Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2018

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας των Π.Ε. Πειραιώς και Νήσων με έγγραφό της προς τους Δήμους Σαλαμίνας, Τροιζηνίας-Μεθάνων, αρχές και λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς, επισημαίνει την αναγκαιότητα ενημέρωσης του κοινού, λόγω της διαπίστωσης κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου.

Οι ενέργειες που πρέπει να κάνουν άμεσα οι πολίτες για την ατομική προστασία τους και για την αποφυγή ανάπτυξης κουνουπιών στην οικία τους και στον ευρύτερο χώρο ή στο χώρο εργασίας τους, είναι οι εξής :

 • Χρήση εντομοαπωθητικών σε ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα με τις εξής δραστικές ουσίες : DEET (περιεκτικότητα ανάλογα με την ηλικία και τις οδηγίες χρήσης, πιο αποτελεσματικό), Πικαριδίνη ή Ικαριδίνη, IR 3535, Αιθέρια έλαια ευκαλύπτου. Προσοχή να δίδεται στις οδηγίες χρήσης τους.
 • Κατάλληλα ενδύματα : μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.
 • Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.
 • Αντικουνουπικά πλέγματα (σίτες) στα ανοίγματα του σπιτιού (πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού, αγωγούς εξαερισμού των βόθρων).
 • Χρήση κουνουπιέρας ιδίως σε βρέφη.
 • Εντομοκτόνα στον αέρα (φιδάκια, ταμπλέτες, αεροζόλ κλπ).
 • Ανεμιστήρες (ιδίως οροφής) ή κλιματιστικά.
 • Λαμπτήρες κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων.
 • Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα (ή άλλα δοχεία), γλάστρες, βαρέλια, μικρά τενεκεδένια κουτιά ξεχασμένα στον κήπο, καρότσια, παλιά λάστιχα, μπάρμπεκιου, υδρορροές και άλλα μέρη του σπιτιού διότι τα λιμνάζοντα νερά αποτελούν σημεία όπου τα κουνούπια εναποθέτουν τα αυγά τους. Για όσα δεν μπορούν να απομακρυνθούν φροντίζουμε να μην παραμένει στάσιμο νερό στο εσωτερικό τους, ανοίγοντας τρύπες στον πυθμένα τους ή σκεπάζοντας τα ή γυρίζοντάς τα ανάποδα. Τα πιατάκια στις γλάστρες να αδειάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα (λιγότερο από μία εβδομάδα). Τα λούκια και οι υδρορροές στη σκεπή πρέπει να διατηρούνται καθαρά, καθώς εύκολα φράζουν από φύλλα ή κλαδάκια δέντρων και συγκρατούν το νερό της βροχής.
 • Βρύσες που στάζουν, αυτόματα ποτίσματα ή άλλες υδραυλικές εγκαταστάσεις με διαρροές, πρέπει να διορθώνονται άμεσα.
 • Τακτικό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια). Επίσης μικρές ή μεγάλες λακκούβες στον χλοοτάπητα ή σε άλλα σημεία του κήπου που μπορούν να συγκρατήσουν νερό περισσότερο από μία εβδομάδα, θα πρέπει να παραγεμιστούν με χώμα ή να αποστραγγίζουν καλά.
 • Αντικατάσταση νερού σε σιντριβάνια, μεγάλα ανθοδοχεία ή άλλες παρόμοιες διακοσμητικές κατασκευές τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
 • Οι πισίνες πρέπει να αδειάζουν όταν δεν χρησιμοποιούνται καθώς και το νερό που πολλές φορές συγκρατείται από τα καλύμματα με τα οποία σκεπάζονται. Θέτουμε σε λειτουργία το φίλτρο καθαρισμού κάθε μέρα αν έχουμε πισίνα ή σιντριβάνι.
 • Παιδικές πισίνες, κουβαδάκια ή άλλα παιχνίδια που συνήθως αφήνονται μόνιμα στην αυλή ή τον κήπο θα πρέπει να τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία ώστε να μην μαζεύουν το νερό της βροχής.
 • Δεν αφήνουμε να συσσωρεύονται λύματα, νερά αποχέτευσης, απόβλητα.
 • Πότισμα κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες.
 • Συχνός καθαρισμός και ψεκασμός σε στάβλους ζώων και κοτέτσια.
 • Τακτική ανανέωση του νερού σε ποτίστρες ζώων, στέρνες, γούνρες.
 • Κάλυψη των βαρκών ώστε να μην μαζεύουν νερό βροχής.
 • Καθαρισμός των αγωγών ομβρίων υδάτων και των αρδευτικών καναλιών από ό,τι εμποδίζει την ελεύθερη ροή νερού.
 • Καθαρισμός των αγριόχορτων και της βλάστησης από επιφανειακά νερά (ρέματα, κανάλια).
 • Αποφυγή αλόγιστης χρήσης νερού, κυρίως όταν δεν υπάρχουν κατάλληλοι αποχετευτικοί αγωγοί.

