H παρισινή FIAC ανοίγει online τις πόρτες της με 200 γκαλερί από όλο τον κόσμο


Χαράς ευαγγέλια για τους φιλότεχνους όλου του κόσμου που δεν μπορούν να φτάσουν στο Παρίσι, αλλά θα μπορέσουν από σήμερα 4 έως τις 7 Μαρτίου να δουν τα έργα που προτείνουν οι γκαλερί από όλο τον κόσμο σε μια γιορτή της τέχνης.

 

Η παρισινή FIAC που δεν κατάφερε να ανοίξει τις πόρτες της στο Γκράν Παλέ, το φθινόπωρο του 2020, ανανέωσε το ραντεβού της με το φιλότεχνο κοινό –που αναμένεται να είναι πολυπληθές (το 2019 υποδέχθηκε 75.000 επισκέπτες)– παρά την έλλειψη φυσικής παρουσίας.

 

Άλλωστε το παράδειγμα της λονδρέζικης Frieze που και αυτή έκανε μια μετάβαση –αρχικά αντιμετωπίζοντας με σκεπτικισμό το εγχείρημα– στην ψηφιακή πραγματικότητα και διοργάνωση, μόνο ενθαρρυντικό μπορεί να είναι για τους Γάλλους διοργανωτές αφού έδωσε τη δυνατότητα σε πολύ περισσότερους από όσους ανέμεναν, φιλότεχνους, πελάτες και περίεργους να επικοινωνήσουν με τη τέχνη και τα δημιουργήματα των και να χαρτογραφήσουν όλες τις τάσεις που κυριαρχούν σε κάθε μέρος του κόσμου.

 

Η FIAC, Διεθνής Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης, η δεύτερη μεγαλύτερη έκθεση της Ευρώπης, πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 1974, στην καρδιά της παριζιάνικης πρωτεύουσας. Είναι το μεγάλο γεγονός και το ραντεβού της τέχνης κάθε Οκτώβριο και συγκεντρώνει τον ανθό της καλλιτεχνικής δημιουργίας από τους σύγχρονους δασκάλους των αρχών του εικοστού αιώνα έως τις πιο αναδυόμενες τάσεις που εκπροσωπούνται σε ειδικό πρόγραμμα για νέες γκαλερί.

 

Εκτός από το Γκράν Παλέ, έργα παρουσιάζονται και στο Πτι Παλέ και εκτός των τειχών, σε εμβληματικά μέρη του Παρισιού, στις πλατείες Βαντόμ και Κονκόρντ, στους κήπους του Κεραμεικού και στο μουσείο Ντελακρουά και συνεργαζόμενα τα ιδρύματα της χώρας όπως το μουσείο του Λούβρου, το Κέντρο Πομπιντού και το Περνό Ρικάρ. 

 

Τα FIAC Online Viewing Rooms είναι η πρώτη διαδικτυακή της έκδοση και η πλατφόρμα της θα φιλοξενήσει περισσότερες από 200 γκαλερί, αναδυόμενες και καθιερωμένες, σύγχρονης τέχνης, μοντέρνας τέχνης και ντιζάιν.

 

Σε αυτή τη νέα περίοδο και εν μέσω πανδημίας συλλέκτες, ιδρύματα, ερασιτέχνες λάτρεις της τέχνης, γκαλερίστες από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν για να «κάνουν μια πρόβα» σε μια πλατφόρμα δυναμική, εργονομική, διασκεδαστική και αποτελεσματική που θα δημιουργήσει νέες συνδέσεις μεταξύ του κοινού και των γκαλερί σε όλο τον κόσμο και των καλλιτεχνών που εκπροσωπούν εμπλουτίζοντας τον διάλογο που έχει ανοίξει η διοργάνωση εδώ και 47 χρόνια.

 

Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν δυο γκαλερί: 

 

  • Η Breeder θα παρουσιάσει τον Γιάννη Βαρελά, τον Luke Edward Hall, τον Katlego Tlabela, τον Ekene Stanley Emecheta, και την Deborah Segun.
  • Η γκαλερί Bernier–Eliades θα παρουσιάσει τους Martin Belou, Alan Charlton, Bertrand Lavier, Marisa Merz, Annette Messager, Brian Rochefort, Ulrich Rückriem, Charles Sandison, Thomas Schütte, Philip A. Zimmermann.

 

Οι φιλότεχνοι θα μπορούν όχι μόνο να κάνουν διαδικτυακούς περιπάτους αλλά και να παρακολουθήσουν αφιερώματα και επιλογές από διεθνείς επιμελητές σε ένα παράλληλο πρόγραμμα.

 

Εστιάζοντας αποφασιστικά στο μέλλον οι διοργανωτές ετοιμάζονται πυρετωδώς για τη διοργάνωση του φθινοπώρου του 2021, με τη FIAC να γιορτάζει τα 47α γενέθλιά της στις νέες της εγκαταστάσεις στο Grand Palais Ephémère, στο Champ-de-Mars από τις 21 έως τις 24 Οκτωβρίου 2021.

 

Τα Online Viewing Rooms θα είναι ανοιχτά στο κοινό από την Πέμπτη 4 Μαρτίου (10 π.μ.) έως την Κυριακή 7 Μαρτίου.