Παράνομη χωματερή στο λατομείο της... παρανομίας!

Σωρούς από απόβλητα διαφόρων ειδών εντόπισαν οι επιθεωρητές της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής (και συγκεκριμένα της Αντιπεριφέρειας Νήσων) κατά την αυτοψία τους στο λατομείο που βρίσκεται στη θέση Γούβα - Μπατσί, στη βόρεια πλευρά της Σαλαμίνας.
-->
Ένα λατομείο - «συνεχή πρόκληση στη νομιμότητα» από την αρχή της λειτουργίας του, το 1989, σύμφωνα με πρακτικά παλαιότερης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του νησιού. 


Δυσοσμία, δυσφορία

Επισκεπτόμενοι το σημείο, στις 30 Απριλίου, οι επιθεωρητές βρέθηκαν μπροστά σε μια... ποικιλία αποβλήτων «σε μεγάλη έκταση και όγκο», που είχαν πεταχθεί σε μια τεχνητή χαράδρα στη βορειοανατολική πλευρά του λατομείου, που ανήκει στην εταιρεία «Αγγέλου Λατομεία Σαλαμίνας Α.Ε.».
Σύμφωνα με την έκθεσή τους, σε βάθος που εκτιμήθηκε περί τα 30 έως 40 μέτρα βρίσκονταν στερεά απόβλητα διαφόρων ειδών, απόβλητα από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (τα λεγόμενα ΑΕΚΚ), αναμεμιγμένα με ογκώδη απόβλητα από πλαστικά και ξύλο, αλλά και πλαστικές σακούλες (με άγνωστο περιεχόμενο) και ελαστικά αυτοκινήτων.
«Επιπλέον, από εξέταση στους σωρούς των αποβλήτων, όπου υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης, διαπιστώθηκε και η παρουσία διάσπαρτων συσκευασιών ιατρικών παρασκευασμάτων», συμπληρώνουν οι επιθεωρητές, προχωρώντας ακόμη σε μια ιδιαίτερα ανησυχητική -όσο και αποκαλυπτική- αναφορά για πιθανή απόρριψη επικίνδυνων βιομηχανικών ή ιατρικών αποβλήτων«Από τον συγκεκριμένο χώρο εναπόθεσης των στερεών αποβλήτων αναδυόταν έντονη δυσοσμία και υπήρχαν ενδείξεις για πιθανή ανάμιξη και επικίνδυνων αποβλήτων (όπως βιομηχανικά ή ιατρικά), καθόσον, κατά τον χρόνο παραμονής και έκθεσης, ήταν έντονη η αίσθηση της δυσφορίας και ο ερεθισμός (κάψιμο και κνησμός οφθαλμών και ανωτέρου αναπνευστικού) στα μέλη του κλιμακίου ελέγχου», αναφέρεται επί λέξει στην έκθεση-καταπέλτη.

Λιπαντικό μηχανών, εκρηκτικά


Αντίστοιχη είναι και η περιγραφή των επιθεωρητών και για τη βορειοδυτική πλευρά του λατομείου, ένα ακόμη σημείο για το οποίο στην έκθεση γίνεται λόγος για πιθανή απόρριψη επικίνδυνων αποβλήτων, σε έναν χώρο που δεν έχει καμία σχετική άδεια.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, τα στερεά απόβλητα είχαν «δημιουργήσει ένα πλάτωμα με πρανή σε ύψος 10 με 15 μέτρα περίπου από την επιφάνεια του εδάφους» και είχαν «πλήρως καλύψει τη ράμπα και την τσιμεντένια υπερκατασκευή που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφόρτωση των απορριμμάτων του πρώην (σ.σ. αποκατεστημένου σήμερα) ΧΑΔΑ Σαλαμίνας».
Μια ακόμη διαφορά με το βορειοανατολικό σημείο του λατομείου είναι ότι στο βορειοδυτικό βρέθηκαν και τέσσερα βαρέλια με λιπαντικό μηχανών. Ολα αυτά, ενώ στην κοντινή αποθήκη του λατομείου φυλάσσονταν εκρηκτικές ύλες.
Οι αποκαλύψεις των επιθεωρητών για τα εν δυνάμει επικίνδυνα απόβλητα έχουν θορυβήσει όσους κατοίκους έχουν γνώση του περιεχομένου της έκθεσης, με δεδομένο ότι στην ευρύτερη πεδινή και παραθαλάσσια περιοχή του λατομείου -το οποίο βρίσκεται σε ένα σχετικό υψόμετρο- υπάρχουν πολλά περιβόλια.
Εφόσον οι επιθεωρητές μιλούν για υποβάθμιση του περιβάλλοντος, συνεπεία της απόρριψης αποβλήτων στο σημείο, οι κάτοικοι ανησυχούν μην προκύψουν προβλήματα με το νερό των γύρω γεωτρήσεων.

