Ψυχρότητα στην παράδοση της Αρχηγίας του στόλου


Κραυγαλέα η απουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας ● Αιχμές στην ομιλία του απερχόμενου αντιναυάρχου Π. Λυμπέρη.

Μια από τις ψυχρότερες τελετές παράδοσης-παραλαβής της Αρχηγίας του Στόλου έγινε χθες στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, από την οποία απουσίασαν επιδεικτικά τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία. Η απουσία «φουρτούνιασε» τους απόστρατους ναυάρχους που παρευρέθηκαν.

Πιο χαρακτηριστική αντίδραση, η ανάρτηση του ναυάρχου ε.α. Δημήτρη Τσαϊλά στο twitter, όπου άσκησε δριμεία κριτική για την επιλογή να μη σταλεί έστω μια αντιπροσωπεία ούτε από το ΥΠΕΘΑ ή το ΓΕΕΘΑ. «Για τον θαλασσινό πολιτισμό, η Θάλασσα είναι Θεός, ο Στόλαρχος ο προφήτης του και το Πολεμικό Ναυτικό η μόνη αληθινή εκκλησία.


Συμπεριφορές αυταρχισμού και σκαιότητας δηλώνουν πόσο σπιθαμιαίοι και ολίγιστοι είναι όσοι δεν τιμούν τις παραδόσεις», έγραψε ο ναύαρχος. Για όσους δεν κατάλαβαν, το εξήγησε σε επόμενη ανάρτηση: «Για τους μη επαΐοντες αναφέρομαι σε όσους δεν παρέστησαν στην τελετή παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων Αρχηγού Στόλου».

Η άκρως περίεργη έτσι κι αλλιώς τελετή, αφού οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί σε κατάσταση τριήμερου πένθους μετά το τραγικό δυστύχημα με τους δύο νεκρούς αεροπόρους, έγινε με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες, χωρίς μπάντα και τα αγήματα δεν πραγματοποίησαν «παρουσιάστε». Ωστόσο, ήταν εκκωφαντική η απουσία εκπροσώπου του ΑΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου. Από το επιτελείο του ανέφεραν ότι αυτό οφειλόταν στο πένθος και στην επίσκεψή του στην οικογένεια του 31χρονου σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη και σημείωναν ότι η απουσία δεν σχετίζεται με τις φήμες που θέλουν τον στρατηγό να έχει προσωπική κόντρα με τον απερχόμενο αντιναύαρχο Παναγιώτη Λυμπέρη. Εν τούτοις, δεν μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί την προηγούμενη ημέρα μπόρεσε να πάει ο ΑΓΕΕΘΑ στην τελετή παράδοσης -παραλαβής στη Διοίκηση Αεροπορικού Υλικού στην Ελευσίνα, ενώ είχε επισκεφτεί την οικογένεια του 29χρονου υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα.

Ο απερχόμενος πάντως αντιναύαρχος στον λόγο του φρόντισε να αναδείξει τη σε βάρος του κακή συμπεριφορά της ηγεσίας για την οποία, μέχρι πρόσφατα, ήταν ο «ήρωας» της κρίσης του 2020 στο Αιγαίο.

Ο κ. Λυμπέρης, παραδίδοντας στον αντιναύαρχο Δημήτριο-Ελευθέριο Κατάρα, τόνισε ότι οι στρατιωτικοί γονατίζουν σε όσους θυσιάστηκαν και «μόνο σε αυτούς», κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους δύο αδικοχαμένους ιπτάμενους της Πολεμικής Αεροπορίας, μίλησε για «την υπόσχεση στα πληρώματα των πλοίων (σ.σ. τα πλεύσιμα που ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης) που ακόμα δεν έχει εκπληρωθεί», υπογράμμισε ότι «το αύριο απαιτεί περισσότερη […] ηθική του Ναυτικού προς τα στελέχη του, ηθική των στελεχών απέναντι στην πατρίδα και τον συνάδελφο» και ολοκλήρωσε την ομιλία του με αναφορές σε «κατασκευασμένες εικόνες» και στην «υποκρισία μιας ευτελούς δήθεν ισχύος».

Μάνος Τσαλδάρης -  efsyn.gr