Παράλληλα η Π.Ε. Νήσων Αττικής προβαίνει σε επιπλέον στοχευμένους ψεκασμούς κουνουποκτονίας σε περιοχές που παρουσιάζεται έξαρση του φαινομένου.  

10 σχόλια:

 1. Ανώνυμος9/8/18 21:32

  Δηλαδή το γεγονός ότι η περιφέρεια ψεκάζει μόνο στην πόλη της Σαλαμίνας και ΔΕΝ ψεκάζει στους υπόλοιπους οικισμούς οπως ΑΙΑΝΤΕΙΟ,ΚΑΚΗ ΒΙΓΓΛΑ,ΚΥΡΙΖΑ ,ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ,ΣΑΤΕΡΛΙ,ΣΕΛΗΝΙΑ,ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ,ΑΛΩΝΙΑ,ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ,ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ,ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ,ΒΑΣΙΛΙΚΑ.Περιοχες οι οποίες έχουνα μποστανια,αποστραγγιστικά,ξερορέματα,εστίες σκουπιδιων-βουνων που τρέχουν ζουμιά.
  Δυστυχώς για εμάς τους πολίτες κανείς απο τους εμπλεκομενους φορείς ΔΕΝ παιρνει σοβαρα στον ρολο του και αναλώνονται σε κυκλικης μορφης ανακοινωσεις που ειναι ήδη γνωστές και σε υποτίθεται εκτακτους ψεκασμούς που ΔΕΝ πραγματοποιουνται στην υπολοιπη Σαλαμίνα.
  Δυστυχώς είμαστε ερμαιο της τύχης η περιφερεια και ο Δήμος είναι λίγοι και ανικανοι να ανταποκριθούν στα προβλήματα μιας περιοχής που κατοικουν 300.000 κατοικοι.
  Η λύση αγαπητοί πολίτες είναι η επώνυμη καταγγελία-επισήμανση.
  Ο οποιοσδήποτε πολίτες Δευτέρα εως Παρασκευή μπορεί εργασιμες ωρες στο Δημαρχείο Καραμανλή & Αμμοχώστου στο προτώκολλο να καταθέτει επίσημα με ΑΡΙΘΜΟ ΠΡΟΤΩΚΟΛΟΥ τα παράπονα του έτσι ωστε συντονισμένα ο Δήμος να μην μπορει πλέον να αρνηθει την υπαρξη προβλήματος και με τον φοβο μεταγενεστερων ποινικών διώξεων να ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ.
  ΦΤΑΝΕΙ Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΟΜΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΟΧΙ ΣΕ ΝΕΕΣ ΜΑΝΔΡΕΣ ΟΧΙ ΣΕ ΝΕΟ ΖΟΥΜΠΕΡΙ.
  ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
  ΥΓ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΣΤΑ ΜΜΕ Η BLOGS.ΕΤΣΙ ΘΑ ΔΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ.
  ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ...ΓΙΑ ΖΩΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος9/8/18 21:49

