Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του έκοψε ο Ναυτικός Όμιλος Βουρκαρίου

Την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κοπή της Βασιλόπιτας του ΝΟΒΣ στο «ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙ»  στο Βουρκάρι Σαλαμίνας.

-->

Την Βασιλόπιτα ευλόγησε ο Αιδεσιμότατος π. Παναγιώτης Μούλτος και τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Β’ Πειραιά κ. Δ. Μαρκόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής κα. Β. Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη, ο Δήμαρχος Σαλαμίνος κ. Γ. Παναγόπουλος, ο Πρόεδρος του ΔΛΤΣ Κ. Δ. Ελευσινιώτης, ο Αντιδήμαρχος Έργων Δήμου Σαλαμίνος κ. Ν. Κόγιας, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Κοινωνικών Υπηρεσιών Δήμου Σαλαμίνος κ. Π. Διολέτης, ο Πρόεδρος Δημ. Διαμερίσματος Δήμου Σαλαμίνος κ. Ν. Αρσένης, ο Πρόεδρος του ΑΚΟΙΠΟΠ, Δημ. Σύμβουλος κ. Α. Αλαΐσκας, ο Αντιπρόεδρος του ΔΛΤΣ Δημ. Σύμβουλος κ. Σ. Ευσταθίου, οι Δημ. Σύμβουλοι κκ.Κ. Παπαμιχαήλ – Διγενάκη και Α. Δουμένης, ο Επίτιμος Αρχηγός Λιμενικού Σώματος Ναύαρχος κ. Χ. Δελημιχάλης από την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία ο Αντιπρόεδρος της Πειθαρχικής Επιτροπής και Πρόεδρος του ΝΟΕΦ κ. Βασίλης Βιρβίλης, ο Έφορος Τριγώνου Περιφέρειας Αθηνών και Πρόεδρος του ΣΕΑΝΑΔΠ κ. Γιώργος Παπαστεφάνου, Πρόεδροι Ναυτικών Ομίλων και Συλλόγων της Σαλαμίνας, πολλοί φίλοι και τα μέλη του ΝΟΒΣ.




Ο Πρόεδρος του ΝΟΒΣ στην ομιλία του αναφέρθηκε στα γεγονότα και στην δραστηριότητα του ΝΟΒΣ περασμένου χρόνου, που σε λίγες γραμμές ήταν:
Η προσπάθεια οικονομικής εξόντωσης του Ομίλου, με τις επιπτώσεις της αφ’ ενός. Και αφ’ ετέρου, η Δικαίωση των θέσεων, και της Νομιμότητας των ενεργειών της Διοίκησης του ΝΟΒΣ, που έλαμψε στην ετυμηγορία της Δικαιοσύνης. Αθώοι λοιπόν για την δήθεν «παράνομη τσιμεντόστρωση». Αθώοι για τις δήθεν «παράνομες εγκαταστάσεις». Και τέλος στο Αρχείο η δήθεν «Παράνομη Παραχώρηση» του τμήματος του Λιμανιού, καθώς «δεν προέκυψε τέλεση οιασδήποτε αξιόποινης πράξης», όπως χαρακτηριστικά ανάφερε στην αναφορά του ο κ. Εισαγγελέας.



