«Όρτσα απέναντι στη βαρβαρότητα» – Η ομιλία απελθόντος αρχηγού Στόλου, Παναγιώτη Λυμπέρη

O αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης (αριστερά), ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης (κέντρο) και ο αντιναύαρχος Δημήτριος Κατάρας (δεξιά) κατά τη χθεσινή τελετή παράδοσης - παραλαβής του Αρχηγείου Στόλου

Χθες Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής του Αρχηγείου Στόλου. Ο επί 3 έτη Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης, παρέδωσε στον νέο Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Δημήτριο Κατάρα.


Την ανάγκη κατάρτισης ενός μακρόπνοου συνεκτικού «ναυτικού προγράμματος» υπογράμμισε ο απελθών αρχηγός Στόλου, αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης, κατά τη χθεσινή τελετή παράδοσης στον αντιναύαρχο Δημήτριο Κατάρα, στην οποία παρέστη ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης. Ο κ. Λυμπέρης έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην κρίση του 2020 με την Τουρκία και επισήμανε ότι η πολιτεία οφείλει μια επιβράβευση οικονομικής φύσεως στα πληρώματα του Πολεμικού Ναυτικού. 


Η ομιλία του κ. Λυμπέρη είχε ως εξής:

«Παραδίδω σήμερα τα καθήκοντα του αρχηγού Στόλου στον αντιναύαρχο Κατάρα. Σου εύχομαι προσωπική υγεία και δύναμη, να είναι καλοτάξιδα τα πλοία μας, να συναντηθούν τα όνειρά σου με τις προσδοκίες του πληρώματός σου, να οδηγήσεις τον Στόλο σε επιτυχίες και όταν χρειαστεί στη νίκη, όπως επιτάσσει η Ιστορία μας. Ιστορία που γράφεται με θυσίες όπως των δύο συναδέλφων που πέταξαν ψηλά. Στη μνήμη τους, στη μνήμη όλων όσων θυσιάστηκαν θα γονατίζουμε. Μόνο σε αυτούς.




Πλήρωμα του συγκροτήματος Αρχηγείου Στόλου, από τον αρχηγό μέχρι τον τελευταίο ναύτη: Είμαι περήφανος και αισθάνομαι τυχερός που ο Θεός μου έδωσε το προνόμιο να ήμουν αρχηγός σας τα τελευταία τρία χρόνια. Το βλέμμα σας και όσα κουβαλάει πάνω του ήταν κίνητρο και από σήμερα η πολυτιμότερη ανταμοιβή που θα μπορούσα να έχω. Σας ευχαριστώ. Την ίδια ευγνωμοσύνη εκφράζω σε όλους όσοι στήριξαν τον Στόλο στο έργο του. Εντός και εκτός Π.Ν. Από τον Α/ΓΕΝ ναύαρχο Σ. Πετράκη Π.Ν. μέχρι τον νεότερο υπαξιωματικό των συνεργείων. Στους αεροπόρους και τους στρατιώτες που συνεργαστήκαμε στο αρχιπέλαγος. Ιδιαίτερα όμως στέκομαι στην αυθόρμητη προσφορά των ανώνυμων κατοίκων των νησιών μας, των αγκυροβολημένων πλοίων του αρχιπελάγους, κατά τη διάρκεια ανάπτυξης του Στόλου το 2020, αξεπέραστο δείγμα αναγνώρισης της υπηρεσίας σας στο έθνος.




Θα μπορούσα να μιλήσω για προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, μέσα και έξω από την κλίμακα του πλοίου μας. Για τα όσα έγιναν και όσα δεν έγιναν. Για όσα αντιμετωπίσαμε και θόλωναν τον ορίζοντά μας. Μικρή αξία θα είχε σήμερα. Είναι αλήθεια όμως ότι σε καθεστώς πολλαπλών κρίσεων καλύψαμε πενία πόρων και άλλες δυστοπίες με σχέδιο, με τον ιδρώτα και το φιλότιμό σας. Μία σημαντική εξαίρεση. Να θυμίσω την υπόσχεση στα πληρώματα των πλοίων που ακόμα δεν έχει εκπληρωθεί. Θα αφήσω λοιπόν τα υπόλοιπα προς παραδειγματισμό στους συναδέλφους με τους οποίους τα ζήσαμε εν θερμώ. Προτιμώ να μοιραστώ σήμερα μαζί σας ένα αύριο που είναι στα χέρια σας να απαιτήσετε και να διαμορφώσετε. Γιατί χωρίς αλλαγή οι οιωνοί δεν θα είναι καλοί.




Το αύριο απαιτεί περισσότερη ηθική για να ενισχυθεί το ηθικό και το αποτέλεσμα. Ηθική του ναυτικού προς τα στελέχη του, ηθική των στελεχών απέναντι στην πατρίδα και στον συνάδελφο. Χρειάζεται βαθύτερη κατανόηση της ιστορικότητας, της αποστολής και πλέον σώφρονα εκμετάλλευση της ιδιαίτερης ισχύος του Στόλου. Το “στόλος θαλάσση κρατείν” του θυρεού μας εκφράζει συγκεκριμένη αντίληψη εκμετάλλευσής της ναυτικής ισχύος και δεν επιδέχεται παρερμηνείες. Το δίλημμα Ωρεοί ή Λήμνος λύθηκε οριστικά από τον Κουντουριώτη το 1912. Χρειάζεται διαρκή στήριξη με πόρους και ουσιαστικό πολιτικό έλεγχο της λειτουργίας του από την ηγεσία και τη Βουλή, πέρα από την επιλογή του χ ή ψ εξοπλιστικού προγράμματος.

Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η κατάρτιση μακρόπνοου συνεκτικού “ναυτικού προγράμματος” που θα περιλαμβάνει ανάπτυξη δυνατοτήτων επί τη βάσει έργων, εκπαίδευση και αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας μας, ιδιαίτερα σε θέματα αξιοποίησης του προσωπικού και παραγωγής αποτελέσματος. Χρειάζεται την αντίληψη πληρώματος ενισχυμένη έναντι της προσωπικής προβολής. Και χρειάζεται προσωπικότητες ελεύθερες να εκφραστούν και να δημιουργήσουν. Η διοίκηση και ο έλεγχος στη θάλασσα ασκείται μέσω της καλλιέργειας της εμμονής στον σκοπό, της ορμητικότητας και της πρωτοβουλίας. Η ηγεσία είναι τυχερή που έχει ακόμη τέτοια πυκνότητα ποιότητας στα στελέχη του Στόλου. Οφείλει να διαμορφώσει εκείνες τις συνθήκες ώστε τα στελέχη να διαγκωνίζονται στην προσφορά στο έθνος και όχι στην επαιτεία εύνοιας εντός ενός con forma κύκλου ασφαλείας της “κρατούσας” αντίληψης, ή ακόμη και στην παραίτηση.