Ιδρύεται κέντρο στήριξης κακοποιημένων γυναικών στη Σαλαμίνα


Όπως αναφέρει η Δήμαρχος Σαλαμίνας τόσο στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook αλλά και στην σελίδα της παράταξής της:


Στην ίδρυση κέντρου στήριξης των κακοποιημένων -και όχι μόνο- γυναικών προχωράει ο Δήμος Σαλαμίνας. Η δημιουργία της δομής αυτής, εγκρίθηκε κατ αρχήν από την Περιφέρεια Αττικής, με τον τίτλο ”Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Σαλαμίνας” και χρηματοδότηση όλων των εξόδων του (μισθοί, ενοίκιο, έξοδα) για τρία χρόνια με το ποσό των 240.000€, από το επιχειρησιακό πρόγραμμα “Αττική”.
-->

Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, με επικεφαλής την Διευθύντρια Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας & Πολιτισμού, Ευαγγελία Λέκκα, υπό την υψηλή εποπτεία του αρμόδιου Αντιδημάρχου Νίκου Αγαπίου, ετοιμάζουν πυρετωδώς την τελική πρόταση που θα υποβληθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε το Συμβουλευτικό Κέντρο να λειτουργήσει από τις αρχές του 2019.
Η ίδρυση του κέντρου ήταν προεκλογική δέσμευση της παράταξης “Κοντά στο Δημότη”, καθώς η τότε επικεφαλής του συνδυασμού και σημερινή Δήμαρχος Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου, ως γυναίκα η ίδια, έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα αυτό.
Ωφελούμενες από την ίδρυση του κέντρου είναι γυναίκες που έχουν υποστεί και υφίστανται βία σε όλες τις μορφές αλλά και πολλαπλές διακρίσεις π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, ΑμεΑ, άνεργες, κ.λπ. Σημειώνεται ότι δεν τίθεται κατ’ αρχήν περιορισμός ως προς τη γεωγραφική προέλευση των ωφελουμένων γυναικών.
Θα παρέχονται σε καθημερινή βάση, αλλά και όποτε χρειαστεί για επείγοντα περιστατικά:
Υπηρεσίες Ψυχοκοινωνικής στήριξης. • Υπηρεσίες ενημέρωσης και εξειδικευμένης πληροφόρησης. • Υπηρεσίες ψυχολογικής, κοινωνικής και νομικής συμβουλευτικής. • Υπηρεσίες παραπομπής και συνοδείας. • Υπηρεσίες παραπομπής σε πρόγραμμα Νομικής Βοήθειας (legal aid).
Επιπλέον θα παρέχονται:
Υπηρεσίες προώθησης στην απασχόληση. • Υπηρεσίες εργασιακής συμβουλευτικής και πληροφόρησης. • Ενέργειες δικτύωσης και σύνδεσης με τους αρμόδιους φορείς προώθησης της απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης, προκειμένου να βελτιωθεί η εργασιακή κατάσταση των γυναικών που είναι θύματα βίας και υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις και παρουσιάζουν ολοένα αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας.
Το “Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Σαλαμίνας” θα ενταχθεί στο υπάρχον πανελλαδικό Δίκτυο Δομών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, που ήδη περιλαμβάνει την 24ωρη τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης 15900, 41 Συμβουλευτικά κέντρα υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και 21 Ξενώνες Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας, σε τοπικό, επίπεδο που χρηματοδοτούνται όλα από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο της Σαλαμίνας, θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τις 11 Δομές της Περιφέρειας Αττικής, δηλαδή τους 4 Ξενώνες Φιλοξενίας (Αθήνα, Αχαρνές, Πειραιά και Ίλιον) και τα 7 υπάρχοντα Συμβουλευτικά Κέντρα.
Επίσης θα ενταχθεί στο υφιστάμενο Ενιαίο Σύστημα Ποιότητας παροχής υπηρεσιών της ΓΓΙΦ και συνεπώς θα παρέχει τις υπηρεσίες του με τα πλέον επικαιροποιημένα κάθε φορά εγχειρίδια, εργαλεία συμβουλευτικής, διοικητικά έγγραφα και έγγραφα τυποποίησης των δομών (π.χ. κανονισμός λειτουργίας, κώδικας δεοντολογίας κ.λπ) που απαιτούνται για τη βέλτιστη λειτουργία των Συμβουλευτικών Κέντρων.

πηγή: kontastodimoti.eu