   ΜΑ ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΑ 19.000.000 ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΕ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ???????ΕΛΕΟΣ!!!!!ΜΑΝΑΡΑ ΑΝ ΜΑΖΕΥΕΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΟΝΑΚΟ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΓΙΝΕΙ.ΤΕΛΙΚΑ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ 200ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥΣ ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΙΟΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΜΠΑΧΤΑΤΖΙΔΕΣ ΚΑΙ ΑΛΗΤΕΣ. Ο ΡΟΛΟΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΡΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΣΕ ΕΠΕΛΕΞΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟ. ΑΛΛΑ ΕΣΥ ΕΠΕΛΕΞΕΣ ΤΟ ΣΛΟΓΚΑΝ ΑΕΡΑ ΑΕΡΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΧΟΛΕΡΑ.

   Διαγραφή
 2. Ανώνυμος9/8/18 21:56

  ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΥ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΎΝ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΨΕΓΑΔΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΟΥΖΕΡΙ,ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ Ε ΠΡΟΕΔΡΕ ΛΤΣ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΟΣΤΡΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΖΟΥΡΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΣΟΥΝ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΠΟΥ ΠΟΙΑΝΟΥΝ 500 ΤΜ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ?
  ΟΙ ΡΟΜΑ ΣΤΟΝ ΒΟΥΡΚΑΡΙ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΡΤΥ ΚΑΙ <> ΜΑΓΙΚΗ ΛΕΞΗ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΕ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ.ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΟΡΡΕ ΤΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΠΗΓΑΙΝΕ ΔΙΩΞΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΝΑ ΚΑΤΣΟΥΝ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.
  ΚΑΛΑ FLAMINGO ΑΣΤΟ ΑΝ ΠΕΡΑΣΕΙΣ Η ΓΚΑΣΤΡΩΜΕΝΟΣ Η ΜΑΣΤΟΥΡΩΜΕΝΟΣ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙΣ Η ΜΕ ΚΑΝΑ ΠΑΚΕΤΟ ΤΣΙΓΑΡΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΑΦΟΥ ΠΟΡΝΕΙΑ,ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ,ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΠΑΝΕ ΚΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ.
  ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ=ΚΑΘΑΡΕΣ ΜΟΥΤΖΕΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος10/8/18 08:18

   Σσσσσσ, μη λες τέτοια, καραδοκουν αριστεροί που λένε ότι τα στελνουν στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος και σε χαρακτηρίζουν επειδη είσαι αντιθετως τηςτσκεψεως τους ρατσιστη, φασίστα,ναζί κλπ.

   Διαγραφή
 3. Ανώνυμος10/8/18 01:30

  ΤΩΡΑ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ. ΟΣΟΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΤΕ ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΕΙΣΤΕ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ. ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΘΑ ΞΗΜΕΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ. ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΒΛΕΠΕΙ ΣΕ ΠΑΝΕΛΗΝΙΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΟΝ ΣΥΖΥΓΟ ΤΗΣ ΔΗΜΡΑΧΟΥ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ. Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΠΡΟΩΡΑ. ΚΑΤΙ ΗΞΕΡΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΕΑΝ ΕΧΟΥΝ ΙΧΝΟΣ ΝΤΡΟΠΗΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος10/8/18 09:17

  Τα σκουπίδια θα τα μαζεψουν φέτος τι θα γίνει ρε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμος10/8/18 09:27

  ΚΛΕΦΤΗ ΜΗΝΑΚΟ ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ.ΤΕΛΕΙΩΣΑΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ.ΚΑΝΑΤΕ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΡΕΖΗΛΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος10/8/18 09:30

  Πότε θα μπουν και τα υπόλοιπα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ανώνυμος10/8/18 09:33

  ΥΠΟΜΟΝΗ.....ΟΛΑ......ΣΤΗΝ......ΩΡΑ ΤΟΥΣ.....ΕΡΕ ΓΛΕΝΤΙΑ.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο Salamina-Press δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.