Κλίμα εκφοβισμού από την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων

Συντάκτης: Γιώτα Τέσση - efsyn.gr

Έντονες αντιδράσεις στον χώρο της παιδείας έχει προκαλέσει η πρωτοφανής ενέργεια της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων (ΠΕΘ) που καλεί τους εκπαιδευτικούς να μη διδάξουν το μάθημα των Θρησκευτικών με βάση τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών του υπ. Παιδείας επικαλούμενη αποφάσεις του ΣτΕ.

--> Πιο αναλυτικά, επικαλούμενη αποφάσεις του ΣτΕ η ΠΕΘ έστειλε επιστολή στους διευθυντές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ζητώντας τους να τα διαβιβάσουν στους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν το μάθημα των Θρησκευτικών.

Στα έγγραφα αυτά προτρέπει τους εκπαιδευτικούς να μη διδάσκουν το μάθημα των Θρησκευτικών σύμφωνα με το νόμιμο πρόγραμμα σπουδών και φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί ότι δεν θα υπάρξει καμία πειθαρχική ή ποινική συνέπεια σε όσους αρνηθούν να εφαρμόσουν τα νέα προγράμματα.

Αντίθετα, προειδοποιεί ότι γονείς προτίθενται να ασκήσουν μηνύσεις σε όσους συμβάλουν στη διδασκαλία των νέων προγραμμάτων στα θρησκευτικά, «η ύλη των οποίων ασκεί προσηλυτισμό στα παιδιά τους»(!) και τους επισημαίνει «τις δυνατότητες που έχουν να προστατευτούν από τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις και συνέπειες»...

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Παιδείας που κάνει λόγο για παράνομη ενέργεια και προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί παράνομες ενέργειες που επισείουν πειθαρχικές ευθύνες, ούτε θα επιτρέψει σε κανέναν να διαταράξει την εκπαιδευτική λειτουργία των σχολικών μονάδων και πολύ περισσότερο να ασκείται μια τέτοια απαράδεκτη πρακτική από την ΠΕΘ σε βάρος των εκπαιδευτικών.

Σχολιάζοντας την κίνηση της ΠΕΘ ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε:«Στη δημοκρατία μας υπάρχουν κανόνες και νόμοι. Κανείς δεν είναι υπεράνω των νόμων. Στον ευαίσθητο χώρο την εκπαίδευσης πολύ περισσότερο δεν δικαιολογούνται αυθαιρεσίες και παρανομίες σε βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δηλαδή σε βάρος των μαθητών. Η εκπαίδευση είναι ευθύνη της Πολιτείας και αυτή καθορίζει όλα όσα αφορούν την εκπαιδευτική διαδικασία. Τέτοιες ενέργειες αποτελούν αναχρονιστικές, σκοταδιστικές και παράνομες προτροπές και δεν έχουν καμία απολύτως πιθανότητα να τύχουν αποδοχής από την εκπαιδευτική κοινότητα. Οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν το μάθημα των Θρησκευτικών όπως έχουν αποδείξει θα συνεχίσουν να επιτελούν το καθήκον τους, αρνούμενοι και αυτή τη φορά να ακολουθήσουν τις απαράδεκτες προτροπές να παρανομήσουν».

Παράλληλα, ο γ.γ. του υπουργείου Ηλίας Γεωργαντάς ζητά με έγγραφό του από τους 13 περιφερειακούς διευθυντές να διασφαλιστεί η απαρέγκλιτη τήρηση του προβλεπόμενου αναλυτικού προγράμματος καθώς και να διερευνηθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες για μη τήρησή του σε μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τις «προσπάθειες εκφοβισμού των δασκάλων και θεολόγων εκπαιδευτικών» αποδοκίμασε με επιστολή του ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «Καιρός» κάνοντας λόγο για «προσπάθειες διάφορων κύκλων να εκφοβίσουν τους εκπαιδευτικούς εκείνους που διαφοροποιούνται από τη δική τους γραμμή, όταν οι τελευταίοι εκτελούν το εκπαιδευτικό έργο τους σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο ή επειδή έχουν ένα διαφορετικό όραμα για τη θρησκευτική εκπαίδευση στη χώρα μας».

Αναφέρεται, δε, «σε περιπτώσεις θεολογικά επιλήψιμης ρητορικής, μάλιστα ενίοτε από άμβωνος, επιπρόσθετα, έχουν καταγραφεί και μεθοδικές προσπάθειες να εμπλέξουν εκκλησιαστικούς θεσμούς, μοναστικές κοινότητες, θρησκευτικά σωματεία, συλλόγους, ακόμη και τους γονείς και τους μαθητές, για την εξυπηρέτηση των στόχων τους».

Διαβάστε περισσότερα εδώ