Η πολιτική των τοπικών Αρχόντων κατά το περασμένο έτος είχε ως αποτέλεσμα με τον οικονομικό στραγγαλισμό που επέβαλαν στον ΝΟΒΣ, να είναι Μεγάλοι χαμένοι τα Παιδιά, οι Αθλητές μας. Τους στέρησαν το δικαίωμα να λαμβάνουν μέρος σε αγώνες, να βελτιώνονται, να έχουν διακρίσεις. Τους στέρησαν το δικαίωμα να αποκτήσουν εφόδια και προνόμια για το μέλλον τους. Τους στέρησαν την Ελπίδα. Τρανταχτή έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας και ευθύνης. Όλα συνοψίσθηκαν σε μία φράση κλισέ: «Ανάκτηση της διοίκησης του λιμανιού». Αλήθεια με τι Δημόσιο όφελος;  Άνθρακες ο θησαυρός! Πομπώδη λόγια και μηδενικά αποτέλεσμα για τον τόπο. Έμεινε το πούσι και η καταχνιά να επισκιάζουν, την απώλεια που υπέστησαν τα δικαιώματα των Παιδιών της Σαλαμίνας, την διαρροή των Μελών από τον ΝΟΒΣ, την ανακοπή της ανοδικής μας πορείας και τέλος του οράματος και της ελπίδας. Η ικανοποίηση από την Δικαίωσή μας στα Δικαστήρια, δεν στάθηκε ικανή ούτε καν να ισοφαρίσει την ζημιά!
-->
Αναφέρθηκε στην δραστηριότητα τον χρόνο που πέρασε, όπου οι μικροί αθλητές του ΝΟΒΣ είχαν τις εξής επιτυχίες:Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου αξιοποιώντας στο έπακρο την εμπειρία  τις γνώσεις και το άριστο υλικό που του παρείχε ο ΝΟΒΣ με την συμμετοχή του σε αγώνες τα προηγούμενα χρόνια, να διακριθεί και πάλι σε Πανελλήνιο Επίπεδο στην Ιστιοπλοΐα κατακτώντας την 1η θέση και το χρυσό μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα BUG 2019 που έγινε στο Φάληρο τον Σεπτέμβριο.    (Ο Δημήτρης όπως και άλλοι ικανοί Αθλητές που ανδρώθηκαν στην αγκαλιά του ΝΟΒΣ, δεν βρίσκεται πλέον από τον Οκτώβριο μεταξύ των αθλητών μας, αφού η οικονομική κατάσταση του Ομίλου δεν μπορούσε να παρέξει την υποστήριξη που απαιτείτο. Να σημειώσουμε ότι ο Δημήτρης κλίθηκε πρόσφατα στην Εθνική Ομάδα BUG και είναι ο Πρώτος  Σαλαμίνιος  Αθλητής Ιστιοπλοΐας  που καλείται να στελεχώσει Εθνική Ομάδα)
Συμμετείχαν:

  • σε  2    Πανελλήνια Πρωταθλήματα , έναντι 5 τα προηγούμενα χρόνια
  • σε  1    Περιφερειακό Πρωτάθλημα έναντι 4 τα προηγούμενα χρόνια
  • σε  3  Διασυλλογικούς αγώνες έναντι 20 τα προηγούμενα χρόνια
  • με συνολικό αριθμό συμμετοχών τους σε αγώνες το 2019 να ανέρχεται σε 25 έναντι 135 τα προηγούμενα χρόνια.

Οι διαφορές είναι τρανταχτά εμφανείς και οφείλονται ακριβώς στην αδυναμία υποστήριξής τους από τον Όμιλο, απόρροια και αυτές της άφρονος πολιτικής των «αρχόντων μας» να τους στερήσουν την εμπειρία και τις γνώσεις.





Η δράση του ΝΟΒΣ σε αθλητικό ιστιοπλοϊκό επίπεδο, ήταν το 2019  υποτονική.
Έγινε η διοργάνωση προπονητικού camp από 26 έως 30 Δεκεμβρίου με συμμετοχή 50 αθλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, υπό τον συντονισμό του τέως ομοσπονδιακού προπονητή Ελλάδος και Μεγ. Βρετανίας Βαγγέλη Ατζεμιάν. Μας τιμά η επιλογή του θαλάσσιου στίβου του κόλπου της Σαλαμίνας και των εγκαταστάσεών μας, από έναν ομοσπονδιακό προπονητή της εμβέλειας του κ. Ατζεμιάν για τρίτη συνεχή χρονιά. Αναδεικνύεται η αξία αυτού του θαλάσσιου στίβου για προβολή της Σαλαμίνας ως  ιστιοπλοϊκό κέντρο. Εμείς το γνωρίζουμε και το διαλαλούμε. Ποιος όμως μας ακούει;
Είχαμε την  χαρά και τιμή να συνδράμουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας την HELMEPA και τους LLOYD`S  REGISTER FAUDATION, για την υλοποίηση του προγράμματος «Ενισχύοντας το Πνεύμα Ναυτικής Ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο», στην πόλη μας την Σαλαμίνα. Το τριετές αυτό πρόγραμμα, είχε ως αφετηρία την Σαλαμίνα, και υλοποιήθηκε με Εσπερίδα στην αίθουσα Μπόγρη του Δημαρχείου, όπου βρισκόταν η έκθεση για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, την οποία επισκέφθηκαν όλα τα σχολεία της Σαλαμίνας. 

