Μουσείο Σικελιανού.


Στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Ελευθεροτυπία και συγκεκριμένα στη δεύτερη σελίδα υπήρχε ένα μονόστηλο με τίτλο : «Μουσείο Σικελιανού», γράφει λοιπόν:

Ένας αργαλειός, δυο κρεμάστρες με τα ρούχα που του είχε υφάνει η Άννα, πιο πέρα το κρεβάτι τους, δίπλα στο τζάκι που κάθε βράδυ κάθονταν και ο Άγγελος της μιλούσε για τη μεγάλη ποίηση. Οι τοίχοι γεμάτοι γράμματα και επιστολές που έστελνε στους φίλους του στο νησί όταν έλειπε, ενώ στο ταρατσάκι η τραπεζαρία όπου κάθονταν τις νύχτες και αγνάντευαν τα πυροφάνια. Πρόκειται για προσωπικά αντικείμενα του Άγγελου Σικελιανού και της γυναίκας του Άννας, που εκτίθενται στο σπιτάκι της παραλίας της Μονής Φανερωμένης στη Σαλαμίνα, όπου ο λυρικός ποιητής πέρασε ένα μεγάλο κομμάτι των τελευταίων χρόνων της ζωής του και το οποίο σήμερα έχει γίνει μουσείο-χώρος μνήμης του Άγγελου Σικελιανού. Η κυρία Μαρία Μπούτση, επιμελήτρια Βιβλιοθήκης-Μουσείου Λαικής Τέχνης και Ιστορίας του Δήμου Σαλαμίνας και υπεύθυνη για το Μουσείο, μας ξεναγεί και εμάς, διηγείται στιγμές από την καθημερινότητα του ποιητή στο νησί: «Από τις πρώτες μέρες της διαμονής του εδώ γνωρίζεται με απλούς ανθρώπους, δημιουργεί κουμπαριές, ενώ οι ίδιοι τον περιγράφουν ως έναν άνθρωπο ανοιχτόκαρδο που νοιάζεται για όλους, που κάνει περιπάτους στα χωράφια και συζητάει με τους εργάτες για τη δουλειά και τη ζωή τους».

Περνούσε ατελείωτες ώρες γράφοντας στο παράσπιτο, που ήταν το γραφείο του και στο οποίο γεννήθηκαν τα ποιητικά αριστουργήματα: «Μελέτη θανάτου», «Στο έρμο χωράφι», «Τη γραμμή στο μέτωπο», «Αντιστασιακά» καθώς και οι θαυμάσιες τραγωδίες: «Ο Χριστός στη Ρώμη» και «Ο θάνατος του Διγενή». Μετά τον θάνατο του Σικελιανού, το 1951, το σπιτάκι ερήμωσε και σαράντα χρόνια μετά, έγινε μουσείο στη μνήμη του.

Σήμερα, αναστηλωμένο πια, είναι ανοιχτό και επισκέψιμο καθημερινά.

Τηλ.: 210-4654180

ΕΛ.ΒΑΣ.


Τέτοιες προσπάθειες πρέπει να επιβραβεύονται και να προωθούνται όσο γίνεται περισσότερο. Το νησί μας είναι πανέμορφο και με μεγάλη ιστορία, αρκεί να ευαισθητοποιηθούμε εμείς οι πολίτες, αλλά και η πολιτεία για να αναδειχθούν όλα αυτά.