Μητροπολίτης Ιγνάτιος: Η πορεία, το έργο και το τέλος

Η Λάρισα ετοιμάζεται να αποχαιρετίσει τον Μητροπολίτη και ίσως αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή ώστε να αναδειχθούν όψεις του έργου που «σφράγισαν» τα 24 χρόνια της Διακονίας του και αποτελούν «πυξίδα» για τον διάδοχό του
Του Γιάννη Ανδρεάκη - larissanet.gr
Όταν στα μέσα του 1994, μιας χρονιάς ιδιαιτέρως ταραγμένης σε ότι αφορά την εκκλησιαστική ζωή της περιοχής, ο Ιγνάτιος εκλέγονταν Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου λίγοι μπορούσαν να πιστέψουν πως θα άντεχε να υπερβεί την «τοξική»ατμόσφαιρα που είχε διαμορφωθεί ώστε να ανταποκριθεί στην αποστολή, η οποία του ανατέθηκε από την Ιεραρχία.

Άλλωστε το βραχύσωμο παρουσιαστικό του, ο ήπιος τόνος της φωνής του και ο μειλίχιος χαρακτήρας του σε καμία περίπτωση δεν συμβάδιζαν με τις οξύτατες επιθέσεις που δέχονταν. Τότε και επί αρκετό χρονικό διάστημα δεν μπορούσε να λειτουργήσει σε όλες τις ενορίες της Μητρόπολης, ενώ το Επισκοπείο τελούσε υπό κατάληψη και ο Ιγνάτιος διέμενε σε μέρη που παρέμεναν κρυφά για λόγους ασφαλείας.
Από τότε πέρασαν 24 χρόνια, τα προγνωστικά των περισσότερων διαψεύστηκαν και ο  μακαριστός Ιγνάτιος κατάφερε να είναι ο μακροβιότερος στον θρόνο της Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου. Συνάμα, η θλίψη και η οδύνη που εκφράζονται από το μεγαλύτερο μέρος του ποιμνίου μετά την κοίμησή του καταδεικνύουν ότι ο Μητροπολίτης – τελικά – κατάφερε να ενώσει, επουλώνοντας πληγές που είχαν επιφέρει ουσιαστικό ρήγμα στην τοπική κοινωνία και εκκλησία.
Πλέον, η Λάρισα ετοιμάζεται να αποχαιρετίσει τον Ποιμενάρχη της και ίσως αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή ώστε να αναδειχθούν όψεις του έργου που «σφράγισαν» τα 24 χρόνια της Διακονίας του, αποτελώντας «πυξίδα» και σημείο εκκίνησης για τον διάδοχό του.
Από πού ξεκίνησε ο Ιγνάτιος
Ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος, (κατά κόσμον Ιάκωβος Λάππας), γεννήθηκε στη Σαλαμίνα στις 11 Ιανουαρίου 1946.
Σπούδασε στη Νομική Σχολή και στη συνέχεια στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εκάρη Μοναχός στις 17 Ιανουαρίου 1976, Διάκονος χειροτονήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1976 και Πρεσβύτερος στις 25 Ιανουαρίου 1976. Το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου έλαβε στις 30 Νοεμβρίου 1978. Από το 1976 έως το 1994 υπηρέτησε την γενέτειρά του, προσφέροντας στη νεολαία του νησιού, εκδίδοντας και το νεανικό περιοδικό «Το Τάλαντο».
Αυτό, ακριβώς, το έργο του στη Σαλαμίνα έχει μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη πολλών συμπατριωτών του, οι οποίοι θυμούνται τον «δικό τους» Ιγνάτιο και είχαν την ευκαιρία να δείξουν τα ειλικρινή αισθήματα της αγάπης τους στις αρχές του 2018, την Κυριακή 21 Ιανουαρίου, όταν ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου παραβρέθηκε στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του που φέρει τον τίτλο «Σαν Παραμύθι». Σ’ αυτό περιλαμβάνεται ανθολογία των άρθρων που εκείνα τα χρόνια είχαν δημοσιευτεί στο περιοδικό «Το Τάλαντο» και σε πολλά εξ αυτών περιλαμβάνονταν αναμνήσεις από τα παιδικά του χρόνια έως και την εκλογή του στον επισκοπικό θρόνο της Λάρισας.
Από το έτος 1984 ο Ιγνάτιος υπηρέτησε ως Α΄ Γραμματέας – Πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου εξελέγη στις 25 Μαΐου 1994 από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος και χειροτονήθηκε Επίσκοπος στις 28 Μαΐου του ιδίου έτους από τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ. Η ενθρόνισή του πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα στις 28 Ιουλίου 1994.
