Η Ημέρα Μνήμης (2/8/1944) του Ολοκαυτώματος των Ρομά κι οι Χρυσαυγίτες νοσταλγοί του πραξικοπήματος της Χούντας και του κολαστηρίου της Μακρονήσου

Ενωτική Πρωτοβουλία Αντιφασιστών Σαλαμίνας (Ε.Π.Α.Σ.)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Ημέρα Μνήμης (2/8/1944) του Ολοκαυτώματος των Ρομά κι οι Χρυσαυγίτες νοσταλγοί του πραξικοπήματος της Χούντας και του κολαστηρίου της Μακρονήσου

Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά (Τσιγγάνων)


Κάθε χρόνο στις 2 Αυγούστου τιμάται η Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά (Τσιγγάνων), με πρωτοβουλία μη κυβερνητικών οργανώσεων, για να υπενθυμίσει στους πολίτες όλου του κόσμου τον αφανισμό που υπέστησαν οι Ρομά (Porrajmos στη γλώσσα τους) στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.



Υπολογίζεται ότι τα θύματα του Ολοκαυτώματος των Ρομά κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ανέρχονται στις 800.000 ψυχές. Στην Ευρωβουλή εκκρεμεί πρόταση της Ουγγαροτσιγγάνας ευρωβουλευτίνας Λίβια Γιάροκα για την καθιέρωση της 2ας Αυγούστου ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος των Ρομά από τους Ναζί. Αφορμή για τη σημερινή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά είναι η τελευταία εντολή εξολόθρευσής τους, που δόθηκε από τους Γερμανούς ναζιστές στις 2 Αυγούστου 1944. Τη νύχτα της 2ας προς 3η Αυγούστου, 2.897 γυναικόπαιδα Ρομά εκτελέστηκαν στους θαλάμους αερίων του ναζιστικού στρατοπέδου Άουσβιτς-Μπίρκεναου.

Ποράιμος: Ο Αφανισμός των Τσιγγάνων

 

Στις 15 Νοέμβρη του 1943, ο αρχηγός των SS Χάινριχ Χίμλερ εξέδωσε μία διαταγή, με την οποία οι Τσιγγάνοι εξομοιώνονταν με τους Εβραίους, όσον αφορά τη θέση τους στη γερμανική κοινωνία. Το άμεσο αποτέλεσμα αυτής της απόφασης ήταν χιλιάδες Τσιγγάνοι της Γερμανίας να οδηγηθούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως και οι Εβραίοι συμπολίτες τους, και να βρουν φρικτό θάνατο στα κρεματόρια των Ναζί. Το δικό τους Ολοκαύτωμα το ονομάζουν στη γλώσσα τους Ποράιμος (Porrajmos), δηλαδή Αφανισμό. Το Τρίτο Ράιχ, ως γνωστόν, ήθελε να εξολοθρεύσει όσους δεν ανήκαν στο ξανθό γένος, δηλαδή την Αρεία Φυλή. Οι Τσιγγάνοι αποτέλεσαν ένα πρόβλημα για τον Χίτλερ στην αρχή. Οι καθεστωτικοί ανθρωπολόγοι τους αναγνώριζαν, λόγω γλώσσας, την άρεια καταγωγή. Όμως, επικράτησε η άποψη του Χανς Γκίντερ ότι ήταν από κατώτερη γενιά. Έτσι, έπρεπε να αφανισθούν από προσώπου γης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των Τσιγγάνων που έχασαν τη ζωή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης αγγίζει τις 800.000 ψυχές. Οι ναζιστικές κυβερνήσεις της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Κροατίας είχαν τη δική τους συνεισφορά στον μακάβριο απολογισμό. Όμως, ο δικός τους Αφανισμός επισκιάσθηκε από το εβραϊκό Ολοκαύτωμα. Η Θυσία τους παραμένει άγνωστη ακόμη και σήμερα στους πολλούς, ίσως επειδή οι Τσιγγάνοι ή Ρόμα όπως θέλουν να τους ονομάζουμε, είναι διεσπαρμένοι και ανοργάνωτοι, χωρίς κρατική οντότητα για να υποστηρίξει την υπόθεσή τους.


Φέτος (2/8/2018) τιμήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας η Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά

