Ενημέρωση κατοίκων της περιοχής Αγ. Νικολάου Σαλαμίνας για το κόστος σύνδεσης στο αποχετευτικό δίκτυο


Έχει περάσει παραπάνω από ένας χρόνος από την  τελευταία ενημέρωσή σας από τον Σύλλογό μας, σχετικά με την υπερκοστολόγηση των τελών σύνδεσης στο αποχετευτικό δίκτυο της Σαλαμίνας.

Οι περισσότεροι Δημότες που συνδεθήκατε στην αποχέτευση έχετε ήδη παραλάβει τα εκκαθαριστικά σημειώματα, με τα οποία καλείστε να πληρώσετε σχεδόν το διπλάσιο κόστος (2.125 ευρώ ανά σύνδεση κατ΄αποκοπή) από αυτό που σας είχαν  υπολογίσει οι υπηρεσίες του Δήμου. 

Όλο αυτό το διάστημα  ο Σύλλογός μας δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να προσπαθεί με συναντήσεις, ενημερώσεις και πιέσεις προς όλους τους Φορείς (Δήμο Σαλαμίνας, Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Αττικής, Υπουργείο Περιβάλλοντος, Βουλευτές της Β΄ Πειραιώς),  να βρεθεί τρόπος να καλυφθεί το επιπλέον κόστος από κάποιο πρόγραμμα, ώστε να μην επιβαρυνθούν  οι Δημότες.           

Ο Σύλλογος  από  τις πρώτες ημέρες της νέας  Δημοτικής Αρχής είχε ζητήσει να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο (Δ.Σ), ώστε να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους  όλες οι Δημοτικές Παρατάξεις για εξεύρεση λύσης.

Τελικά το  θέμα συζητήθηκε τον Φεβρουάριο 2021, μετά από πρωτοβουλία του Δημοτικού Συμβούλου κ. Μπάγιου Θρασύβουλου, ο οποίος ζήτησε να ακυρωθεί η υπ’ αριθμ.199/2017 απόφαση του Δ.Σ, η οποία ορίζει κατ’ αποκοπή το κόστος ανά  σύνδεση, να υπολογιστεί το κόστος κάθε σύνδεσης ανάλογα με το πλάτος του δρόμου, καθώς επίσης και να μην πληρώσουν το επιπλέον κόστος οι Δημότες.  Αποτέλεσμα από όλη τη συζήτηση που να δίνει λύση στο πρόβλημα δεν υπήρξε. 

Διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά ότι οι υπεύθυνοι (πρώην και τέως Δήμαρχοι) που χειρίσθηκαν το θέμα των  συνδέσεων στην αποχέτευση, υπερασπίσθηκαν τις αποφάσεις και τις ενέργειές τους, χωρίς καν να παραδεχθούν τις όποιες άστοχες επιλογές τους που έφεραν αυτό το δυσμενές και δυσβάσταχτο (οικονομικά) αποτέλεσμα για τους Δημότες.

Ο πρώην Δήμαρχος κ. Τσαβαρής Ιωάννης, ο οποίος διενήργησε το διαγωνισμό και υπέγραψε τη σύμβαση για τις συνδέσεις στο αναρροφητικό αποχετευτικό δίκτυο, δεν ενημέρωσε τους Δημότες για το πραγματικό κόστος σύνδεσης, ούτε έφερε στο  Δημοτικό Συμβούλιο, πρόταση για την αναπροσαρμογή της τιμής ανά τρέχον μέτρο του πλάτους του δρόμου, ώστε να ενημερωθούν οι Δημότες για το εξωφρενικό κόστος που θα πλήρωναν τελικά. Απέκρυψε την αλήθεια το έτος 2013, όταν ξεκίνησαν οι πρώτες συνδέσεις, λόγω προεκλογικής περιόδου. Αιτιολόγησε την απόφασή του αυτή αναφέροντας ότι αν έβγαινε ξανά Δήμαρχος θα εύρισκε τα επιπλέον χρήματα από κάποιο άλλο πρόγραμμα (Είχε άραγε υπογράψει συμβόλαιο με τους Δημότες ότι θα τον ψήφιζαν ξανά;)  Σκέφτηκε άραγε ότι θα μπορούσε να διαπραγματευτεί μεγάλη έκπτωση  και σε περίτωση που δεν το επιτύγχανε, να εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο την ακύρωση του διαγωνισμού και την επανάληψή του, ώστε να επιτύχει καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα; Το αποτέλεσμα ήταν να επιτύχει το υψηλότερο κόστος σύνδεσης στην αποχέτευση Πανελλαδικά. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι με πρόσφατο διαγωνισμό που διενήργησε  ο Δήμος Σαλαμίνας, το κόστος σύνδεσης στο αναρροφητικό σύστημα καθορίσθηκε  κάτω από 700 ευρώ.  

Η τέως Δήμαρχος κα Ισιδώρα Νάννου «ελαφρά τη καρδία» με την υπ’ αριθμ’ 199/2017  απόφαση του Δ.Σ. όρισε το κόστος ανά σύνδεση κατ’ αποκοπή (2.125 ευρώ για το αναρροφητικό), ξεκίνησε να στέλνει τα εκκαθαριστικά σημειώματα στους Δημότες και «καθάρισε» ισχυριζόμενη ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτε άλλο, επειδή ο Δήμος είχε τεθεί υπό επιτήρηση στο Παρατηρητήριο.

Ο νέος Δήμαρχος κ. Παναγόπουλος Γεώργιος, κλήθηκε να χειριστεί το δύσκολο αυτό θέμα με το ξεκίνημα της θητείας του και παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε  μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση, όπως δήλωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 24 Φεβρουαρίου 2021,  θα συνεχίσει τις προσπάθειες  προς τα Υπουργεία Περιβάλοντος, Εσωτερικών και Οικονομικών. Εν τω μεταξύ ανέφερε ότι θα δρομολογήσει  διευκολύνσεις στην  αποπληρωμή  των οφειλών (πολλές και μικρές  μηνιαίες δόσεις) . 

Δυστυχώς, αγαπητοί συνδημότες απ΄ ότι φαίνεται, τελικά, εμείς θα επωμισθούμε  αυτό το δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος , το οποίο έρχεται εν μέσω οικονομικής κρίσης και πανδημίας να μας κάνει τη ζωή ακόμη πιο δύσκολη και  να μας δημιουργήσει ισχυρό αίσθημα αδικίας,  καθώς οι δημότες στις περιοχές Αμπελακίων, Σεληνίων και  Αιαντείου που θα συνδεθούν στο αποχετευτικό  δίκτυο δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ. 

Όμως ο Σύλλογός μας δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειες, θα αγωνιστεί μέχρι να βρεθεί  λύση στο πρόβλημα.   

Καλούμε το Δήμαρχο και όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους, σε όποια παράταξη κι αν ανήκουν να μην εγκαταλείψουν τις προσπάθειες, το θέμα αποτελεί  μείζον κοινωνικό οικονομικό πρόβλημα και επηρεάζει 2.000 οικογένειες, οι οποίες θα κρίνουν τις προσπάθειες και τον αγώνα του κάθε Δημόσιου Προσώπου. 


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