Είμαι δεκαεξάρης σας γ.... τα λύκεια*

Οι μαθητικές καταλήψεις ξανά στο προσκήνιο. Πάνω από 700 καταλήψεις σχολείων σε όλη τη χώρα, σε πάνω από 35 πόλεις.

Μόδα για κάποιους, εργαστήριο νέων επαναστάσεων για άλλους, μπαχαλάκηδες που επιβάλουν το νόμο τους και διάφορες τέτοιου τύπου απόψεις σε σχόλια και αναρτήσεις.

-->

Και όμως υπάρχουν δεκάδες αιτίες για τις οποίες τα παιδιά θα έπρεπε να είναι στα κάγκελα και όχι μόνα τους, και οι αιτίες αυτές εν μέσω υγειονομικής κρίσης πολλαπλασιάστηκαν.

Γιατί όμως κάθε φορά που γίνεται μια μαθητική κινητοποίηση κάποιοι σπεύδουν να την λοιδορήσουν και πως αυτό δρα αποπροσανατολιστικά; Τη μερίδα του λέοντος στα αρνητικά σχόλια κατέχουν οι «τεμπέληδες καθηγητές», οι «δέκα μπαχαλάκηδες» και οι κατ’ επίφαση αριστεροί επαναστάτες. Έσπευσαν μάλιστα από τις πρώτες κιόλας κινητοποιήσεις κάποια προβεβλημένα στελέχη των συντηρητικών κομμάτων να εκφράσουν ποικιλοτρόπως την αντίθεση τους.

 Εύκολα λοιπόν το πεδίο της αντιπαράθεσης γίνεται άγονο. Το σημερινό σχολείο με ότι αυτό περιλαμβάνει είτε ως μαθητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, είτε ως κτήριο, είτε τέλος ως επίσημη κρατική και δημοτική εξουσία είναι σε κρίση. Απαρχαιωμένα κτήρια, ανύπαρκτες υλικοτεχνικές υποδομές, εκπαιδευτικοί λάστιχα που μοιράζονται από σχολείο σε σχολείο και από πόλη σε πόλη, εκπαιδευτικοί κουρασμένοι με μεγάλο μέσο όρο ηλικίας, μαθητές που περιμένουν να τελειώσει το σχολείο για να αρχίσει ο Γολγοθάς των φροντιστηρίων, γονείς που δεν πιστεύουν στο δημόσιο σχολείο και δεν το στηρίζουν και τέλος μια πολιτεία,  σε όποιο επίπεδο και αν εκφράζεται,  να αποποιείται τις ευθύνες της.

Ενώ αυτά είναι χρόνιες παθογένειες του ελληνικού σχολείου κανείς δε συζητά για αυτές αλλά σπεύδουν όλοι να κάνουν πολιτική σπέκουλα και να ενεργοποιούν τα κοινωνικά αντανακλαστικά.

-->


Όμως οι καταλήψεις είναι εδώ και τα παιδιά μπαχαλάκηδες ή όχι διεκδικούν και τα αιτήματα τους είναι υπαρκτά και δίκαια. Αν σταθεί κάποιος και τα διαβάσει χωρίς κομματικά γυαλιά και χωρίς προκαταλήψεις, σε λίγα θα καταφέρει να διαφωνήσει.

Σύμφωνα λοιπόν με την «ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ» @mathites.gr, οι μαθητές απαιτούν:
  • Να λυθεί το ζήτημα με την πολύωρη χρήση μάσκας που δυσκολεύει το μάθημα. Μικρότερες διδακτικές ώρες, επαρκή διαλείμματα.
  • Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη στην κατεύθυνση των 15 μαθητών στην τάξη.
  • Προσλήψεις καθηγητών- να καλυφθούν όλα τα κενά.
  • Επαρκές προσωπικό καθαριότητας.
  • Με ευθύνη Υπουργείου Παιδείας, Περιφερειών και Δήμων να βρεθούν κατάλληλοι χώροι για σχολεία με σοβαρά κτηριακά προβλήματα.
  • Ασφαλείς, συχνές και δωρεάν μεταφορές για τους μαθητές.
  • Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων
  • Καμία σκέψη για κάμερες στις σχολικές αίθουσες.
  • Να εξασφαλιστούν οι όροι για να πραγματοποιηθούν οι σχολικές εκδρομές ή έστω άλλες ψυχαγωγικές- εκπαιδευτικές μαθητικές δραστηριότητες.
Στην ανακοίνωση τους συνεχίζουν «Θέλουμε, τους γονείς και τους καθηγητές δίπλα μας. Μας χαροποιεί που βαδίζουμε μαζί με την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Ελλάδας, Ενώσεις Εκπαιδευτικών, εργαζόμενους, φοιτητές. Καταλαβαίνουμε πως ίσως κάποιοι γονείς ανησυχούν Θέλουμε και έχουμε δικαίωμα σε ένα ΑΣΦΑΛΕΣ ΣΧΟΛΕΙΟ! ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΟΡΦΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΑ ΟΛΟΠΛΕΥΡΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΑΣ! Για αυτό και αγωνιζόμαστε! Είμαστε μαζί!».


*από στίχους του Δ. Σαββόπουλου του τραγουδιού "τον χειμώνα ετούτο"
** η φωτογραφία από την σημερινή κατάληψη (πηγή facebook)