Φωτ. αρχείου Σπύρου Τσαντόπουλου:



Η θλίψη και η οδύνη που εκφράζεται από το μεγαλύτερο μέρος του ποιμνίου του καταδεικνύει ότι ο Ιγνάτιος – τελικά – κατάφερε να ενώσει, επουλώνοντας πληγές που είχαν επιφέρει ουσιαστικό ρήγμα στην τοπική κοινωνία και εκκλησία
Μια πρώτη αποτίμηση του έργου του
Καθώς ο κύκλος της φυσικής παρουσίας του Ιγνατίου στον επισκοπικό θρόνο της Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου έχει κλείσει μπορεί να γίνει μια πρώτη αποτίμηση του έργου του.
Σε καμία περίπτωση αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η δυνατότητα λεπτομερούς καταγραφής της 24ετους πορείας του, όμως είναι δυνατόν να αναδειχθούν βασικοί άξονες στους οποίους ο Μητροπολίτης άφησε ανεξίτηλη τη «σφραγίδα» του:
Συσσίτια και κάλυψη βασικών αναγκών: Σταθερή ήταν η προσήλωση του Μητροπολίτη Λαρίσης, κατά τα χρόνια της Ποιμαντορίας τους, στην στήριξη των συνανθρώπων που έχουν ανάγκη. Το σημαντικότερο, ίσως, ευαγές ίδρυμα ιδρύθηκε το 2002 και ήταν «Ο Επιούσιος», τα συσσίτια που καλύπτουν τις ανάγκες διατροφής άπορων συμπολιτών. Καθημερινά, είτε στην τραπεζαρία του «Επιούσιου», είτε με πακέτα, σιτίζονται εκατοντάδες, ενώ ο αριθμός αυτός πολλαπλασιάζεται κατά τις ημέρες γιορτών όπως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.
Παράλληλα, θα πρέπει να επισημανθεί η προσφορά της «Λογίας Φιλαδελφίας και Αλληλεγγύης», η οποία έχει ως έργο την περίθαλψη απόρων, την καταβολή εξόδων για την αποφυλάκιση ατόμων, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ασθενών, την οικονομική ενίσχυση απόρων μαθητών και σπουδαστών και την άμεση παροχή κάθε υλικής ή άλλης βοήθειας σε ομάδες που βιώνουν συνθήκες φτώχειας, οικονομικού και κοινωνικού αποκλεισμού.
Νέα ιδρύματα: Επί των ημερών του Μητροπολίτη Ιγνατίου δημιουργήθηκε το «Κρίκκειο» Ορφανοτροφείο Θηλέων, τα οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί από την 1ηΔεκεμβρίου 2008 και φιλοξενεί παιδιά ηλικίας τριών έως και δεκαοχτώ ετών, ορφανά από έναν ή και από τους δύο γονείς ή και σε κάποιες περιπτώσεις παιδιά διαζευγμένων γονιών καθώς και παιδιά οικογενειών με μεγάλες οικονομικές ανάγκες.
Τον Οκτώβριο του 2005 ξεκίνησε τη λειτουργία του το Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων «Παναγία η Αρμενιώτισσα» της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ι.Ν. Παναγίας του Αρμενίου.
Κοντά στη νεολαία: Μία από τις πρώτες δομές που ίδρυσε ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνάτιος, το 1996, ήταν το Γραφείο Νεότητας, το οποίο συσπείρωσε μεγάλο αριθμό νέων κατά τα 22 χρόνια λειτουργίας του. Πολλές είναι οι δράσεις που έχουν γίνει, ενώ εκδίδεται και το περιοδικό «Το Τάλαντο».
Στο πλαίσιο της επαφής με τη νεολαία μπορεί να ενταχθεί και η δημιουργία του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μητρόπολης Λαρίσης 96,3 FM.
Άνθηση έχουν γνωρίσει αυτά τα χρόνια τα κατηχητικά, ενώ δράση αναπτύσσουν κύκλοι νέων επιστημόνων κλπ.
Ανανέωση στον κλήρο: Σημαντικότατη είναι η ανανέωση στον κλήρο που υπηρετεί στις ενορίες της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου. Εκτιμάται ότι επί των ημερών του Ιγνατίου περισσότεροι από 100 νέοι ιερείς διακονούν στους Ιερούς Ναούς. Παράλληλα, ιδρύθηκαν εκκλησίες και πολλές ανακαινίστηκαν. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Μητροπολίτης επισκέφθηκε και λειτούργησε σχεδόν σε όλους τους Ιερούς Ναούς της περιοχής.
