Oι περισσότεροι την έχουν ταυτίσει με μια υποβαθμισμένη περιοχή. Μια η λυματολάσπη, μια τα ναυπηγεία, και βέβαια ο ταλαιπωρημένος τύμβος των Σαλαμινομάχων, που μπορεί να μην «πνίγεται» πια στα σκουπίδια, αλλά κανείς δεν μπορεί να υπερηφανευτεί πως βιώνει την ανάδειξη που του πρέπει. Υπάρχει όμως μια άλλη Σαλαμίνα που οφείλουμε να ανακαλύψουμε, παρότι το υπουργείο Πολιτισμού δεν κάνει τίποτα γι’ αυτό.
Το μεγαλύτερο νησί του Σαρωνικού Κόλπου -πατρίδα του βασιλιά Αίαντα και του τραγικού ποιητή Ευριπίδη- περιμένει ακόμη τις πινακίδες του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, οι οποίες έχουν παραγγελθεί από την αρμόδια εφορεία από τον Μάρτιο του 2007!
Ολα αυτά σε έναν τόπο που τη δεκαετία του ’90 κομπάζαμε για την ανακάλυψη του Σπηλαίου του Ευριπίδη -το ησυχαστήριο του τραγικού ποιητή- στη θέση Περιστέρια, κι αργότερα για τη μυκηναϊκή ακρόπολη στα Κανάκια. Οι δύο ανακαλύψεις του Γιάννη Λώλου, που έφτασαν ώς το CNN.
Νέο Μουσείο
Η σπηλιά του Ευριπίδη, όπως και η ακρόπολη στα Κανάκια, κηρύχτηκαν αρχαιολογικοί χώροι -μαζί με άλλους τρεις- στο νότιο τμήμα του νησιού, αλλά ώς εκεί. Την πινακίδα που θα δείτε αν φτάσετε στην περιοχή την τοποθέτησε ο τοπικός σύλλογος, ενώ το υπουργείο δεν δείχνει να εξετάζει τη στοιχειώδη ανάδειξη, που θα απαιτούσε 60 - 70.000 ευρώ για το σπήλαιο και το Ιερό του Διονύσου. Οσο για τις πινακίδες του ΤΑΠΑ που περιμένει η εφορεία, αυτές έγιναν... ανέκδοτο.
Ετοιμάζεται βέβαια το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας, που θα στεγαστεί στο 1ο Καποδιστριακό Δημοτικό Σχολείο, με χώρους 340 τ.μ. που σίγουρα θα χωρέσουν περισσότερους θησαυρούς από εκείνους που στριμώχνονταν στα 80 τ.μ. Σε λίγες ημέρες μάλιστα φτάνουν από τη Σκωτία και οι προθήκες του. Σε αυτές θα στεγαστούν σημαντικά ευρήματα, όπως το κυπριακό τάλαντο χαλκού και το χάλκινο έλασμα από φολιδωτή πανοπλία ανατολικού τύπου, που είχαν βρεθεί στη μυκηναϊκή ακρόπολη στα Κανάκια.
Ζηλευτό εύρημα αν σκεφτεί κανείς πως είναι το μοναδικό που έχει βρεθεί σφραγισμένο με αιγυπτιακή βασιλική δέλτο. Οπως είπαν μάλιστα οι αιγυπτιολόγοι από το Κέιμπριτζ που το διάβασαν, γράφει ο «Ραμσής, ο αγαπημένος του Θεού».
διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.