Πρόσφατη εναπόθεση

Τα απόβλητα μάλλον πετάχτηκαν σχετικά πρόσφατα. Από τη μία υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Σαλαμίνας με ημερομηνία 27 Ιουνίου 2017, που επιβεβαιώνει ότι ο χώρος όχι μόνο είναι καθαρός από σκουπίδια, αλλά και έχει επέλθει φυσική αποκατάσταση.
Από την άλλη, και οι επιθεωρητές επιβεβαιώνουν ότι τα παραπάνω απόβλητα δεν υπήρχαν στη διάρκεια προηγούμενης αυτοψίας τους, που έγινε στις 14 Ιουνίου 2016.
Αγνωστο είναι ποιοι πέταξαν τα σκουπίδια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, όπως τονίζουν οι επιθεωρητές, «η πρόσβαση προς τους χώρους εναπόθεσης των στερεών αποβλήτων γίνεται αποκλειστικά διαμέσου του λατομικού χώρου» της εταιρείας «Αγγέλου Λατομεία» -ένα ακόμη δεδομένο που έλαβαν υπόψη οι επιθεωρητές, προκειμένου να δώσουν εκκίνηση στις διαδικασίες επιβολής κυρώσεων σε βάρος της εταιρείας.
Η έκθεσή τους έχει σταλεί -μεταξύ άλλων- και στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές. Η πρακτική της απόρριψης αποβλήτων (ογκωδών, επικίνδυνων, ιατρικών κ.λπ.) σε παράνομες χωματερές έχει καταγραφεί στο παρελθόν σε αρκετά σημεία της χώρας.
Στην περίπτωση «εκτροπής» των αποβλήτων από τις νόμιμες μονάδες διαχείρισης, οι «παραγωγοί» γλιτώνουν σημαντικά χρηματικά ποσά, αποφεύγοντας την καταβολή τελών.

Βρόμικο παρελθόν

Οσον αφορά την «Αγγέλου Λατομεία», δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται αντιμέτωπη με κυρώσεις. Παχυλά πρόστιμα έχουν επιβληθεί κατά το παρελθόν στην εταιρεία για παράνομη αποκομιδή αδρανών υλικών, εργασίες εξόρυξης σε δασική, αλλά και σε αναδασωτέα έκταση. Ανάμεσα σε άλλα, ας σημειωθεί ότι το ΣΔΟΕ είχε βεβαιώσει στην εταιρεία οφειλές περίπου 450.000 ευρώ στο Δημόσιο για μισθώματα της περιόδου 2008-2012.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε εκδοθεί η τελευταία χρονικά απόφαση για αποβολή της εταιρείας από τους λατομικούς χώρους.
Η «Αγγέλου Λατομεία», στη συνέχεια, προσέφυγε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά οι αιτιάσεις της απορρίφθηκαν τον περασμένο Ιούνιο με πολύ τεκμηριωμένο τρόπο, σύμφωνα με πληροφορίες.
Οπως προκύπτει, όμως, η απόφαση αποβολής δεν έβαλε τέλος στις παράνομες δραστηριότητες εντός του λατομικού χώρου.
Ο δε ιδιοκτήτης της εταιρείας μοιάζει μάλλον... συνεπής στα όσα είχε πει στη δήμαρχο Σαλαμίνας, που προσπαθούσε να βάλει τέλος στη λατομική του δραστηριότητα«Ναι, παρανομώ και θα συνεχίσω να παρανομώ», είχε ουσιαστικά ομολογήσει στο παρελθόν ενώπιον της ίδιας, αστυνομικών οργάνων, δημοτικών συμβούλων και δημοτών.