Η Σαλαμίνια της «dream team»


 Η Λίντα Κατέχη γεννήθηκε στη Σαλαμίνα και σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανολόγος στο ΕΜΠ. Αποφοίτησε το 1977 και δύο χρόνια αργότερα συνέχισε τις σπουδές της στις ΗΠΑ. Προτού γίνει πρύτανης του UC Davis, υπηρέτησε ως καθηγήτρια και αντιπρύτανης σε τρία ακόμη πανεπιστήμια. Είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικής και του Δ.Σ. της Αμερικανικής Ενωσης για την Προαγωγή της Επιστήμης, ενώ η εργασία της στον σχεδιασμό τρισδιάστατων ηλεκτρονικών κυκλωμάτων της απέφερε πολλά βραβεία και διπλώματα ευρεσιτεχνίας.


Χρωστάει πολλά στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που της άνοιξε τις πόρτες σε μια μεγάλη επιστημονική και ακαδημαϊκή καριέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Νιώθοντας ότι πλέον είναι η σειρά της να προσφέρει στην πατρίδα και στα ελληνικά πανεπιστήμια, δέχτηκε να συντονίσει τη διεθνή «dream team» που θα συμβουλεύσει την κυβέρνηση για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

 
«Αποφάσισα να αναλάβω αυτή την ευθύνη, παρά το βαρύ πρόγραμμά μου, γιατί ήθελα να ανταποδώσω στη χώρα που με έκανε αυτό που είμαι», δηλώνει η πρύτανης του πανεπιστημίου Ντέιβις της Καλιφόρνιας (UC Davis) Λίντα Κατέχη. Η κορυφαία Ελληνίδα καθηγήτρια, η οποία τέθηκε πριν από λίγες ημέρες επικεφαλής της 9μελούς ομάδας των διακεκριμένων πανεπιστημιακών απ’ όλο τον κόσμο, μίλησε στην «Espresso» για την απόφασή της να ασχοληθεί με τη μεταρρύθμιση των ελληνικών ΑΕΙ αλλά για την πορεία της στις ΗΠΑ.
 
Το πρώτο πράγμα που δηλώνει η κ. Κατέχη είναι ότι δεν ξεχνά τις ρίζες της. «Γεννήθηκα, μεγάλωσα και μορφώθηκα στην Ελλάδα. Η οικογένειά μου και οι συγγενείς μου ζουν στην Ελλάδα» λέει χαρακτηριστικά και τονίζει: «Τα προσωπικά μου και επαγγελματικά μου επιτεύγματα οφείλονται, σε μεγάλο βαθμό, στη μόρφωση που πήρα στην πατρίδα και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο».
Η πρύτανης του καλιφορνέζικου πανεπιστημίου θα έχει ρόλο συντονίστριας στις εργασίες της διεθνούς συμβουλευτικής επιτροπής. Εκείνη θα έχει, όπως η ίδια λέει, την ευθύνη για τον συντονισμό των συναντήσεων και της οργάνωσης των συζητήσεων, καθώς και καθοδηγητικό ρόλο στη σύνταξη του τελικού πορίσματος.

Στην ερώτηση πώς βλέπει τα ελληνικά πανεπιστήμια, η κ. Κατέχη απαντά ότι «έχουν πολύ έξυπνους και δημιουργικούς φοιτητές και καθηγητές που διαπρέπουν και είναι ανταγωνιστικοί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, όταν τους δίνονται τα κατάλληλα εργαλεία και πόροι».

Σύμφωνα με την κ. Κατέχη, στόχος της επιτροπής θα είναι να καταλάβει «γιατί τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν τη θέση που έχουν ανάμεσα στα τριτοβάθμια ιδρύματα» και να επιχειρήσει να κατανοήσει «τις συνθήκες και τις καταστάσεις που μπορούν να βελτιώσουν αυτή την κατάταξη με ορατό τρόπο».

Αναφορικά με τις αλλαγές που εξετάζει η κυβέρνηση, η πρύτανης του UC Davis σχολιάζει ότι «η επιτροπή θα προσπαθήσει να τις μελετήσει σε βάθος» και στη συνέχεια πως «θα καταθέσει προτάσεις και δεδομένα που μπορούν να βοηθήσουν στην εφαρμογή αυτής της μεταρρύθμισης ή σε εναλλακτικές προσεγγίσεις που μπορούν να δώσουν καλύτερα ή ουσιαστικότερα αποτελέσματα».

Πάντως, μια από τις αλλαγές που σίγουρα θα προωθήσει η κ. Κατέχη θα είναι η σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά, αφού η ίδια δηλώνει «βέβαιη ότι η επιτροπή θα κάνει πολλαπλές συστάσεις, και ορισμένες εξ αυτών θα είναι ικανές να κάνουν τα πανεπιστήμια ισχυρούς εταίρους στην οικονομική ανάπτυξη».

Σε ό,τι αφορά την προσωπική της διαδρομή, η κ. Κατέχη τη χαρακτηρίζει συναρπαστική, ιδιαίτερα επειδή ο επιστημονικός της τομέας ήταν ανδροκρατούμενος. Οπως χαρακτηριστικά λέει, «πολλές φορές στην καριέρα μου υπήρξα η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε ποικίλους ρόλους και έπρεπε να δουλέψω δύο φορές πιο σκληρά για να αποδείξω πως μπορούσα να τα καταφέρω».

Παρά την επιθυμία της να βοηθήσει, η κ. Κατέχη απορρίπτει το ενδεχόμενο να διδάξει σε ελληνικό ΑΕΙ. «Εχω περάσει είκοσι έξι χρόνια ως εκπαιδευτικός και διοικητικό στέλεχος στις ΗΠΑ. Εχω μάθει πώς να εργάζομαι στο αμερικανικό σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να εργάζεται σε κανένα άλλο περιβάλλον εκτός από αυτό».



 
ΣΤΑΘΗΣ ΔEΛHΓΙΩΡΓHΣ (espresso)