" Σταματήστε τη ΓΟΝΟκτονία"...


ΨΑΡΑΔΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΑΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΜΗΧΑΝΟΤΡΑΤΕΣ


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργάνωσαν 2.000 παράκτιοι ψαράδες τη Δευτέρα, 14 Απριλίου, στην Αθήνα, στη πλατεία Κοτζιά, διαμαρτυρόμενοι για απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βάσει της οποίας δίνεται η δυνατότητα στις μηχανότρατες να αλιεύουν σε απόσταση μικρότερη του 1,5 ναυτικού μιλίου από τις ακτές.

Ακολούθησε πορεία προς το Υπουργείο Ανάπτυξης όπου 16 "παράκτιοι" αλιείς άρχισαν ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ζητώντας από τον υπουργό να αποσύρει την απόφαση.

Η ΓΕΣΑΣΕ, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι στηρίζει και συμπαρίσταται στους παράκτιους ψαράδες και στον αγώνα τους. Όπως τονίζει η Οργάνωση σοβαρότατο πλήγμα στην παράκτια αλιεία αναμένεται να επιφέρει η πρόσφατη απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 164198/2008 και θέμα «Ελάχιστη απόσταση από την ακτή κατά την αλιεία με το αλιευτικό εργαλείο δίχτυα τράτας (μηχανότρατα, σύμφωνα με β.δ. 917/66)», με την οποία δίνεται φέτος η δυνατότητα στις μηχανότρατες να αλιεύουν σε απόσταση μικρότερη του 1,5 ναυτικού μιλίου από τις ακτές.Επιπλέον, θα οδηγήσει σε δραματική μείωση των αλιευτικών αποθεμάτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όλες τις μορφές αλιείας.
Περιβαλλοντικές οργανώσεις εδώ και μέρες έχουν ζητήσει διάλογο με όλους τους φορείς και την απόσυρση της υπουργικής απόφασης.

Οι παράκτιοι ψαράδες, στην χθεσινή τους μαχητική κινητοποίηση δήλωσαν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα για το δικαίωμα τους στην επιβίωση αλλά και το δικαίωμα της ζωής στις θάλασσες.

PROVO