«Μάνα Εκάβη» με τις Ιωάννα Γκαβάκου και Νένα Βενετσάνου από το Αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Σαλαμίνας


Στον θεατρικό μονόλογο «Μάνα Εκάβη» η Εύη Οικονομίδου διασκευάζει επιλεγμένες σκηνές από τις «Τρωάδες» και την «Εκάβη» και ο Μανώλης Ιωνάς σκηνοθετεί την Ιωάννα Γκαβάκου, ενώ η Νένα Βενετσάνου συμμετέχει με πρωτότυπη μουσική σύνθεση και γίνεται η φωνή της Ανδρομάχης και της Κασσάνδρας. 

Τα δύο κορυφαία έργα του Ευριπίδη σημαδεύουν το διεθνές δραματολόγιο, ως τα πλέον αντιπροσωπευτικά έργα, στα οποία η φρίκη του πολέμου αποτυπώνεται από την οπτική του ηττημένου: οι ηττημένοι στις ευριπίδειες τραγωδίες παλεύουν με τον πόνο της απώλειας, αναζητώντας εναγωνίως τρόπους για να συνεχιστεί η ζωή.

Έχοντας υποστεί την πλήρη κατάρρευση του οίκου της, η αρχετυπική μορφή της Εκάβης, όπως αυτή εμφανίζεται στις «Τρωάδες», αποτελεί αναφορά σε μια γυναίκα-θύμα των δεινών του πολέμου. Αντίθετα, στην ομώνυμη τραγωδία του κορυφαίου τραγωδού, ο χαρακτήρας της Εκάβης μετουσιώνεται από θύμα σε θύτη, αποφασίζοντας να σηκώνει το χέρι της εκδίκησης και γίνει η ίδια φόνισσα. 

Μέσα από το λόγο της Εκάβης μιλά η ηθοποιός με τα πολλά ονόματα, η ηθοποιός του κόσμου. O τραγικός της λόγος γίνεται η αφορμή για να αναλογιστούμε όσα δεινά άρρητα και πικρά φέρει ο πόλεμος στον άνθρωπο: ο θάνατος του σώματος και του πνεύματος, ο αφανισμός της μνήμης, το ξερίζωμα της πολιτισμικής συνέχειας και μια σειρά από αλλεπάλληλες πράξεις βίας και εκδίκησης που απειλούν να αλλοτριώσουν την ανθρώπινη ύπαρξη. 

Ο χρόνος και ο τόπος της παράστασης βρίσκονται κοντά στην ιστορική μας μνήμη: κάπου στην άνυδρη μεριά της γης, την πλούσια στα έγκατά της, σε έναν πόλεμο που σφραγίζει τις μοίρες των ανθρώπων.

Η παράσταση θα προβληθεί σήμερα στις 21:00 Live Streaming από την ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρο Ηρακλείου. Συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία στο 5ο Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα», παρουσιάστηκε στο Αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Σαλαμίνας και στο Φεστιβάλ Μονολόγων στο Θέατρο Βράχων.

Μπορείτε να προμηθευτείτε το εισιτήριό σας, αξίας 5 ευρώ ΕΔΩ.

Οι κάτοχοι εισιτηρίου για την εκδήλωση, "Μάνα Εκάβη" η οποία θα προβληθεί τo Σάββατο 8 Μαΐου , έχουν τη δυνατότητα να την παρακολουθήσουν ετεροχρονισμένα (σε μορφή on demand) ως την Κυριακή 9 Μαΐου.
Για να παρακολουθήσετε ξανά την εκδήλωση πατήστε εδώ
.

Συντελεστές

Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης
Διασκευή: Εύη Οικονομίδου
Σκηνοθεσία: Μανώλης Ιωνάς
Μουσική: Νένα Βενετσάνου
Σκηνογραφική και ενδυματολογική επιμέλεια: Μανώλης Ιωνάς
Φωτισμοί: Μανώλης Μπράτσης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαίρη Μαμάκου
Μακιγιάζ: Κωσταντίνα Λαζάρου