Νομικές ενέργειες κατά του ΠΑΚΟΕ εξετάζει ο Δήμος Σαλαμίνας

Νομικές ενέργειες, κατά της διαβόητης ΜΚΟ ΠΑΚΟΕ (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών), εξετάζει ο Δήμος Σαλαμίνας, μετά την χτεσινή ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που περιλαμβάνουν μέχρι μηνύσεις  και αγωγές αποζημίωσης, για τα αβάσιμα και παντελώς άκυρα αποτελέσματα μετρήσεων από τις ακτές του νησιού, που επιμένει να εμφανίζει και να δημοσιοποιεί το ΠΑΚΟΕ.

--> Η Δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου, εξουσιοδοτήθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο να δώσει εντολή στη Νομική Υπηρεσία του Δήμου, για να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία που απαιτούνται και να προχωρήσει ο Δήμος σε όλα τα προβλεπόμενα νομικά μέτρα κατά του ΠΑΚΟΕ ώστε, όχι μόνο να σταματήσει η απατηλή σπερμολογία εις βάρος της Σαλαμίνας αλλά και να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά.

Μάλιστα, σε συνεννόηση με την Αντιπεριφέρεια Νήσων, συζητείται να υπάρξει από κοινού αντιμετώπιση και με άλλους Δήμους του Σαρωνικού Κόλπου, που αντιμετωπίζουν το ίδιο ζήτημα με τις ψευδείς και δυσφημιστικές ανακοινώσεις του ΠΑΚΟΕ (Αίγινα, Αγκίστρι, Ύδρα κλπ), που δεν διστάζει να χαρακτηρίζει τις μετρήσεις των αρμόδιων κρατικών φορέων ως … “απάτες”.

Το θέμα εισήγαγε προς συζήτηση ως κατεπείγον, στην χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του ΑΚΟΙΠΟΠ Γεράσιμος Δραγομάνοβιτς, εξηγώντας ότι οι δυσφημιστικές ενέργειες του ΠΑΚΟΕ, εις βάρος της Σαλαμίνας, έχουν φτάσει στο απροχώρητο και πρέπει να αντιδράσει ο Δήμος με νομικά μέτρα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην απ΄ ευθείας ανάθεση έργου που αποπειράθηκε να κάνει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή στο ΠΑΚΟΕ, για την καταγραφή των ρύπων στη Σαλαμίνα το 2013 και στην ακύρωση της πίστωσης από την Οικονομική Επιτροπή της παρούσης Δημοτικής Αρχής, δύο χρόνια αργότερα, το 2015. Ο ίδιος έθεσε ως ερώτημα προς διερεύνηση, αν συνδέονται η ακύρωση της ανάθεσης του συγκεκριμένου έργου στο ΠΑΚΟΕ με την δυσφημιστική εκστρατεία που έχει εξαπολύσει το ΠΑΚΟΕ εναντίον του νησιού.

Επιπλέον, θα εξετασθεί η απαίτηση αποζημιώσεων για την πληγείσα φήμη του νησιού και την αναταραχή που πυροδότησε το ΠΑΚΟΕ, διασπείροντας ψεύδη ανά το πανελλήνιο σε σχέση με την ποιότητα των νερών στη Σαλαμίνα, σπέρνοντας την αμφιβολία σε κατοίκους, παραθεριστές και επισκέπτες, για την ασφάλεια της κολύμβησης στα νερά του νησιού.

Η Δήμαρχος, σχολιάζοντας το θέμα, είπε:

“Το ΠΑΚΟΕ με τις ανακοινώσεις για τις μετρήσεις του, που στερούνται κάθε επιστημονικής σοβαρότητας και φυσικά δεν φέρουν το σήμα του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης, κατάφερε να δυσφημίσει το νησί μας και θέλουμε να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη γι αυτό. Άλλωστε πολλοί άλλοι Δήμοι έχουν ήδη κινηθεί εναντίον του για τους ίδιους ακριβώς λόγους.

Είναι η τρίτη φορά, σε διάστημα ενός μηνός, που το ΠΑΚΟΕ επιτίθεται ανηλεώς στην Σαλαμίνα, με το πρόσχημα της ακαταλληλότητας των θαλασσίων υδάτων για κολύμβηση, επαναλαμβάνοντας την ύποπτη κινδυνολογία των προηγουμένων χρόνων. Αυτή τη φορά το ΠΑΚΟΕ, ξεπέρασε κάθε όριο, αναφέροντας σαν ακατάλληλη προς κολύμβηση όλη τη Σαλαμίνα. Επ’ αυτού θα θυμίσω δύο λόγια μόνο την περσινή ανακοίνωση της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος που έλεγε ότι η λήψη και ανάλυση τυχαίων δειγμάτων με τρόπο μη επιστημονικό, σαφώς εγείρει αμφιβολίες ως προς την πληρότητα και την ορθότητα των αποτελεσμάτων και παραπλανεί.

Τα νερά της Σαλαμίνας είναι εξαιρετικής ποιότητας για κολύμβηση. Το γνωρίζουν, οι χιλιάδες κολυμβητές που διαπιστώνουν ιδίοις όμμασι, καθημερινά, την πραγματικότητα. Το δείχνουν οι μετρήσεις της Αντιπεριφέρειας και της Γενικής Γραμματείας Υδάτων.

 Αλλά το αποδεικνύει περίτρανα, η ίδια η φύση. Μυριάδες αχινοί, έχουν κατακλύσει τις παραλίες και τις ακτές της Σαλαμίνας. Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο αχινός είναι το πρώτο είδος της θαλάσσιας πανίδας που εξαφανίζεται σε περίπτωση μόλυνσης ή ρύπανσης”.

Μετά από τα παραπάνω, η Δήμαρχος Σαλαμίνας, Ισιδώρα Παπαθανασίου Νάννου,συστήνει στους κατοίκους, τους παραθεριστές και τους επισκέπτες της Σαλαμίνας, να κολυμπούν άφοβα στις πανέμορφες ακρογιαλιές της Σαλαμίνας, απολαμβάνοντας τις φυσικές ομορφιές του νησιού, που κάποιοι για τους δικούς τους και ενδεχομένως ύποπτους λόγους προσπαθούν να “βαφτίσουν” ακατάλληλες για να κατευθυνθεί, το κοινότους, σε άλλους προορισμούς.

(Διαβάστε την προηγούμενη ανακοίνωση εδώ)