Θύμα του σεισμού ο ιστορικός «Ταινιόδρομος Κράκαρη»

Ένα σημαντικό μνημείο βιομηχανικής αρχαιολογίας έμελε να είναι ένα από τα θύματα του σεισμού της Παρασκευής.

Παρότι δόθηκε μια μάχη να μην κατεδαφιστεί, καθώς θεωρείται ένα σημαντικό μνημείο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, ο Ταινιόδρομος Κάκαρη ήταν τελικά ένα από τα θύματα του σεισμού της 19ης Ιουλίου 2019.
-->
Ο ταινιόδρομος ήταν επάνω στον λιμενοβραχίονα Κράκαρη, που ανήκε στη σειρά των μεγάλων έργων που άλλαξαν την εικόνα του λιμανιού του Πειραιά στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Μαζί με τον λιμενοβραχίονα Θεμιστοκλέους ολοκληρώθηκε το 1907.

Πάνω σε αυτό τον λιμενοβραχίονα θα κατασκευαστεί ταινιόδρομος, που αποτέλεσε τμήμα του ευρύτερου βιομηχανικού συμπλέγματος των «Λιπασμάτων» στην Δραπετσώνα, καθώς συνέδεε τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις με το λιμάνι.
Όταν το 2003 κατεδαφίστηκε ο κύριος όγκος των βιομηχανικών εγκαταστάσεων στα «Λιπάσματα», ο ταινιόδρομος επιβίωσε και θεωρήθηκε σημαντικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής.
Τότε θα τεθεί ο στόχος να συντηρηθεί ως βιομηχανικό μνημείο και να αξιοποιηθεί. Μάλιστα, ο ΟΛΠ είχε προκηρύξει το 2011 διαγωνισμό προκειμένου να αναπαλαιωθεί και να στεγαστεί στο χώρο αυτό εκθεσιακό κέντρο, εστιατόριο χωρητικότητας περίπου 250 ατόμων και αναψυκτήριο.
Το 2016 και ενώ προχωρούσε η πώληση του ΟΛΠ τέθηκε θέμα κατεδάφισης του ταινιόδρομου. Θα υπάρξουν όμως αντιδράσεις και τοπικών φορέων και της Περιφέρειας Αττικής. «Τελευταίο δείγμα της βιομηχανικής ιστορίας της πόλης», θα τον χαρακτηρίσει ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης. Αντίστοιχα, ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας θα υποστηρίξει ότι «ενδεχόμενη κατεδάφιση του ταινιόδρομου θα συνιστά εγκληματική πράξη κατά της βιομηχανικής ιστορίας του τόπου».
Ο ταινιόδρομος και ο λιμενοβραχίονας θα χαρακτηριστούν τελικά μνημείο μόλις το Νοέμβριο του 2017. Η σχετική υπουργική απόφαση θα αναφέρει ότι η κήρυξη γίνεται «διότι αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο των ήδη χαρακτηρισμένων από το ΥΠΠΟΑ κτηρίων των βιομηχανικών εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου της Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρείας Χημικών Προϊόντων (Λιπάσματα Δραπετσώνας) και τοπόσημο στην είσοδο του Προλιμένα Πειραιώς. Επίσης διαθέτουν τα ιδιαίτερα εκείνα αξιόλογα χαρακτηριστικά από αρχιτεκτονική, κοινωνική και ιστορική άποψη».
Όμως, η κήρυξη δεν ακολουθήθηκε από τις ανάλογες ενέργειες για τη συντήρηση και την αξιοποίηση. Η αποκατάσταση και ανάδειξη του Ταινιόδρομου ήταν τμήμα της συζήτησης για το master plan του λιμανιού του Πειραιά. Όμως, ήρθε ο σεισμός και το πλήγμα ήταν μεγάλο για αυτό το μοναδικό μνημείο.

in.gr