ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ: Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

Άκρως εποικοδομητική και διαφωτιστική ήταν η παρουσίαση της νέας πολιτικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων, από την Αφροδίτη Μπιζά, αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ. Στην εκδήλωση – συζήτηση που διοργάνωσε η δημοτική μας κίνηση την Κυριακή 14/4/19, ενεργοί πολίτες είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τις απόψεις, τις απορίες και την εμπειρία τους σχετικά με το ακανθώδες αυτό θέμα.
-->

Η περιβαλλοντική καταστροφή από την 60χρονη, ανεξέλεγκτη  λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής είναι μη αναστρέψιμη, καθώς από τους 1.700.000 τόνους απορριμμάτων της Αττικής ετησίως, μόνο το 7% ανακυκλώνεται.
Και, ενώ ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων (2016) προβλέπει τα αυτονόητα, δηλαδή διαλογή στην πηγή με στόχο την ταφή μόνο του 22% των απορριμμάτων, η ανταπόκριση των δήμων δεν ήταν ικανοποιητική.  Κι αυτό δεν οφείλεται στο κόστος εξοπλισμού ή των εγκαταστάσεων, αλλά στη δυσκολία αλλαγής νοοτροπίας.
Αν και όλες οι δημοτικές αρχές θέλουν να έχουν «καθαρό» το δήμο τους, αδιαφορούν για την ουσία του θέματος που είναι ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ: Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ.
Ο Δήμος Σαλαμίνας προφανώς και δεν αποτέλεσε εξαίρεση, καθώς η περιβαλλοντική πολιτική του ήταν σχεδόν ανύπαρκτη.  
Όχι μόνο δεν εφαρμόστηκε το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΤΣΔΑ), που συνέταξε ο Δήμος Σαλαμίνας το 2015, αλλά η κατάσταση έγινε χειρότερη:
  • οι πάνω από 25.000 τόνοι σκουπιδιών ανά έτος του νησιού καταλήγουν στο ΧΥΤΑ Φυλής (ο οποίος σε 2-3 χρόνια κλείνει),
  • κοινά απορριμματοφόρα  συλλέγουν τους «μπλε» κάδους (γεγονός  που αποθαρρύνει την όποια πρόθεση ανακύκλωσης),
  • καμία δράση ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης των πολιτών δεν υλοποιήθηκε,
  • καμία αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων δεν έγινε,
  • σκουπίδια παντού,
  • τα «Εξοφλημένα Ανενεργά Λατομεία»  «ΑΓΓΕΛΟΥ» και «ΜΠΙΖΑΝΙ» αντί να χρησιμοποιηθούν ως Πράσινα Σημεία ή Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων κλπ,  λειτουργούν ως παράνομες χωματερές (παράλληλα με την παράνομη  εξόρυξη και διακίνηση λατομικού υλικού)


Η νέα πολιτική, οικονομικά και οικολογικά  βιώσιμης διαχείρισης των απορριμμάτων, είναι μονόδρομος.


Η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και της προστασίας του περιβάλλοντος, αποτελεί το κρίσιμο διακύβευμα για το άμεσο μέλλον.