"2 χρόνια από το θάνατο του Δημάρχου Θανάση Μακρή"


του Αλέξανδρου Κριτσίκη*

Φέτος συμπληρώνονται 2 Χρόνια από το θάνατο του Αθανάσιου Μακρή, του Δημάρχου των έργων όπως έχει πλέον καθιερωθεί να αποκαλείται στη μνήμη των κατοίκων του νησιού! 

Ο αείμνηστος πλέον Δήμαρχος των έργων Αθανάσιος Μακρης έτσι όπως τον έζησα εγώ προσωπικά για 30 και πλέον συναπτά έτη ήταν ένας πολιτικός που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σαλαμίνα. Αγάπησε πραγματικά τη Σαλαμίνα και ήθελε να προσφέρει στο νησί.

 Ήθελε βασικά να αλλάξει το νησί και πιστεύω ότι ακόμη και οι πολιτικοί του αντίπαλοι σήμερα αναγνωρίζουν ότι πήγε τη Σαλαμίνα μας λίγο ψηλότερα!!! 

Ήταν ένας ηγέτης με την πραγματική σημασία του όρου που αν μη τι άλλο μπήκε στην πολιτική όντας επιτυχημένος επαγγελματίας και δη γιατρός. 

Δεν αναμείχθηκε με τα κοινά για να αποκατασταθεί επαγγελματικά ή για να βρει ένα μεροκάματο. 

Αν μη τι άλλο επάγγελμα είχε!! 

Ήταν ένας ηγέτης που γνώριζε να συγχωρεί ακόμη και τους πολιτικούς του "εχθρούς" με σκοπό το συμφέρον της Σαλαμίνας. 

Στον Θανάση Μαυκρη δεν συγχωρούν μικροπρεπειες  και αλαζονικες συμπεριφορές στα δημοτικά συμβούλια. 

Όχι τυχαία  όλα τα έτη που διοίκησε είχε την συντριπτική πλειοψηφία του νησιού με το μέρος του!!! 

Ο δήμαρχος Θανάσης Μακρής ήξερε ακόμη και από την αντιπολίτευση να αντλεί οφέλη  για το καλό της Σαλαμίνας αν και ουκ ολίγες φορές κατακρίθηκε άδικα κατ' εμέ και πολεμήθηκε σφόδρα !!! 

Έφερε μια νέα κουλτούρα ενότητας και αλλαγής στα πολιτικά δρώμενα του τόπου. 

Δυστυχώς θεωρώ ο λαός δεν του έδωσε την εντολή  να διοικήσει και πάλι το 2006 με το συνδυασμό "Ενότητα", στον οποίο κατήλθε εκείνη την περίοδο, τον  καλύτερο κατ εμέ πολιτικό του συνδυασμό, αν και καθόλου τη διάρκεια των πολιτικών θητειών του είχε δημοτικούς συμβούλους και συνεργάτες άξιους που άφησαν εποχή στην ιστορία της Κούλουρης. 

Εν ολίγοις σε μια πρώτη ανάγνωση αυτός ήταν ο Θανάσης Μακρης που έζησα εγώ από κοντά λόγω της στενής παιδικής φιλίας του με τον πατέρα μου. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει. Αθάνατος και ευχής έργο νέος ει δυνατόν  διάδοχος του...




*ο Αλέξανδρος Κριτσίκης είναι Δικηγόρος Διδάκτωρ Νομικής, Μεταδιδακτορικός ερευνητής