Η Ημέρα Μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Ρομά στην Ευρώπη καθιερώθηκε μόλις τον Απρίλιο του 2015 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να τιμώνται έκτοτε όχι μόνο οι Τσιγγάνοι που βρήκαν τραγικό θάνατο κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου αλλά και εκείνοι που υπέστησαν φρικαλέους διωγμούς από τα ναζιστικά στρατεύματα και μαρτύρησαν σε στρατόπεδα θανάτου στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Με αυτή την αφορμή, η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ» διοργάνωσε για πρώτη φορά στη χώρα μας μια επετειακού χαρακτήρα ιστορική εκδήλωση για την ελληνική Ρομά κοινότητα, την Πέμπτη 2 Αυγούστου στις 9 μ.μ., στο Ζάππειο Μέγαρο. «Η Ημέρα Μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Ρομά αποτελεί μια ημερομηνία-σταθμό στην ιστορία όχι μόνο της τσιγγάνικης κοινότητας, αλλά ολόκληρης της ανθρωπότητας και του 20ού αιώνα. Η Ημέρα Μνήμης τιμά τα θύματα του “Αφανισμού” (“Ποράιμος»”) των Τσιγγάνων κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος έλαβε διαστάσεις πανευρωπαϊκής εθνοκάθαρσης των Ρομά, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να οδηγούνται στον αποτρόπαιο-φρικαλέο θάνατο από τα ναζιστικά στρατεύματα. Στόχος μας είναι η θεσμική καθιέρωση της διεξαγωγής τελετής σε ετήσια βάση για την Ημέρα Μνήμης και στη χώρα μας, με τρόπο ο οποίος όχι μόνο θα τιμά τα θύματα της Γενοκτονίας αλλά και θα συνεισφέρει στην ενδυνάμωση της συλλογικής μνήμης, την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ρητορικής του μίσους», αναφέρει στην πρόσκλησή της η Συνομοσπονδία. Στη φετινή εκδήλωση, στην οποία τιμήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας η Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά, προσκλήθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, η Ελληνική Κυβέρνηση, η Εκκλησία της Ελλάδας, η Περιφέρεια Αττικής, η ηγεσία των πολιτικών κομμάτων κ.ά. Το πρόγραμμα περιλάμβανε, ανάμεσα σε άλλα, ομιλίες για το ζήτημα, προβολή βίντεο για το Ολοκαύτωμα των Ρομά από το αρχείο της ΕΡΤ, καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή των Κώστα Χατζή και Θανάση Βασιλόπουλου, αλλά και ερμηνεία του έργου «Εξαΰλωση-Ρέκβιεμ» του αείμνηστου μουσικού και συνθέτη Κώστα Σαμσαρέλου.

Από την πρόσκληση σε πραξικόπημα του Μπαρμπαρούση στη νοσταλγία του Παππά για το κολαστήριο της Μακρονήσου

Παραφωνία στις ημέρες μνήμης των ολοκαυτωμάτων και των αφανισμών των Γερμανών Ναζί αποτελούν οι Έλληνες Νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Δεν έχουν περάσει παρά λίγες μόνο ημέρες από το πρωτοφανές αντιδημοκρατικό παραλήρημα του πρώην βουλευτή της Χ.Α. Κώστα Μπαρμπαρούση που καλούσε τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας «να σεβαστεί τον όρκο της» και «να συλλάβει τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», θυμίζοντας τις μαύρες εποχές της χούντας! Τη Δευτέρα 1 Αυγούστου 2018  ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς, απευθύνθηκε προς τους βουλευτές της πλειοψηφίας λέγοντας: «Κάτω τα χέρια από τη Μακρόνησο. Η Μακρόνησος θα χρειαστεί. Στη Μακρόνησο να μην γκρεμιστεί τίποτα κι ό,τι είναι να γκρεμιστεί, θα γκρεμιστεί με κοινωνική εργασία»! Ο Τύπος σχολίασε : «Αποτροπιασμό προκαλούν οι νέες αναφορές σε αντιδημοκρατικά καθεστώτα εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου από χρυσαυγίτη βουλευτή, με αφορμή την κυβερνητική τροπολογία για την κατεδάφιση αυθαιρέτων στη Μακρόνησο. Θύελλα αντιδράσεων από τους βουλευτές και καταδίκη του προεδρείου σε όσους φαντασιώνονται νέα κολαστήρια! Τα λεγόμενα του χρυσαυγίτη βουλευτή δεν έμειναν αναπάντητα : «Το να απειλούνται ευθέως οι δημοκράτες βουλευτές εντός του Κοινοβουλίου με νέα Μακρονήσια είναι ύβρις στη Δημοκρατία» … «Δεν περιμέναμε από τους υπόδικους της νεοναζιστικής συμμορίας, αυτές τις δύσκολες στιγμές για τον τόπο, να κρύψουν την ιδεολογία τους, το πολιτικό τους παρελθόν και το εγκληματικό τους παρόν»… (Στο μεταξύ, επανήλθε ο βουλευτής της Χ.Α., για να πει ότι εννοούσε ότι η Μακρόνησος θα χρειαστεί ως ιστορικό μνημείο)…

Η Ενωτική Πρωτοβουλία Αντιφασιστών Σαλαμίνας αποδοκιμάζει και καταδικάζει τέτοιες πράξεις των μισάνθρωπων θαυμαστών του Χίτλερ μέσα στην Ελληνική Βουλή και καλεί τους δημοκρατικούς πολίτες της Σαλαμίνας να την πλαισιώσουν σ’ ένα πλατύ λαϊκό αντιφασιστικό μέτωπο που θα απομονώσει τους φασίστες στη θέση των ηττημένων που τους επιφύλαξε η Ιστορία!

Ενωτική Πρωτοβουλία
Αντιφασιστών Σαλαμίνας
2 Αυγούστου 2018

-->