Ως συνειδητοποιημένοι χρήστες του λιμανιού, αναδείξαμε τα μείζονα προβλήματα που παραμένουν άλυτα επί σειρά ετών στο λιμάνι και αφορούν πρωτίστως την Συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας στην προστασία της Περιουσίας και του Περιβάλλοντος. Βλέπετε η «Χρηστή διοίκηση του λιμανιού» δεν περιελάμβανε ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ, η δε «Νομιμότητα» που η επίκλησή της εύκολα επιδεικνύεται ως το αντίπαλο δέος της καλής προαίρεσης, εδώ καθίσταται επιλεκτικά αόρατη. Η έννοια λιμάνι περιλαμβάνει και πρέπει να περιλαμβάνει κάθε είδους προστασία και διευκόλυνση. Έτσι λοιπόν η πυρασφάλεια, η συγκέντρωση και αποκομιδή καταλοίπων, η Ασφάλεια λιμενικών εγκαταστάσεων και η συντήρηση των συνδέσμων και των αγκυρίων των πλωτών προβλητών, υποχρεώσεις που απορρέουν από τον νόμο, δεν άγγιξε τους «Υπευθύνους». Από το 2017 που γνώριζαν ότι υπάρχει ανάγκη αντικατάστασης φθαρμένων μερών και αλυσίδων ουδέν έπραξαν, ΑΔΙΑΦΟΡΙΣΑΝ! 
-->
Για τον καινούριο χρόνο που μόλις άρχισε, χρόνο εορτασμού των 2500 χρόνων από την ιστορική και τεράστιας σημασίας για την ανθρωπότητα Ναυμαχία της Σαλαμίνος, αρχή της 2ης δεκαετίας στην ναυταθλητική μας δραστηριότητα, ανέφερε ότι, διακρίνουμε θολά ένα καλύτερο αύριο. Το πούσι βλέπετε όσον μας αφορά, δεν έχει διαλυθεί ακόμα, καθώς αιωρείται η καχυποψία, η αμφιβολία, η αναβλητικότητα και η απροθυμία στον έγκαιρο προγραμματισμό, στον συντονισμό των ενεργειών και στην ικανοποίηση των εύλογων αιτημάτων μας. Θέλουμε να αφήσουμε πίσω όλα τα δυσάρεστα που μας πλήγωσαν και στάθηκαν φρένο στην πρόοδο.
  • Δηλώνουμε την επιθυμία να αναλάβουμε την υλοποίηση του αγωνιστικού μέρους ιστιοπλοϊκών αγώνων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ιστιοπλοΐας Ενόπλων Δυνάμεων (CISM) που θα διεξαχθεί σε Πειραιά και Σαλαμίνα, όπως έχει ανακοινώσει το Διεθνές Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων, για την εβδομάδα 21 έως 27 Σεπτεμβρίου, ή τμήμα αυτού, αν υπάρχει πρόβλεψη για κάτι τέτοιο στον κόλπο της Σαλαμίνας.
  • Ευελπιστούμε να ευοδωθεί το αίτημά μας, να μας ανατεθεί από την ΕΙΟ,  η διοργάνωση ενός Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ιστιοπλοΐας.
  • Ευελπιστούμε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα Leader, στο σύνολό του, καθώς διακρίνουμε δισταχτικότητα στην παροχή των αυτονόητων, όπως είναι η αναγκαία από το πρόγραμμα εξασφάλιση παραχώρησης χώρου των εγκαταστάσεων. Δεν νοείται Ναυτικός Όμιλος να μην έχει χώρο για τις ναυταθλητικές του δραστηριότητες, εξασφαλισμένο για όλο το διάστημα που είναι ενεργός!
  • Ευελπιστούμε στην δικαίωση των επιδιώξεών μας, για αίσια λύση του προβλήματος του ορισμού τμήματος του λιμένος για χρήση από τα μέλη μας, με συνθήκες που να συνηγορούν στην οικονομική ενίσχυση του ΝΟΒΣ από τις συνδρομές των. Εδώ θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Βουλευτή κ. Δ. Μαρκόπουλο με την διορατικότητα και την κατανόηση που τον διακρίνει, για την συμβολή του προς τον ΓΓΛΛΠΝΕ κ. Ευ. Κυριαζόπουλο να μας δεχθεί και να ακούσει τα αιτήματα και τις προτάσεις μας με κατανόηση. Η λαίλαπα που ξέσπασε από την δήθεν «παράνομη παραχώρηση» είχε θύματα όλους τους Ναυτικούς Ομίλους που φιλοξενούνται σε χώρους εποπτείας Λιμενικών Ταμείων ανά την Ελλάδα και όχι μόνο, αφού τροποποιήθηκε διάταξη νόμου τον Απρίλιο του 2019, που δεν επιτρέπει παραχώρηση χώρων θαλάσσιας ζώνης λιμένα σε Ναυτικούς Ομίλους. Αυτό μας υποσχέθηκε ο νέος ΓΓΛΛΠΝΕ ότι θα προσπαθήσει να το διορθώσει.

