Δήμαρχος Σαλαμίνας: Ιδού ποιοι φέρνουν προσκόμματα στον εορτασμό της Φανερωμένης …

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί ο θρησκευτικός εορτασμός, την Πέμπτη 23 Αυγούστου, στη Μονή Φανερωμένης αλλά και η εμποροπανήγυρις στη Λεωφόρο Φανερωμένης, έξω από τη Μονή, μετά από τις εντονότατες πιέσεις που αναγκάστηκε να ασκήσει η Δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Παπαθανασίου – Νάννου, προς πάσα κατεύθυνση και ιδιαίτερα προς τον Αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Χατζηπέρο για να εφαρμοστεί το αυτονόητο.
-->
Και αυτό, το αυτονόητο, είναι ότι η Λεωφόρος Φανερωμένης, σαν δρόμος που οδηγεί σε πορθμείο, εξαιρείται από όλα τα περιοριστικά ή απαγορευτικά μέτρα. Οπότε οι θρησκευτικοί εορτασμοί και η εμποροπανήγυρις μπορούν να γίνουν νόμιμα και κανονικά, παρά τις αδιάκοπες προσπάθειες ορισμένων, που έκαναν ότι μπορούσαν τις τελευταίες μέρες για να ματαιώσουν ό,τι αποτελεί για τη Σαλαμίνα το μεγαλύτερο θρησκευτικό γεγονός αλλά και σημείο αναφοράς της Χριστιανικής λατρείας και πίστης.

Οι αρμόδιοι, αρνούμενοι να δουν την πραγματικότητα, ότι δηλαδή η Λεωφόρος Φανερωμένης και η εγγύς περιοχή της Μονής έχουν χάσει από καιρό τον δασικό τους χαρακτήρα, αλλά όχι τον τυπολατρικό χαρακτηρισμό τους, “οχυρώθηκαν” πίσω από την απόφαση που είχε εκδώσει η Αντιπεριφέρεια, στις 06/07/2018 για την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές κατά τις επίφοβες μέρες.
Έτσι, ουσιαστικά απαγόρευαν την διενέργεια των θρησκευτικών εκδηλώσεων και της εμποροπανηγύρεως στην περίπτωση που η πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς, από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα ήταν “πολύ υψηλή” ή “κατάσταση συναγερμού” (κατηγορίες 4 & 5).
Αυτό ακριβώς συνέβη την Τρίτη 21/08, που η Τροχαία, εφαρμόζοντας αυτή την απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη, είχε διακόψει την κυκλοφορία οχημάτων και πεζών στη Λεωφόρο Φανερωμένης, εμποδίζοντας ακούσια την πρόσβαση στη Μονή αλλά θα συνέβαινε και αύριο Πέμπτη 23/08, ανήμερα της αποδόσεως της Κοίμησης της Θεοτόκου.
Στην επίμαχη απόφαση έχουν συμπεριληφθεί, με ειδική μάλιστα αναφορά, η “Δασική περιοχή Μονής Φανερωμένης με ιδιαίτερη μνεία την ανάγκη αυξημένων περιπολιών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην οδό προς και από το πορθμείο” αλλά και η “Φανερωμένης (από διασταύρωση Ψιλής Άμμου έως ferry boat)”. (Ακριβές απόσπασμα από την απόφαση του κ. Χατζηπέρου, με ΑΔΑ 6ΨΘ67Λ7-Υ7Λ, 06/07/18).
Σήμερα, αργά το μεσημέρι και μετά από τις εντονότατες πιέσεις της Δημάρχου, ο Αντιπεριφερειάρχης δέχθηκε να εκδώσει διευκρινιστική εγκύκλιο, όπου εφαρμόζεται επιτέλους το αυτονόητο, ότι δηλαδή η Λεωφόρος Φανερωμένης εξαιρείται από τα περιοριστικά μέτρα.
Το θέμα όμως της διεξαγωγής των θρησκευτικών εορτασμών και της εμποροπανηγύρεως έχει απασχολήσει από μέρες το νησί. Η αρχή έγινε από τις σπερμολογίες, που ορισμένοι ανεύθυνοι ψευδολόγοι διέδιδαν κατά κόρον, εξυπηρετώντας προφανώς πολιτικάντικα συμφέροντα του αισχίστου είδους, ότι δηλαδή ο Δήμος Σαλαμίνας είχε πρόθεση να εμποδίσει την διενέργεια της εμποροπανηγύρεως.
Στο κλίμα αυτό συνέτεινε και μια, τουλάχιστον περίεργη, ανακοίνωση που κυκλοφόρησε σε χέρια εμπλεκομένων με την Μονή, που έλεγε: “Ενημερώνουμε τους πιστούς ότι τον Αύγουστο του 2018, η Ιερά Μονή Φανερωμένης Σαλαμίνος, δεν θα διοργανώσει εμποροπανήγυρη κατά την εορτή της Παναγίας, ούτε θα αναθέσει τη διοργάνωση εμποροπανηγύρεως στον Δήμο Σαλαμίνας” (sic). Φαίνεται ότι κάποιοι εντός της Μονής Φανερωμένης, δεν ενημερώθηκαν ποτέ ότι η εμποροπανήγυρις που διεξάγεται από τις 21/08 έως τις 25/08, διοργανώνεται όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος από τον Δήμο, σύμφωνα με την 154/2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σαλαμίνας.
Κάποτε, πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η Μονή Φανερωμένης, οι εορτασμοί για την απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου αλλά και η εμποροπανήγυρις που διεξάγεται εκεί, τις μέρες αυτές, είναι το μεγαλύτερο θρησκευτικό και κοινωνικό γεγονός για τη Σαλαμίνα αλλά και σημείο αναφοράς της Χριστιανικής λατρείας και πίστης.
Κάποτε, μερικοί, θα πρέπει να σταματήσουν να παίζουν με τα … εν ου παικτοίς …
πηγή: kontastodimoti.eu