Βαγγέλης Σέρφας : «Θα ήθελα να έχω την δυνατότητα να κάνω ταινίες με μια ιστορία που δεν θα μας αφήνει να κοιμηθούμε το βράδυ!»


Συνέντευξη στον Τάσο Καραντή

Αργά ή γρήγορα πράγματα έρχονται κατά πάνω μας». Ίσως αυτή η τελευταία φράση, στη συνέντευξη που μου παραχώρησε, ο Σαλαμίνιος, σκηνοθέτης Βαγγέλης Σέρφας, να κρύβεται η συνάντηση, η γνωριμία μας (με την ιδιότητά μου, του δημοσιογράφου, αλλά και του μέλους του Σκακιστικού Ομίλου Σαλαμίνας) και το αποτέλεσμα, η συνέντευξη.
-->
Μια φιλική κουβέντα ουσιαστικά, για τον κινηματογράφο, τις ταινίες μικρού μήκους, τη σκηνοθεσία (την έμπνευση και το σκοπό), τη Σαλαμίνα (τόπο καταγωγής του σκηνοθέτη), το σκάκι (η αγάπη του γι’ αυτό) κι η σχέση του με τη νέα του ταινία «Βασιλικός», τα γυρίσματα της οποίας έγιναν το Σεπτέμβρη του 2018, στη Σαλαμίνα, με τη συνδρομή του Σκακιστικού Ομίλου Σαλαμίνας (Σ.Ο.Σ.). 

-Βαγγέλη είσαι Σαλαμίνιος. Αν θα σε ρώταγε κάποιος για το νησί σου, πως θα του έδινες με δυο λόγια το ιδιαίτερο στίγμα του;

-«Ένας ιστορικός τόπος. Παρεξηγημένος, κάποιες φορές δίκαια. Ένα άγριο μέρος. Όχι ένα τυπικό ελληνικό νησί.».

-Ποια τοποθεσία του νησιού σ’ αρέσει περισσότερο και γιατί;

-«Ο όρμος των Αμπελακίων. Μου άρεσε το νεκροταφείο πλοίων που υπήρχε στην περιοχή.».

-Πως βλέπεις τη σημερινή Σαλαμίνα; Τι σ’ αρέσει και τι δεν σ’ αρέσει σ’ αυτήν;  Ποιες νομίζεις ότι είναι οι βασικές της ελλείψεις;

-«Με προβληματίζει η ανεξέλεγκτη δόμηση. Το τοπίο χάνει σιγά - σιγά την ταυτότητα του, από νησιωτικό γίνεται περισσότερο αστικό. Προτιμώ το νότιο τμήμα του νησιού, για τους ίδιους λόγους, θυμίζει πιο πολύ νησί.».


-Σπούδασες κινηματογράφο. Πως προέκυψε αυτή η αγάπη που σε οδήγησε στις σπουδές;

-«Σπούδασα κινηματογράφο τυχαία. Είχα κάποιους καθηγητές εκεί που αγαπούσαν πραγματικά αυτό που έκαναν. Ήταν μεταδοτικό.».

-Υπήρξαν σκηνοθέτες, ηθοποιοί, άνθρωποι του κινηματογράφου (Έλληνες και ξένοι), που σε επηρέασαν και σε καθόρισαν καλλιτεχνικά;

-«Ο σκηνοθέτης Νίκος Γραμματικός, ο σεναριογράφος Νίκος Παναγιωτόπουλος και η σκηνοθέτης Εύα Στεφανή.».

-Ξεκίνησες – όπως γίνεται συνήθως – με μια ταινία μικρού μήκους, το «Sunday» (2014), που γυρίστηκε επίσης στην Σαλαμίνα, και τιμήθηκε με το βραβείο σεναρίου του 37ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Μίλησέ μου για το «Sunday», για την αρχή σου ουσιαστικά.


-«Ήταν η πτυχιακή μου ταινία που έκανα με φίλους και συμφοιτητές. Αυτοχρηματοδοτούμενη. Είχαμε τελειώσει την σχολή λίγους μήνες πριν. Το σενάριο προϋπήρχε και είπαμε να το δοκιμάσουμε.».   


-Ακολούθησαν (το διάστημα 2017-2018) άλλες τρεις ταινίες μικρού μήκους : «Ουρανία» (2017), «Τζένη και Γιάννης» (2018), «37 Μέρες» (2018), όλες είτε σε σενάριο ή σκηνοθεσία ή και τα δυο μαζί, δική σου. Περιέγραψέ μας, με λίγα λόγια, αυτήν την παρακαταθήκη σου.

