"Η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση (θεωρία-εφαρμογή)" του Αλέξανδρου Κριτσίκη


Κυκλοφόρησε σε όλα τα βιβλιοπωλεία η έρευνα-μελέτη του Αλέξανδρου Κριτσίκη με θέμα τις 
Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Η εργασία αυτή έχει ως αντικείμενο την έρευνα και τη μελέτη των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Προσεγγίζεται η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, εξετάζεται πώς ο θεσμός αυτός, ως μορφή οικονομικής δραστηριότητας, ανεξάρτητα από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό κερδοσκοπικό τομέα, μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση απέναντι στα προβλήματα και την κρίση που προκάλεσε η παγκοσμιοποίηση των οικονομικών σχέσεων σήμερα.

Προσδιορίζεται ειδικότερα η εμφάνιση και τα αίτια του συνεταιρισμού στην Ευρώπη. Αναπτύσσονται οι βασικές θεωρίες του συνεταιρισμού και καταγράφονται οι πρόδρομοι του σύγχρονου συνεταιρισμού, οι ιδέες τους και η εμφάνιση των πρώτων συνεταιριστικών ομάδων στην Αγγλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Αναλύονται οι σχέσεις του συνεταιριστικού δικαίου με την οικονομία, προσδιορίζονται οι διαστάσεις και οι συνέπειες του φαινομένου της παγκοσμιοποίησης ως οικονομικού φαινομένου και η αλληλεπίδρασή του με τον συνεταιρισμό. 

Εν συνεχεία ερευνάται η σχέση του συνεταιριστικού δικαίου με την πολιτική. Για τον σκοπό αυτό εκτίθενται ενδεικτικά αποσπάσματα από Πρακτικά Βουλής και Αιτιολογικές Εκθέσεις. 

Επιχειρείται ο προσδιορισμός της έννοιας της κοινωνικής οικονομίας σύμφωνα με τον νόμο 4430/2016, οι μορφές και οι εκφάνσεις της, καθώς και ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει η κοινωνική οικονομία με τη θέσπιση του ως άνω νόμου. 

Προσεγγίζεται, επίσης, ο τρόπος με τον οποίο το συνεταιριστικό δίκαιο εκφράζει τις ιδεολογικές αρχές και αξίες της έννοιας του συνεταιρισμού, ενώ προσδιορίζεται η συνεταιριστική ταυτότητα, οι συνεταιριστικές αρχές και αξίες, και το πώς αυτές ενσαρκώνονται στο θεσμικό πλαίσιο. Όσον αφορά στο νομικό μέρος της παρούσας, προσεγγίζεται η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση ως αντικείμενο δικαίου. Αναλύονται οι πηγές του συνεταιριστικού δικαίου, ενώ ανιχνεύεται η εφαρμογή του νόμου μέσα από μια εμπειρική έρευνα, που αποδεικνύει τη δυναμική του θεσμού. 

Τέλος, επιχειρείται ένα γενικό συμπέρασμα για τον ρόλο των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων στη σημερινή εποχή της κρίσης της παγκοσμιοποίησης. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)


*ο Αλέξανδρος Κριτσίκης είναι Δικηγόρος Διδάκτωρ Νομικής, Μεταδιδακτορικός ερευνητής