσκηση των Ειδικών Δυνάμεων αποτελεί ένα παράδειγμα στρατιωτικής άσκησης όπου επετεύχθησαν όλοι οι χρόνοι, για πρώτη φορά συνεργάστηκαν οι Ειδικές Δυνάμεις και είδαμε ότι υπήρχε άψογος συντονισμός και αυτό είναι πολύ σημαντικό και ως πολιτικό μήνυμα πλέον και προς τους συμμάχους μας, αλλά και σε όσους σκεφτούν να δημιουργήσουν το οποιοδήποτε πρόβλημα ασφάλειας στη ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.


Πρέπει να ξέρουν ότι θα είμαστε μαζί σαν μια γροθιά, με τους λαούς μας, τις Ένοπλές μας Δυνάμεις και βεβαίως μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών θέλουμε να στείλουμε και ένα μήνυμα ότι τα Βαλκάνια δεν αποτελούν μια ζώνη πολέμου, αλλά μια ζώνη σταθερότητας, μια ζώνη ειρήνης, που σε στενή συνεργασία με τις συμμαχίες και τρίτες χώρες θα μπορέσουν να φέρουν την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου.

Η συνεργασία αυτή βεβαίως ξεκινά ως στρατιωτική, αλλά είναι μια συνεργασία που θα επεκταθεί και στον τομέα της ενέργειας. Οι επενδύσεις στην ενέργεια αντιλαμβάνεστε ότι προϋποθέτουν την ασφάλεια που μπορεί να παρέχουν οι συνεργαζόμενες Ένοπλες Δυνάμεις.

Καλωσορίζω για μια ακόμα φορά τους Υπουργούς και πολύ σύντομα θα είμαστε στη Ρουμανία, στη Σερβία και στη Βουλγαρία για να παρακολουθήσουμε παρόμοιες ασκήσεις.

Θα ενημερώσω τους συναδέλφους μου για τη συνεχιζόμενη παράνομη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία κατά παράβαση κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου. Παράλληλα, θα τους ενημερώσω και για τη χθεσινή δήλωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης που προανήγγειλε κατά παράβαση κάθε ηθικής και κανόνα διεθνούς δικαίου την πολεμική ουσιαστικά επιχείρηση την οποία έχει ήδη διατάξει για την απαγωγή σε ξένη χώρα, σε σύμμαχο χώρα, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, των Τούρκων στρατιωτικών που η δικαιοσύνη λόγω της παρέλευσης του 18μηνου αποφάσισε να μην εκδώσει. Το ίδιο θα κάνω και αύριο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Η ανακοίνωση του Τούρκου αντιπροέδρου ήταν πραγματικά εξαιρετική για να μπορέσουμε να αποδείξουμε με τον πιο απλό τρόπο το πώς η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συνθήκες και προσπαθεί να δυναμιτίσει τις προσπάθειες συνύπαρξης και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Πώς δηλαδή, ένας σύμμαχος προαναγγέλλει ουσιαστικά μια παράνομη πολεμική επιχείρηση εντός μιας άλλης χώρας της Συμμαχίας».πηγή:zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο salamina.press δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.