-«Έγραψα το σενάριο της μικρού μήκους ταινίας «Τζένη και Γιάννης» σε σκηνοθεσία Νικολέτας Λεούση. Μαζί με την Νικολέτα γράψαμε το σενάριο της ταινίας «37 μέρες» σε σκηνοθεσία της ίδιας. Στην «Ουρανία» της Δέσποινας Κούρτη έκανα το μοντάζ. Νομίζω πως όλα έχουν να κάνουν με την αφήγηση, είτε είναι σενάριο, είτε σκηνοθεσία ή μοντάζ.».

-Πάρα πολύ πρόσφατα, το Σεπτέμβρη του 2018, ολοκλήρωσες τη νέα σου ταινία μικρού μήκους (Βασιλικός). Πως προέκυψε η ιδέα κι η υλοποίησή της και γιατί επιλέχτηκε η Σαλαμίνα πάλι για τα γυρίσματα;

-«Πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι να βρούμε τα χρήματα για να ξεκινήσουμε την ταινία «Βασιλικός». Στο διάστημα αυτό το σενάριο της ταινίας άρχισε να μου μοιάζει ξένο. Το ξανάγραψα. Ήθελα να γίνει πιο προσωπικό. Επιλέξαμε να κάνουμε την ταινία στη Σαλαμίνα γι’ αυτόν το λόγο.».




-Το σκάκι παίζει ένα πολύ σημαντικό και κομβικό ρόλο στην ταινία. Μάλιστα, συνεργάστηκες με το Σκακιστικό Όμιλο Σαλαμίνας, για τις ανάγκες των γυρισμάτων. Τι ρόλο παίζει στην ταινία, αλλά και στην προσωπική σου ζωή, στην καθημερινότητά σου;

-«Αρχικά έχει πρακτικό ρόλο, παρακολουθούμε τον κεντρικό ήρωα της ταινίας να παίζει μια παρτίδα σκάκι. Έχει όμως και μια συμβολική σημασία καθώς είναι ένα από τα στοιχεία που συνδέουν τον ήρωα με το παρελθόν του. Ένα παρελθόν που ο ίδιος, κατά τ’ άλλα, θέλει να αποφύγει. Προσωπικά απολαμβάνω το σκάκι σε όλες του τις εκφάνσεις, είτε πρόκειται για το παιχνίδι καθαυτό, είτε για την ιστορία του. Ευχαριστώ πολύ τον Σκακιστικό Όμιλο Σαλαμίνας για την βοήθεια του και την ευγένεια με την οποία μας αντιμετώπισε.».    

-Μετράμε με το «Βασιλικό», 5 ταινίες μικρού μήκους, σε ισάριθμα σχεδόν χρόνια. Σε ενδιαφέρει αποκλειστικά το συγκεκριμένο είδος, είσαι ένας «μικρομηκάς», ή θα ήθελες να περάσεις στις ταινίες μεγάλου μήκους;

-«Θα ήθελα να έχω την δυνατότητα να κάνω ταινίες με φίλους ανεξάρτητα από το μέγεθος. Αρκεί να υπάρχει μια ιστορία που δεν θα μας αφήνει να κοιμηθούμε το βράδυ. Να μην μπορούμε να κάνουμε αλλιώς από το να την αφηγηθούμε.».


-Ποιο θα έλεγες πως είναι το στίγμα σου ως σκηνοθέτης; Καταρχάς υπάρχει; Ή θα ήθελες να δοκιμαστείς σε διαφορετικά είδη και ύφη ταινιών;

-«Δε νομίζω πως έχω προσωπικό στίγμα. Στο μέλλον θα ήθελα να ασχοληθώ με το ντοκιμαντέρ.».


-Υπάρχουν κάποια μελλοντικά σου σχέδια που θα ήθελες οπωσδήποτε να πραγματοποιήσεις, έστω και στο απώτερο μέλλον;

-«Προσπαθώ να είμαι συγκεντρωμένος σε αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή. Αργά ή γρήγορα πράγματα έρχονται κατά πάνω μας. Προσπαθώ να είμαι έτοιμος.».





*Βλ. το βραβευμένο «Sunday» : https://www.facebook.com/SUNdayshortmovie/