ΕΦΣΥΝ: Μηνυτήρια αναφορά για έργα σε Ψυττάλεια και Κυνόσουρα

Οι μηνυτές επισημαίνουν ότι «η ΟΛΠ Α.Ε. δεν έχει δικαίωμα χρήσης ή εκμετάλλευσης οιουδήποτε χερσαίου ή θαλάσσιου τμήματος της Ψυττάλειας διότι δεν περιλαμβάνεται στους χώρους του Λιμένος Πειραιώς όπως παραχωρήθηκαν δυνάμει της από 13-2-2002 Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΛΠ Α.Ε.»
Μηνυτήρια αναφορά κατά της ΟΛΠ Α.Ε., των μελών της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) του υπουργείου Ναυτιλίας και κατά παντός υπευθύνου κατέθεσαν δύο δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Σαλαμίνας και ένας γεωπόνος, κάτοικος Σαλαμίνας.
-->
Οι τρεις μηνυτές υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την 80ή και 81η συνεδρίαση της ΕΣΑΛ στις 25/9/2019 και 9/10/2019 και βάσει αυτών εγκρίθηκαν έργα που συμπεριλαμβάνονται στο master plan της ΟΛΠ Α.Ε. και τα οποία πρόκειται να γίνουν σε περιοχές της Σαλαμίνας «ελήφθησαν παράνομα και παράτυπα και οποιαδήποτε εκτέλεση βάσει αυτών είναι απολύτως μη νόμιμη».
Συγκεκριμένα αναφέρονται στη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση ναυπηγείου στην Ψυττάλεια και στην τοποθέτηση πλωτής δεξαμενής, στη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση πλωτών κατασκευών και ναύδετων για την εξυπηρέτηση πλοίων στην Κυνόσουρα, στη σχεδιαζόμενη κατασκευή τουριστικού και αλιευτικού λιμένα στην Κυνόσουρα και στη συνέχιση της λειτουργίας των ναυπηγείων στη βόρεια Κυνόσουρα σε αρχαιολογική ζώνη Α' απολύτου προστασίας και στην περιοχή Πούντα Αμπελακίων σε Ζώνη Β' προστασίας.
Σχετικά με την εγκατάσταση πλωτής δεξαμενής σε περιοχή της νήσου Ψυττάλειας επισημαίνουν ότι «η ΟΛΠ Α.Ε. δεν έχει δικαίωμα χρήσης ή εκμετάλλευσης οιουδήποτε χερσαίου ή θαλάσσιου τμήματος της εν λόγω περιοχής διότι δεν περιλαμβάνεται στους χώρους του Λιμένος Πειραιώς όπως παραχωρήθηκαν δυνάμει της από 13-2-2002 Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΛΠ Α.Ε.».
-->
Προσθέτουν ακόμα ότι «οι σκοπούμενες κατασκευές συνιστούν μεγάλης κλίμακας επεμβάσεις και εγείρουν σοβαρότατα ζητήματα νομιμότητας και περιβαλλοντικής προστασίας, πολύ δε περισσότερο στον βαθμό που επιχειρείται η εκ του πλαγίου νομιμοποίησή τους στο πλαίσιο των επενδυτικών σχεδίων της ΟΛΠ Α.Ε.
»Συνεπάγεται δε περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος σε μία ήδη επιβαρυμένη περιοχή και δη τόσο του φυσικού όσο και του πολιτιστικού, λόγω της γειτνίασης με ειδικής προστασίας αρχαιολογικές περιοχές (Ζώνη Α’ απολύτου προστασίας και Ζώνη Β’ πολλαπλώς προστατευόμενη της Κυνόσουρας Σαλαμίνας)».
Για την εγκατάσταση πλωτών κατασκευών και ναύδετων για την εξυπηρέτηση πλοίων αλλά και για την κατασκευή τουριστικού αλιευτικού λιμένα σε περιοχές της Κυνόσουρας, τονίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι «ασύμβατο με την ισχύουσα νομοθεσία γιατί δυνάμει του νόμου 4404/16 απαγορεύεται οποιαδήποτε λιμενική δραστηριότητα περιλαμβανομένης της πρόσδεσης πλοίων σε θαλάσσια ζώνη πλάτους 200 μέτρων περιμετρικά της Κυνόσουρας στους χωροθετούμενους αρχαιολογικούς χώρους όπου περιλαμβάνονται και οι επίδικες ζώνες».
Για τη συνέχιση της λειτουργίας των ναυπηγείων στις περιοχές της βόρειας Κυνόσουρας στη μηνυτήρια αναφορά επισημαίνεται ότι μια τέτοια απόφαση είναι «ασύμβατη με τη νομοθεσία διότι πρόκειται για ζώνες Α’ απολύτου προστασίας όπου απαγορεύεται ρητά η δόμηση, η οποιαδήποτε αλλοίωση του εδάφους, η λειτουργία ναυπηγοεπισκευαστικών μονάδων, η κατασκευή λιμενικών έργων, καθώς και οποιαδήποτε κατασκευή για την οποία απαιτείται ή δεν απαιτείται άδεια της αρμόδιας πολεοδομικής αρχής».
Η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.
-->