Δωρεά Αργύρη Βασιλική στη μνήμη του θείου του Γιάννη Δαμαλίτη


Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση το Διοικητικό Συμβούλιο του Ν.Π.Δ.Δ. Βιβλιοθήκη Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας αποδέχτηκε µια τεράστια δωρεά βιβλίων και άλλων αντικειμένων μοναδικής αξίας. 

Πρόκειται για σπάνιες εκδόσεις αρχαίων και νέων συγγραφέων και ποιητών, βιβλία ληξιαρχικών πράξεων 19ου και 20ου αι. , σφραγίδα Κοινότητας Σαλαμίνας -καθώς ο Δήμος Σαλαμίνας απὀ συστάσεώς του, το 1834 και μέχρι τον Μάιο του 1943 ήταν Κοινότητα µαγνητοταινίες κλπ, που παραδόθηκαν απὀ τον κ. Αργύρη Βασιλική, ανιψιό και κληρονόμο του αείμνηστου Γιάννη Δαμαλίτη, που υπηρέτησε στον Δήμο Σαλαμίνας, και συγκεκριµένα στο Δημοτολόγιο και στο Ληξιαρχείο, απὀ το 1963 μέχρι και την συνταξιοδότησή του το 2001 επἰ θητείας Δημάρχου Αθ. Μακρή, και βρίσκεται στις καρδιές και στη µνήµη όλων µας. 


Ο κ. Βασιλικής αποφάσισε να προσφέρει την πλούσια προσωπικἠ βιβλιοθήκη του θείου του στη Βιβλιοθήκη του Δήμου µας, κάτι που µας γέμισε µε µεγάλη χαρά και τιµή. Τους τελευταίους µήνες έγινε προσεκτικἠ επιλογή των βιβλίων και σταδιακή µεταφοράτους στην Βιβλιοθήκη του Δήμου µας. Είναι αξιοσημείωτο ότι στο σύνολό τους τα δωρηθέντα βιβλία είναι σε άριστη κατάσταση.

Η µεγάλη του αγάπη η φωτογραφία, αφιερώνοντας πολλές ὠρες στην απεικόνιση της αγαπημένης του Σαλαμίνας, κρατώντας µέσα απὀ τον φακό του τη στιγµή που περνά αλλά... δεν χάνεται. Ετσι, έγινε αποδοχή και της δωρεάς όλου του φωτογραφικού υλικού, περίπου 1400 φωτογραφιών απὀ τη ζωήτου νησιού, τα κτήρια, τους χωμάτινους δρόμους, όπως υπήρχαν ακόµα και 150 χρόνια πριν, που είχε εκτεθεί τον Οκτώβριο του 2019 στην αίθουσα "Δημήτρης Μπόγρης" στο Δημαρχείο και πλέον αποτελεἰ και επίσηµα αρχείο της Βιβλιοθήκης. 


Επίσης, αφοσιώθηκε και στην προβολή της λαϊκής παράδοσης του νησιού της Σαλαμίνας, χωρίς καµία διάθεση προβολής και ευφημισμού - κάτι άλλωστε που χαρακτηρίζει τους σπουδαίους ανθρώπους µέσα απὀ τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο "Ευριπίδης", ο οποίος το σοβαρότατο έργο που επιτέλεσε επιβεβαιώθηκε µε τη μετατροπή του σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και τα περιουσιακά του στοιχεία παραδόθηκαν στον Δήμο Σαλαμίνας και κοσμούν μέχρι σήµερα το Λαογραφικό µας Μουσείο. Η συμβολή του Γιάννη Δαμαλίτη στον εμπλουτισμό του Λαογραφικού Μουσείου πραγματικά ήταν ανεκτίµητη και όσο ζούσε καµάρωνε για το δικὀ του λιθαράκι στη διάσωση της πολιτιστικής µας κληρονομιάς. 

Το ΔΣ εξαίρει τη σηµασία και την αξία αυτής της δωρεάς και διαβεβαιώνει ότι θα αξιοποιηθεί µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προς ὀφελος των κατοίκων της Σαλαμίνας. Το Ν.Π.Δ.Δ. Βιβλιοθήκη-Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και ιστορίας έχει δυναμική παρουσία στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του νησιού µας και αυτή την κίνηση χαρακτηρίζουµε ως µία απὀ τις σημαντικότερες δωρεές των τελευταίων ετών στο Νομικό Πρόσωπο, ιστορική στιγµή για τον τόπο µας. Ιδιαίτερα µεγάλη τιµή για τον Δήμαρχο, τους Δημοτικούς Συμβούλους, για µένα ως Πρόεδρο και τα µέλη του Διοικητικού Συµβουλίου που πραγματοποιείται αυτή η δωρεά στην περίοδο της θητείας µας. Τέτοιες ενέργειες συμπολιτών µας είναιναι αξιέπαινες και έχουν την στήριξη όλων µας. Ευχαριστούμε ολόθερµα τον Αργύρη Βασιλική για την προσφορά του και ευχόμαστε ο Θεὸς να αναπαύει τη ψυχἠ του Γιάννη Δαμαλίτη.