Επίσης, για το νέο έτος έχουμε προγραμματίσει:     

  • Αγώνα ιστιοπλοΐας ανοιχτής Θαλάσσης «Κύπελλο Ναυμαχίας Σαλαμίνος 2020» το Σαββατοκύριακο 26 – 27 Σεπτεμβρίου
  • Διασυλλογικό αγώνα «Κύπελλο Σαλαμινομάχων 2020» τον Σεπτέμβριο
  • Διασυλλογικό αγώνα «Αίαντος 2020» τον  Δεκέμβριο
  • Σχολεία ιστιοπλοΐας ανοιχτής θαλάσσης την Άνοιξη και το Φθινόπωρο
  • Συμμετοχή αθλητών μας σε αριθμό διασυλλογικών, περιφερειακών και πανελληνίων αγώνων, εάν υπάρξουν έσοδα.
  • Καθαρισμούς ακτών στα πλαίσια των πρωτοβουλιών της HELMEPA.
  • Εκδήλωση για ιστιοπλοΐα από Άτομα με Ειδικές Δεξιότητες. 
  • Συνέχιση της προσπάθειας ανεύρεσης χορηγών και αξιοποίησης ευκαιριών για ανανέωση/ εκσυγχρονισμό του αθλητικού υλικού του ΝΟΒΣ.

 Τόνισε την αξία της Ιστιοπλοΐας για τον τόπο μας. Είναι το μοναδικό άθλημα της θάλασσας που μπορεί μέσα από επίσημες Εθνικές και Διεθνείς διοργανώσεις, να προβάλει το νησί μας σε αθλητικό και τουριστικό επίπεδο. Είναι μία προοπτική οικονομικής ανάπτυξης για το νησί. Ελπίζουμε να γίνει περισσότερο ορατή από όλους. Το λιμάνι από την δραστηριότητα του ΝΟΒΣ, προσελκύει χρόνο με τον χρόνο όλο και περισσότερους επισκέπτες. Αξιοποιείστε την συνδρομή μας. Πιστεύουμε ότι με τις δραστηριότητές μας είμαστε πρεσβευτές προβολής του νησιού.

Στην συνέχεια τον λόγο έλαβαν ο Βουλευτής κ. Δ. Μαρκόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης κα Β. Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη, ο Δήμαρχος Σαλαμίνος κ. Γ. Παναγόπουλος και ο Πρόεδρος του ΔΛΤΣ κ. Δ. Ελευσινιώτης.

Τιμήθηκε ο τέως Πρόεδρος του ΔΛΤΣ κ. Γιάννης Λένης για την βούληση, την διορατικότητα, την παρρησία και την νομιμοφροσύνη που άσκησε τα καθήκοντά του, προς όφελος του τόπου μας και των ναυταθλητικών συλλόγων.

Έγινε η απονομή Διπλωμάτων Ιστιοπλοΐας στους αποφοίτους της Σχολής.

Έγινε η απονομή Αναμνηστικών Διπλωμάτων στα παιδιά που συμμετείχαν στον καθαρισμό ακτών.

Τα τυχερά νόμισματα της Βασιλόπιτας κέρδισαν ο Αντιπρόεδρος της Πειθαρχικής Επιτροπής της Ελλ. Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και Πρόεδρος του ΝΟΕΦ κ. Β. Βιρβίλης και ο κ. Γιάννης Λένης.



Εκ του  Διοικητικού  Συμβουλίου
-->