Αγάπη για τον μοναχισμό: Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί η αγάπη του μακαριστού Ιγνατίου για τον μοναχισμό, ενώ στήριξε και έδωσε νέα πνοή σε Ιερές Μονές που αποτελούν σημαντικά «κύτταρα» Ομολογίας Πίστεως και Προσευχής όπως η Ι.Μ. Παναγίας Γλυκοφιλούσας στη Ραψάνη, η Ιερά Μονή των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στον Πυργετό κ.α.
Φωτ. Γ. Μποντικούλης:



Η πορεία προς το τέλος
Ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος διακόνησε ακούραστα επί 24 έτη την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, όμως η υγεία του είχε κλονιστεί και τους τελευταίους μήνες οι διακυμάνσεις ήταν έντονες.
Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού ο Ιγνάτιος αποφασίζει ο ίδιος να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, ανακοινώνοντας τα επόμενα βήματα…
Η 15η Μαΐου 2018 κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να θεωρηθεί… Ημέρα γιορτής για τη Λάρισα, Ημέρα του Πολιούχου Αγίου Αχιλλίου και όλοι συζητούν για την εξέλιξη της υγείας του Μητροπολίτη, με το κλίμα συγκίνησης να κυριαρχεί στις λατρευτικές εκδηλώσεις με επίκεντρο τον Μητροπολιτικό Ναό.
Ο Ιγνάτιος θα υποβάλλονταν σε μεταμόσχευση ήπατος, αφού μετέβαινε σε ιατρικό κέντρο στο Μαϊάμι των ΗΠΑ, έχοντας κοντά του τον Έλληνα γιατρό Ανδρέα Τζάκη.
Μάλιστα, ο κ. Τζάκης είχε επισκεφθεί, αθόρυβα, τον Μητροπολίτη Ιγνάτιο στη Λάρισα, όπου έγιναν οι απαραίτητες συνεννοήσεις, με τον χειρουργό να συλλέγει όλα τα απαραίτητα σε εκείνον στοιχεία για την πορεία υγείας του Σεβασμιωτάτου.
Με την παρέλευση λίγων ημερών ο Μητροπολίτης, συνοδευόμενος από συνεργάτες του, μεταβαίνει στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, για το επόμενο στάδιο προετοιμασίας.
Στο τέλος Μαΐου όλα είναι πλέον έτοιμα και ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος φτάνει στο Μαϊάμι μπαίνοντας στην τελική ευθεία πριν την μεταμόσχευση. Σ’ αυτό το ταξίδι ζωής τον συνοδεύουν τρεις στενοί του συνεργάτες ο Πρωτοσύγκελος π. Αχίλλιος Τσούτσουρας, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Ιγνάτιος Μουρτζανός και ο Αρχιδιάκονος Μωυσής.
Πλέον έχει έρθει η μεγάλη στιγμή και η χειρουργική επέμβαση ξεκινάει (σε ώρες Ελλάδος) αργά τη Δευτέρα 25 Ιουνίου. Αρχικά όλα εξελίσσονται ομαλά και η μεταμόσχευση ήπατος ολοκληρώνεται με επιτυχία.
Στη συνέχεια και στο τελευταίο στάδιο της επέμβασης παρουσιάζονται θρομβώσεις, οι οποίες οδηγούν στο τέλος. Ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου λίγο μετά τη 1 μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης 26 Ιουνίου εκοιμήθη προδομένος από την καρδιά του…
Το «ύστατο χαίρε»
Μετά από 17 ημέρες το σκήνωμα του μακαριστού Ιγνατίου φτάνει στη Λάρισα και τοποθετείται στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου, όπου χιλιάδες Λαρισαίοι «κλίνουν το γόνυ» εκφράζοντας τα συναισθήματά τους για την απώλεια του Ιεράρχη.
Στην πόλη έχει προκηρυχθεί τριήμερο πένθος, ενώ σήμερα το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία με ανάγνωση του Ευαγγελίου. Το βράδυ θα ψαλεί αγρυπνία.
Αύριο, Σάββατο πρωί, θα τελεστεί Θεία Λειτουργία. Στις 11 το πρωί αναμένεται να ξεκινήσει η Εξόδιος Ακολουθία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου παρουσία δεκάδων Αρχιερέων. Στην συνέχεια θα γίνει περιφορά στους δρόμους γύρω από το Άγιο Αχίλλιο και ακολούθως το σκήνωμα θα ταφεί πίσω από το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού όπως έχει ανακοινωθεί και αποτελούσε επιθυμία του μακαριστού Ιγνατίου.