Ιστορία ζωολογικού κήπου



Την 11/05/2008 το θεατρικό εργαστήρι του πολιτιστικού συλλόγου "Αιακός" ανέβασε την θεατρική παράσταση "Ιστορία ζωολογικού κήπου" του Εντουαρντ Άλμπι. Ο Αλμπι είναι ένας αιρετικός συγγραφέας ή για άλλους ένα ακατέργαστο ταλέντο που προσεγγίζει στο έργο αυτό την φύση της ανθρώπινης μοναξιάς θέτοντας την ως πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης. Η Καίτη Ροβήρου που σκηνοθέτησε την παράσταση προσέγγισε το κείμενο προσεχτικά χωρίς ακροβατισμούς δημιουργώντας μια παράσταση πολύ πάνω από τις δυνατότητες ενός ερασιτεχνικού θεάτρου. Από τους δύο ηθοποιούς, ο Δημήτρης Τζάνος ως Τζέρρυ δίνει μια πολύ καλή ερμηνεία, ενώ ο Παναγιώτης Παπασωτηρίου ως Πήτερ είναι αξιοπρεπής.
Δεν είμαι κριτικός θεάτρου για να κάνω ενδελεχή ανάλυση του έργου, θα σταθώ όμως στο γεγονός ότι σε ένα χώρο που οι συνθήκες ήτανε αρκετά δύσκολες για να στηθεί θεατρική παράσταση, όλοι οι θεατές έμειναν προσηλωμένοι σε όλη την διάρκεια του έργου. Η παράσταση θα επαναληφθεί την Κυριακή 25 Μαΐου στη αίθουσα Δ. Μπόγρη στο δημαρχείο Σαλαμίνας.
Προσωπικά πιστεύω ότι σήμερα που οι τέχνες και ο πολιτισμός αποτελούν σημείο αιχμής των σύγχρονων κοινωνιών, το νησί πρέπει να κάνει τεράστια βήματα. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις αποτελούν όαση μέσα στη έρημο των πολιτιστικών γεγονότων του νησιού παρόλο που η ανταπόκριση του κόσμου δείχνει ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος.........Q.E.D. (quod erat demonstrandum)